Home Nyheter HIV-smittad friskförklarad efter benmärgstransplantation

HIV-smittad friskförklarad efter benmärgstransplantation

HIV-smittad friskförklarad efter benmärgstransplantation

6 mars, 2019

En HIV-positiv man i Storbritannien som behandlats med benmärgstransplantation från en HIV-resistent person har varit fri från sjukdomen i 3 års tid. Nu har mannen blivit friskförklarad från viruset och därmed tänds hoppet om att kunna bota förvärvat immunbristsyndrom, AIDS.
De försiktigt optimistiska kallar det för en bibehållen remission, det vill säga att symtomen försvunnit, medan andra kallar det ett botemedel – oavsett vilket är läkarna imponerade. Igår kom nämligen beskedet att en anonym patient i London, som både drabbats av cancer och HIV (Human Immunodeficiency Virus) som orsakar AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome), nu är botad från båda sjukdomarna. Detta efter att mannens immunförsvar rekonstruerats genom benmärgstransplantation från en HIV-resistent givare.

Andra fallet på 20 år

Redan 2008 blev Timothy Ray Brown, den så kallade Berlinpatienten, känd som den första HIV-smittade individen att uppnå bibehållen remission. Även denna gång nåddes behandlingsframgångarna efter en benmärgstransplantation, i det fallet mot leukemi. Fallen skiljer sig dock åt då Berlinpatienten erhöll två transplantationer, genomgick strålbehandling av hela kroppen och försattes i medicinsk koma.
Brown återhämtade sig till slut efter den tunga behandlingen, bedömdes vara fri från HIV och friskförklarades. Forskare noterade behandlingsframgången och har sedan dess gjort upprepade misslyckade försök att göra om prestationen.

Ravindra Gupta, University of Cambridge

Brett brittiskt forskarteam bakom framgången

I tisdags rapporterade forskare vid University College London och Imperial College London tillsammans med ett team vid University of Cambridge och Oxford University det andra kända fallet om bibehållen sjukdomsremission hos en (tidigare) HIV-smittad man. Mannen, som önskade vara anonym, går nu under epitetet Londonpatienten.

Genetisk mutation lösningen på HIV/AIDS?

Såväl Berlinpatienten som Londonpatienten mottog donationer från givare med en genetisk mutation av CCR5-genen, som i sitt vanliga uttryck används av HIV-viruset för att tränga in i cellerna. Genmutationen är vanligt förekommande i delar av Nordeuropa och gör att HIV-viruset inte kan ta sig in i cellen.
Det var detta faktum som den ifrågasatte kinesiska forskaren Jiankui utnyttjade när han tidigare i år försökte redigera genen i sitt mycket kritiserade CRISPR-experiment som kulminerade i födelsen av två genetiskt modifierade tvillingflickor.

Intensiv behandling av Londonpatienten

Eduardo Olavarria, Imperial College London

Londonpatienten diagnostiserades med HIV 2003 och år 2012 började han ta antiretroviral behandling (ARV), en typ av läkemedel som hämmar skadan som HIV orsakar på immunsystemet. Samma år diagnosticerades mannen med ett avancerat stadium av Hodgkins lymfom.
Utöver kemoterapi genomgick Londonpatienten en stamcellstransplantation 2016. Operationen var relativt okomplicerad, men inte utan biverkningar, inklusive mild Transplantat-mot-värdsjukdom, en allvarlig komplikation som ofta följer efter en transplantation, i synnerhet benmärgstransplantationer
Efter transplantationen fick Londonpatienten ARV-terapi under 16 månader, varefter hans behandling avbröts för att utvärdera om han befann sig i HIV-remission. Regelbundna och noggranna tester har bekräftat att patienten har stannat i remission i 18 månader sedan ARV-behandlingen upphörde.

»Vi ville förstå om vi kunde slå ut denna receptor hos individer med HIV, vilket kan vara möjligt med genterapi«, säger studiens huvudförfattare Ravindra Gupta i ett uttalande

Gupta var vid University College London när studien – som publicerades i tidskriften Nature på tisdag – genomfördes. Sedan dess har bytt lärosäte till University of Cambridge.

»Även om det är för tidigt att med säkerhet säga att vår patient nu är botad från HIV och läkarna fortsätter att övervaka hans tillstånd, erbjuder den uppenbara framgången med hematopoetisk stamcellstransplantation ett nytt hopp i sökandet efter ett efterlängtat botemedel mot HIV/AIDS«, tillade professor Eduardo Olavarria, Imperial College London

Enligt WHO levde nära 37 miljoner människor globalt med HIV år 2017 – varav ungefär 60 procent behandlas med ARV-terapi. Tidigare betraktades viruset, som orsakar AIDS, som en dödsdom men har numera omkategoriserats till en kronisk sjukdom.
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev