Home Nyheter Norrlandsbolag intog Stockholm i jakt på kapital

Norrlandsbolag intog Stockholm i jakt på kapital

Norrlandsbolag intog Stockholm i jakt på kapital

15 februari, 2019

Förra veckan arrangerades Biotech Umeå Investment Day 2019 på Grand Hôtel i Stockholm. Syftet var att sammanföra hugade investerare med innovativa life science-startups från Norrland. BioStock bevakade evenemanget på plats och fick tillfälle att prata med några av bolagen. 
​I början av varje år arrangerar Region Västerbotten en mötesplats för företag och organisationer från regionen kallad Västerbotten på Grand Hôtel. Programmet inkluderar allt från konferenser och möten till seminarier och nätverksträffar. Syftet är att visa upp länets utvecklingskraft, bygga kontaktnät och öppna för nya affärsmöjligheter. Årets upplaga var den 29e i ordningen och pågick mellan 22 januari och 8 februari.

Biotech Umeå Investment Day 2019

Som en del av det övergripande programmet arrangerades under förra veckan eventen Meet Umeå Life Scienceoch Biotech Umeå Investment Day 2019 i regi av Umeå Biotech Incubator (UBI). Som namnet antyder är UBI är en inkubator som erbjuder faciliteter, expertis och finansiering till nyetablerade life science-bolag som vill testa och verifiera sina affärsidéer.

Investerare och experter träffade 16 lovande startups

Inte mindre än sexton bolag i tidig utvecklingsfas inom bioteknik, läkemedelsutveckling, medicinteknik och IT-hälsoapplikationer hade i år rest med UBI till Stockholm att nätverka med investerare samt experter och representanter från life science-industrin.
Programmet inleddes på onsdagen med mingel och en föreläsning av Lundaprofessorn och biotech-entreprenören Carl Borrebaeck, som berättade för de unga bolagen om sina många erfarenheter av bolagsbyggande från bl.a. SenzaGen, Immunovia och Alligator Bioscience. På torsdagen var det sedan dags för inbjudna investerare att känna de samlade startup-bolagen på pulsen under enskilda möten och mer informellt nätverkande.

Tunga Venture Capital-aktörer scoutade på plats

En smygtitt i schemat för partneringmöten avslöjade att flera av Skandinaviens tyngre VC-aktörer med intresse för life science-investeringar höll sig framme för att få träffa de norrländska innovatörerna – bl.a. IndustrifondenHealth Cap, Novo Seeds och Johnson&Johnson.

Jennie Ekbeck, CEO UBI
Jennie Ekbeck, vd UBI.

UBI:s vd Jennie Ekbeck som också övervakade eventet på plats berättar kort om bakgrunden och syftet med arrangemanget:
– Umeå har ett fantastiskt universitet med en stark samarbetskultur forskare emellan och gedigen forskningshistorik inom molekylärbiologi. Man blev t.ex. tidigt ledande inom kloning och Emanuelle Charpentier som uppfann gensaxen (CRISPR) var tidigare verksam vid Umeå Universitet. Däremot har man inte haft den nära koppling till läkemedelsindustrin som funnits kring universiteten i Lund eller Uppsala med Astra och Pharmacia, så det saknas en tradition av att bygga life science-bolag. Det finns m.a.o. massor av bra idéer men ingen industriell kompetens, så därför tar vi med oss våra bolag till Stockholm varje år för en sådan här nätverksträff, där vi kan samla den kompetens som saknas i det lokala näringslivet i Umeå.
– Målet är att våra bolag ska åka härifrån med fickorna fulla av visitkort och massor av nya LinkedIn-kontakter. Det är vår uppgift att hjälpa dem att bygga nätverk och skapa kontakter med relevanta aktörer, investerare och potentiella samarbetspartners.

Lipum på väg att stänga kapitalrunda

Einar Pontén, vd Lipum
Einar Pontén, vd Lipum.

Ett av bolagen på plats på Grand för att nätverka var Lipum, som BioStocks läsare stiftat bekantskap med tidigare. Bolaget utvecklar en antikropp för behandling av de miljontals patienter som lider av kroniska inflammatoriska sjukdomar, med initialt fokus på Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA). Lipum är precis i färd med att avsluta en kapitalresning om 25 Mkr som tillsammans med stöd från Horizon 2020 på 23 MSEK kommer att finansiera ett utökat pre-kliniskt arbete och produktionsmetod (CMC) fram till start av tox-studier under nästa år.
Lipum medverkade även vid torsdagens (14 feb.) investerarevent BioStock Live i Stockholm. Möjlighet finns att se bolagets presentation i efterhand på biostock.se, där man även kan hitta en längre BioStock-intervju med vd Einar Pontén.

AstraZeneca-samarbete fjäder i hatten för Lipigon

Stefan K Nilsson, vd Lipigon.
Stefan K Nilsson, vd Lipigon.

BioStock träffade även Lipigon som fokuserar på lipidrelaterade indikationer, d.v.s. fettrelaterade sjukdomar. Bolagets huvudprojekt Lipisense är initialt inriktat mot behandling av Familiär Hyperkolesterolemi (FH), ett ärftligt tillstånd som ofta leder till allvarliga hjärtsjukdomar i tidig ålder. Bolagets vd Stefan K Nilsson berättade att Umeåbolaget redan hunnit skaffa sig ett track record på partneringfronten:
– Redan 2016 inledde vi ett forskningssamarbete med AstraZeneca (AZ) som möjliggjorde en strategisk breddning av bolagets projektportfölj. Partnerskapet med AZ är nu avslutat men lade en viktig grund för Lipigon vars pipeline nu omfattar ett antal tillgångar, bl.a. ett genterapiprojekt som vi räknar med att hitta ett partnerskap för i år.
Lipigon reser just nu 15 Mkr i en pre-IPO-runda tänkt att täcka kostnaderna för att genomföra prekliniska säkerhets- och toxicitetsstudier, men i bolagets planer ingår även en IPO runt andra kvartalet 2020 där ytterligare 50 Mkr ska resas för att kunna inleda fas I-studier i människa.

Individanpassad strokerehabilitering via Virtual Reality

Helena Fordell, Brain Stimulation.

Vi fick också en intressant pratstund med Helena Fordell, forskare och läkare med ansvar för strokeverksamheten vid Umeå Universitetssjukhus samt grundare av Brain Stimulation som utvecklat en metod för diagnostik och strokerehabilitering kallat RehAtt, baserad på Virtual Reality (VR).
– Vårt fokus ligger på behandling av de strokepatienter som har skador i höger hjärnhalva, där vår uppmärksamhet är lateraliserad. Cirka 80 procent av dessa patienter drabbas av s.k. neglect, ett fenomen som innebär att både syn, hörsel och känsel påverkas – patienten uppfattar inte vänster sida av rummet, kan inte läsa eller se vänster sida av en datorskärm och kanske inte heller känner igen sin egen vänsterhand.
Genom att stimulera patienterna med en kombination av kognitiv och motorisk träning via utrustning i form av en dator, VR-glasögon, hörlurar och en särskild digital penna kan Brain Stimulation erbjuda strokerehabilitering utifrån individens behov, både på sjukhus och i hemmet.
RehAtt är CE-märkt och har utvärderats med goda resultat vid strokekliniker i både USA och Europa och bolaget söker nu 10 Mkr som ska finansiera en internationell lansering under andra kvartalet 2019.

Innovativt plåster underlättar läkning av sår i munnen

Mats Jontell, Mucucort
Mats Jontell, Mucucort.

I vimlet sprang BioStock även på Mats Jontell och Olle Isaksson, två pensionerade professorer från Göteborg som utgör halva ledningen för Mucocort som utvecklar plåster för sår på munslemhinnan. På frågan hur man får ett plåster att fästa på sår i munnen förklarar de att produktens vidhäftningsförmåga säkerställts med hjälp av ett material som faktiskt även används i moderna blöjor, och som är helt ofarligt för människor. Materialets överlägsna hygroskopiska egenskaper, d.v.s förmåga att suga upp vätska, gör att plåstret både suger upp vätska och absorberar inflammatoriska celler från såret i munnen, vilket ger smärtlindring och hjälper kroppen att självläka på ett naturligt sätt.
Olle Isaksson, Mucucort.
Olle Isaksson, Mucucort.

– Vi brukar säga att vår slogan är ”Promote natural healing”. Plåstrets hygroskopiska effekt leder till att såret drar sig samman och blir mindre, vilket utöver den smärtlindrande effekten också gör att läkningen går mycket snabbare. 
Mucocorts plåster kommer att klassas som en medicinteknisk produkt och bolaget genomför för närvarande kontinuerliga valideringstester och avser att bekräfta de “claims” som eftersträvas i formella kliniska studier till hösten.
De bägge Göteborgsprofessorerna berättar vidare att UBI bland annat har stöttat utvecklingen av bolagets innovativa plåsterkoncept på ett fantastiskt bra sätt, och att de inte befinner sig i Stockholm för att söka kapital (”Vi känner oss solventa”). Däremot söker man möjliga partners eller tagare av projektet.

Strategisk kapitalraggning ett framgångskoncept

Jennie Ekbeck, vd UBI avslutar med ett generellt konstaterande rörande kapitalanskaffning:
– På UBI jobbar vi efter tesen att du helst ska träffa investerare när du inte behöver deras pengar, då är du som bolag allra mest attraktiv. Jag brukar använda liknelsen att det är en bättre strategi att ragga på krogen klockan åtta än kvart i två om du vill hamna med ”guldägget”. Skämt åsido så handlar det om att bygga förtroende hos investerarna, man måste kunna visa att man kan leverera vad man lovar och att man har ett team med trovärdighet. Det är en strategi som hittills har fungerat väldigt bra för våra bolag.
Läs mer om Bioteck Umeå Investment day 2019 och samtliga medverkande bolag här.
 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev