Home Nyheter Kan stamceller behandla rymdfarare?

Kan stamceller behandla rymdfarare?

Kan stamceller behandla rymdfarare?

26 februari, 2019

En rymdfärd kan få kroppens funktioner att bryta samman. Om man utsätts för långvarig strålning och mikrogravitation kan detta resultera i progressiv muskel- och skelettförlust samt ett förvirrat immunförsvar. En eventuell lösning på problemet skulle kunna finnas i stamceller från placentan.
Israeliska Pluristem arbetar tillsammans med NASA på att utveckla en behandling som kan användas av rymdfarare. Bolaget, som även samarbetar med National Institutes for Health (NIH) och det amerikanska försvarsdepartementet, erhöll förra året s.k. emergency use authorisation från FDA för sin stamcellsprodukt riktad mot strålningsförgiftning.

Stamceller ska regenerera kroppen

Pluristem har dessutom två program i sena stadier som testar potentialen hos bolagets stamcellsbehandlingar i kritisk extremitetsischemi – minskat blodflöde till extremiteterna exempelvis p.g.a. trombos – och muskelskador efter kirurgisk reparation.
Bolagets lagringsbara produkt utvinns från moderkakan efter en fullgången graviditet och förlossning och cellerna kan administreras till patienterna utan vävnadsmatchning.
– När cellerna har injicerats utsöndrar de en mängd olika proteiner och cytokiner som hjälper kroppen att regenerera och stärker kroppens förmåga att läka, säger Pluristems ena vd Yaky Yanay till Endpoints News.

Rymdfärder bryter ner kroppen

Samarbetet med NASA kom till efter att Ruth Globus, från NASA:s Ames Research Center, tilldelades 2019 års NASA Ames Research Innovation Award för sin föreslagna kollaboration med Pluristem.
I ett uttalande förra veckan sa Globus att om astronauter inte lägger cirka 2 timmar varje dag på motion riskerar de att förlora uppemot 20 procent av sina muskler i muskelmassan under rymdfärder som varar mellan 5 till 11 dagar. Under längre rymdfärder minskar dessutom deras bentäthet med 1–2 procent/månad vilket ökar risken för benskörhet.
Nyligen rapporterades att astronauten Scott Kellys immunförsvar gått in i hyperdrift efter att han spenderat nästan ett år i rymden. Det vanliga är att astronauter spenderar cirka sex månader i rymden åt gången, men Kelly satte ett nytt USA-rekord med 340 dagar.

Förbereder prekliniska studier

Genom sin samverkan med NIH och det amerikanska försvarsdepartementet kom Pluristem i kontakt med NASA och kunde visa myndigheten sin data från muskelregenereringsstudierna.
Med NASA-partnerskapet på plats förbereder läkemedelsbolaget nu prekliniska och in vitro-studier för att testa sina placentastamcellers potential att förhindra och behandla medicinska tillstånd som orsakas av rymdfärder, t.ex. indikationer kopplade till blodet, skelettet, musklerna, hjärnan och hjärtat. Data förväntas kunna publiceras senare i år och om den är positiv kommer Pluristem att samarbeta med FDA kring hur man kan genomföra studier i människa.
Om bolaget kan visa att behandlingen fungerar i rymden, där åldrandet accelereras, så borde den även kunna används på jorden i syfte att förbättra välmående, åldrande samt höja livskvalitén, enligt Yanay.
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev