Home Nyheter Alector och Gossamer noteras och siktar på börsvärden över 1 miljard USD

Alector och Gossamer noteras och siktar på börsvärden över 1 miljard USD

Alector och Gossamer noteras och siktar på börsvärden över 1 miljard USD

6 februari, 2019

I veckan kommer biotech-bolagen Alector Inc. och Gossamer Bio debutera på Nasdaq i USA med börsvärden om 1,4 respektive 1 miljard USD. Därmed blir bolagen de första riktigt stora listningarna 2019. I samband med noteringarna ämnar de båda bolagen resa totalt 406 miljoner USD.
IPO-trender kan visserligen bli kortlivade och bransch-prognosen på den amerikanska marknaden är fortsatt osäker. Under vintern har biotech-aktierna på Nasdaq backat på bred front och stämningen har beskrivits som “mindre än ointressen, på väg mot ilska”. Marknaden minns fortfarande Modernas rekord-IPO, om 604 miljoner USD, som slutade med att bolaget förlorade nästan en tredjedel av sitt börsvärde strax efter noteringen.
Trots det rådande marknadsklimatet har de båda Kalifornien-baserade life science-bolagen Alector och Gossamer gott om kapital för att utveckla sina projekt, kanske på grund av vilka sjukdomsområden de är verksamma inom. Ändå finns det hopp om att de stundande noteringarna kommer att bereda vägen för andra biotech-bolag som väntar på att börsnoteras, såsom Kaleido, Cirius, TCR2, Poseida och Stealth Bio.
Alzheimers-bolag med IPO om 176 miljoner USD
Alector är ett biotech-bolag med säte i San Fransisco som utvecklar terapier mot Alzheimers sjukdom och frontotemporal demens. Bolaget har byggt sin pipeline på teorin om att neurodegeneration och demens orsakas av dysfunktioner i immunsystemet. Dess behandlingsteknik går ut på att accelerera immunattacken, eller ta bort bromsarna, genom att fokusera på genetiskt informerade behandlings-targets. Härigenom hoppas man nå den behandlingsframgång som amyloid beta-tekniken har misslyckats att uppnå.
I samband med börsnoteringen ska insiders teckna omkring hälften av de 9,3 miljoner aktierna som Alector emitterar för en kurs mellan 18 och 20 USD per aktie. Om man utgår från att den genomsnittliga teckningskursen blir 19 USD, motsvarar emissionen totalt 176 miljoner USD. Bolagets aktie kommer handlas via tickern ALEC.
Alector och Gossamer noteras och siktar på börsvärden över 1 miljard USD
Gossamer Bio är å sin sida baserat i San Diego och utvecklar behandlingar inom immunologi, inflammation, immunonkologi och fibros. Bolaget erbjuder 14,4 miljoner aktier, prissatta till 16 USD per aktie, och ett totalt emissionsbelopp om 230 miljoner USD. Befintliga ägare ämnar teckna aktier för cirka 100 miljoner USD och bolagets aktie kommer handlas via tickern GOSS. (edited)
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev