Home Nyheter Orexo står stadigt efter domstolsbeskedet i USA

Orexo står stadigt efter domstolsbeskedet i USA

Orexo står stadigt efter domstolsbeskedet i USA

13 februari, 2019

Förra veckan kom beskedet från en amerikansk domstol att läkemedelsbolaget Dr Reddy’s fått möjlighet att ”at risk” lansera generika på Indiviors preparat Soboxone Film mot opioidberoende. Indivior, som är svenska Orexos största konkurrent, föll tungt på Londonbörsen på beskedet. BioStock bad Orexos vd Nikolaj Sørensen om en kommentar under LSX World Congress som passande nog arrangerades just i London. Vi tog också tillfället i akt att höra oss för om status för bolagets övriga projekt, samt möjligheterna till potentiella förvärv givet bolagets välfyllda kassa.
Se intervjun med Nikolaj Sørensen, vd Orexo nedan.
Opioidbaserade läkemedel används för att behandla olika typer av smärta, men då preparaten är starkt beroendeframkallande så leder de ofta till missbruk. I USA talar man numera om en epidemi, där dödligheten orsakad av överdoser relaterade till opioider fullständigt skenat iväg.

Ett enormt behov, flera aktörer – och åtskilliga miljoner

Behovet av att få ett slut på opioidkrisen är enormt, och svenska Orexo är ett av bolagen som utvecklat ett läkemedel för att stävja problemet. Bolagets huvudmarknad är föga förvånande den amerikanska, där man sedan hösten 2013 i egen regi kommersialiserar läkemedlet Zubsolv mot opioidberoende. Under 2018 omsatte Orexo 783,1 Mkr totalt, där Zubsolv i USA stod för drygt 79 procent av intäkterna.
Om behovet är stort så är också aktörerna som slåss på marknaden många. Förra veckans besked vittnar om detta, då en amerikansk överklagandedomstol gav Dr Reddy’s möjligheten att ”at risk” lansera en generika på Suboxone Film. Händelsen kom dock inte som någon överraskning för Orexo, som redan i januari kommenterat sannolikheten för detta i sin kvartalsrapport.

»Den amerikanska marknaden för Zubsolv blir allt mer dynamisk, vilket kommer att erbjuda nya möjligheter att expandera vår kommersiella verksamhet och addera nya produkter i USA, i enlighet med vår strategi. Förutom möjligheter förväntar vi oss även vissa utmaningar, i fråga om prissättning, i samband med en eventuell lansering av generika på Suboxone film.« – Orexo, delårsrapport kv4, januari 2019

I rapporten lyfter Orexo även fram att man vidtagit åtgärder för att möta utmaningarna ur ett konkurrensperspektiv för att säkerställa att Zubsolv även fortsättningsvis ska vara en kommersiellt attraktiv och konkurrenskraftig produkt – på en marknad värd flera miljarder dollar. Läs rapporten här.

Proaktivt arbete, fler projekt och möjliga förvärv

Kursreaktionen för en av Orexos viktigaste konkurrenter, Londonbaserade Indivior var kraftigt negativ på nyheten om domstolsbeslutet i USA. Samtidigt uteblev motsvarande kursreaktion för Orexos del. I intervjun med BioStock framhöll Nikolaj Sørensen, som var på plats i London för att delta i en paneldiskussion under LSX World Congress, att marknadens uteblivna reaktion beror på att bolaget varit tydliga i sin kommunikation och att det inträffade scenariot varit deras ”base case”. Han lyfte även fram de potentiella möjligheter som detta innebär för Orexo, nu när deras största konkurrents starka position hotas.
Under intervjun kommenterar Sørensen även Orexos övriga projekt, samt möjligheterna till potentiella förvärv baserat på bolagets starka finansiella situation.
Orexo medverkar även under BioStock Live STHLM imorgon torsdag 14 februari. Bolagets presentation kan följas i direktsändning. Läs mer.
Intervjun med Nikolaj Sørensen från LSX kan ses i sin helhet nedan, på engelska.

YouTube video

 
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev