Home Nyheter Biogens fallerade fas III i Alzheimers drar med sig svensk sektorkollega

Biogens fallerade fas III i Alzheimers drar med sig svensk sektorkollega

Biogens fallerade fas III i Alzheimers drar med sig svensk sektorkollega

21 mars, 2019

Biogen och Eisai avbryter utvecklingen av sin Alzheimers-kandidat aducanumab efter nedslående fas III-data. Efter beskedet tappade Biogens aktie miljarder bara i förhandeln, medan nyheten kom efter att Tokyobörsen stängt och effekten för Eisai därmed är fortsatt okänd. Effekter syntes även på den svenska marknaden, då framförallt för BioArctic vars aktie handelsstoppades efter att en fjärdedel av börsvärdet gått förlorat. Men enligt storägare Lars Lannfelt är kopplingen ett missförstånd. 
Idag vid lunchtid, svensk tid, meddelande läkemedelsjättarna Biogen och Eisai att man avbryter sina fas III-studier med aducanumab (BIIB037) mot alzheimer. Beslutet togs efter en analys utförd av en oberoende dataövervakningskommitté visat att bolagens gemensamma globala fas III-studier Engage och Emerge med läkemedelskandidaten sannolikt inte kommer att nå sina primära utfallsmål, klinisk effekt.
På några minuter kraschlandade Biogens aktie i förhandeln och utraderade över 15 miljarder USD i bolagsvärde. Avseende Eisai så släpptes nyheten efter att den Tokyobörsen stängt, så följdverkningarna i deras fall återstår att se.

Långtgående konsekvenser för Biogen

Amerikanska Biogen, som omsatte 12,3 miljarder USD 2017, har den senaste tiden fokuserat på framförallt två projekt; det kommersiella spinal muskelatrofi (SMA)-läkemedlet Spinraza och den experimentella Alzheimerbehandlingen aducanumab. Att det senare projektet nu misslyckats, kommer få stora följdverkningar för läkemedelsjätten.
Att det första amyloid beta-läkemedlet att behandla Alzheimerpatienter nu adderas till en rad andra misslyckade försök visar på svårigheten att omsätta amyloidhypotesen i ett fungerande läkemedel mot Alzheimers.

Beskedet påverkar handeln i svenska bolag

Även svenska bolag som utvecklar Alzheimerkandidater drogs med i börsfallet efter beskedet. Störst av dessa är BioArctic, vars aktie också påverkades mest då bolagets aktie handelsstoppades efter en kraftig nedgång på 26 procent på 15 minuters handel.
Aducanumab är en konkurrent till BioArctics antikropp BAN2401 mot Alzheimers som dessutom utvecklas i samarbete med just Eisai och Biogen. Att just BioArctic drogs ned i fallet beror sannolikt på att BAN2401 och aducanumab båda är antikroppar mot beta amyloid (Aβ). Möjligen bedömer investerare att aducanumab-beskedet innebär en ökad risk även för andra projekt inom samma läkemedelsklass.
Två andra börsnoterade svenska bolag som också utvecklar läkemedel mot Alzheimers sjukdom är AlzeCure Pharma och Alzinova. Det senare bolagets aktie hade i skrivande stund backat knappt 5 procent på beskedet, medan AlzeCure endast tappad en dryg procent. Ingen av bolagens aktier hade i handelsstoppats.

Storägare tror fortsatt på BioArctic

Till Dagens Industri kommenterade BioArctics storägare Lars Lannfelt att aducanumabs fall snarast är ett positivt besked då det minskar konkurrensen för BioArctic. Han menar att det egna kursfallet beror på att allmänheten och aktieanalytiker inte förstår den bakomliggande forskningen och tror att bolagens projekt är likvärdiga, vilket han alltså menar inte är fallet. Lannfelt framhåller att han inte är ett dugg orolig för BioArctics del.
BioArctic kommunicerade nyligen att man avser starta en fas III-studie med BAN2401, tillsammans med sin japanska partner Eisai, i mars månad.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev