Home Nyheter Ny dollarinjektion i Karolinska Developments portföljbolag Aprea Therapeutics

Ny dollarinjektion i Karolinska Developments portföljbolag Aprea Therapeutics

Ny dollarinjektion i Karolinska Developments portföljbolag Aprea Therapeutics

27 februari, 2019

I början på december 2018 kunde Karolinska Developments portföljbolag Aprea Therapeutics avisera ett kapitaltillskott om 512 Mkr från ett internationellt investerarkonsortium, för att i samma veva presentera positiva initiala fas Ib/II-resultat inom blodcancer för huvudkandidaten APR-246. Idag stod det klart att Aprea får ytterligare kapitalförstärkning från den globala kapitalförvaltaren Janus Henderson Investors.

Aprea Therapeutics utvecklar nya substanser för cancerbehandling som riktar in sig på tumörsupressorproteinet p53, en kroppsegen substans som i normalt tillstånd hämmar okontrollerad celldelning. Mutationer i p53-genen påträffas i hälften av alla tumörer och är ofta associerade med resistens mot cancerläkemedel, vilket resulterar i lägre chans för överlevnad.

Bolagets huvudkandidat, APR-246, har visat kapacitet att återaktivera muterat p53 protein. p53 har historiskt varit ett notoriskt svårt mål för terapier, men Apreas APR-246 är en av de längst framskridna p53-riktade läkemedelskandidaterna i världen. Kandidaten utvecklas för äggstockscancer och blodtumörer.

Över en halv miljard riskkapital säkrat i december

Mutationer i p53-genen påträffas i 50 procent av alla mänskliga tumörer

I slutet på 2018 kunde Aprea meddela att ett internationellt investerarkonsortium satsat 512 Mkr (50 MEUR) i bolaget för att finansiera den fortsatta kliniska utvecklingen av APR-246, däribland en klinisk fas III-studie mot myelodysplastiskt syndrom (MDS) som skall utgöra underlag till ansökan om marknadsgodkännande.
Genom investeringen om en halv miljard fick Aprea två nya ägare i Rock Springs Capital och det amerikanska venture capital-bolaget Redmile Group som även tog plats i bolagets styrelse. Därutöver bestod investerarkonsortiet av 5AM Ventures, Versant Ventures, HealthCap, Sectoral Asset Management och Sveriges enda investmentbolag med ett renodlat fokus på life science – Karolinska Development – som alla var befintliga ägare i Aprea Therapeutics.

Ytterligare kapitaltillskott säkrat

Idag, den 27 februari 2019, stod det klart att Aprea får ytterligare en kapitalinjektion när amerikanska Janus Henderson Investors beslutat sig för att toppa finansieringsrundan som stängdes i november 2018, genom att som ny investerare öka det totala finansieringsbeloppet i Aprea Therapeutics med ytterligare 5 MEUR, till totalt 55 MEUR.

“Aprea Therapeutics har en unik position, eftersom det har visat mycket övertygande kliniska bevis för sina nya cancerbehandlingar mot p53-tumörsuppressorproteinet. Tillägget av Janus till investerargruppen är ett erkännande av utvecklingsplanen för APR-246 och stärker ytterligare Apreas förmåga att utveckla sin kliniska strategi« — Viktor Drvota, vd Karolinska Development

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev