Home Nyheter AstraZeneca städar upp i sin pipeline

AstraZeneca städar upp i sin pipeline

AstraZeneca städar upp i sin pipeline

14 februari, 2019

Idag publicerade AstraZeneca sin rapport för fjärde kvartalet 2018. Q4 var på många sätt en triumf för AstraZeneca då bolagets cancerbehandlingar fortsätter att skapa allt större franchise, något som är avgörande för bolagets framtid. Men rapporten innehöll också några rejäla bakslag då FoU-avdelningen fortsätter att blanda och ge när det kommer till kliniska studier.
Det största bakslaget var misslyckandet med Imfinzi och tremelimumabi två kombinationsstudier med fokus på lung- och nackcancer.

Flera cancerprojekt läggs ner

Men detta var inte den enda utrensningen som bolaget behövde göra under det gångna kvartalet. Ett område som drabbades hårt var behandlingar inriktade mot cancer i tidigt stadium. AstraZeneca skrotade sin fas I-satsning att kombinera Imfinzi med tremelimimab eller danvatirsen (STAT3) för diffust storcelligt B-cellslymfom. Även MEDI0562 dumpades vilket innebär att man avslutar en fas I kombinationsstudie med Imfinzi och OX40-kandidaten mot solida tumörer, samt en separat studie som kombinerade behandlingen med tremelimumab.
Detta torde leda till många frågor då flera av AstraZenecas konkurrenter arbetar med OX40-spåret.
Satsningen på MEDI9197, en behandling mot solida tumörer, läggs också ned tillsammans med en fas I kombinationsstudie med Imfinzi.

Fyra projekt vidare till fas II

På pluskontot måste dock räknas det faktum att AstraZeneca har tagit fyra projekt vidare till fas II. Detta inkluderar två kombinationsbehandlingar med Imfinzi – med oleclumab och monalizumab – samt AZD4831, en behandling mot kardiovaskulära sjukdomar, och MEDI17352.
AstraZenecas vd Pascal Soriot har satsat stort på en kombinationsstrategi inom immunonkologi i ett försök att ta sig förbi de ledande immunonkologibolagen. Men än så länge har han främst tvingats förlita sig på framgångar med Imfinzi som monoterapi.
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev