Home Nyheter VD-intervju Cereno Scientific: Viktiga framsteg under 2018 följs av fler under 2019

VD-intervju Cereno Scientific: Viktiga framsteg under 2018 följs av fler under 2019

VD-intervju Cereno Scientific: Viktiga framsteg under 2018 följs av fler under 2019

22 januari, 2019

Under BioStock Live Startup pitch & Dealmaker Summit som hölls i Köpenhamn förra veckan fick BioStock möjlighet att tala med Sten R. Sörensen, vd för Cereno Scientific, som berättade om förväntningarna på 2019. Vad som dock inte framgår i intervjun, är orsaken till den nära 80-procentiga uppgång i aktien som skedde efter eventet och därefter gav ytterligare bränsle till en fortsatt uppgång under måndagen.
I samarbete med Nasdaq och läkemedelsjätten Bayer Pharmaceuticals, bjöd BioStock förra veckan in totalt 8 privatägda startups och noterade bolag från Danmark och Sverige att delta i den första upplagan av BioStock Live Startup pitch & Dealmaker Summit (BSDS).
Målet med BSDS var att knyta ihop innovation och kapital, eller som både Dr. Ralf W. Ackermann, Cluster Medical Director på Bayer Pharmaceutical, och Carsten Borring, Head of Listings & Capital markets på Nasdaq, snarare framhöll: “it´s all about connecting people”.
Samtliga deltagande bolag, däribland Cereno Scientific, fick möjlighet att i ett exklusivt one-on-one möte, presentera sina respektive bolag för Bayers representanter. Bayer, som omsatte 35 miljarder euro 2017, är på ständig jakt efter nytillskott till sin portfölj. Detta gäller inte minst inom kardiovaskulära sjukdomar, som är ett av bolagets affärsfokusområden, varför trombosinriktade Cereno Scientific var en given deltagare på eventet.

Intervju med vd

I samband med BSDS fick BioStock möjlighet att samtala med vd Sten R. Sörensen om hans förväntningar på 2019. Notera alltså att nyheten om den pausade finansieringen då ännu inte hade offentliggjorts. Vad som istället lyftes fram var att;

  • Man arbetar med att utveckla de kliniska programmen. Just nu skalar man upp produktionen av läkemedelskandidaten CS1.
  • Parallellt färdigställs ansökningshandlingar för tillstånd att inleda kliniska studier i Ryssland och Bulgarien. Dessa förväntas kunna skickas in under det första halvan av 2019.
  • Ansökan förväntas kunna godkännas inom en relativt begränsad tidsram så att de kliniska studierna kan påbörjas under hösten 2019.
  • Bolaget arbetar hårt för att säkerställa långsiktiga finansieringslösningar.
  • Man fokuserar även mycket resurser på att välja rätt partner för den kommande utvecklingen.

Se intervjun i sin helhet nedan.

Pausad finansiering från EHGOSF ger klirr i kassan

Sedan våren 2018 har Cereno Scientific ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund, EHGO. Finansieringslösningen innebär att bolaget, under en period om 24 månader, kan erhålla 82 Mkr och potentiellt ytterligare 24,6 Mkr om samtliga medföljande teckningsoptioner utnyttjas.
Den 4:e januari emitterade Cereno Scientific den sjunde tranchen om 3,5 Mkr. Under fredagen meddelade dock Cereno Scientific att man återkallar denna sjunde tranch och samtidigt pausar finansieringen från EGHO. Därmed summerar den hittillsvarande finansieringen via avtalet, bestående av konvertibler och teckningsoptioner, nu till 22,5 Mkr.

Blickar framåt med vind i seglen

Bakgrunden till beslutet är, enligt bolaget, ett mycket lyckat 2018 där man uppnått ett antal viktiga milstolpar. Bland annat nämns fas-I resultaten för läkemedelskandidaten CS1 som visade en övertygande säkerhetsprofilen samt gynnsam data kring trombosrelaterad effekt. Därutöver framhålls bolagets avtal med CRO OCT Group om att genomföra en stor multicenter fas II-studie på cirka 20 kliniker, samt patentet för CS1 på USA-marknaden.
Att bolaget väljer att pausa finansieringen från EHGO innebär att Cereno Scientific nu har erhållit tillräckligt kapital för att kunna planera för hur man på bästa sätt ska kunna finansiera de spännande milstolpar som väntar.

Aktien backade 80 procent under 2018

Trots bolagets många framsteg 2018 backade Cereno Scientifics aktie med hela 80 procent under året. Detta får ses som både paradoxalt och en besvikelse för såväl bolagsledning som aktieägare.
När nyheten om den pausade finansieringen släpptes på fredagen rusade dock aktien kraftigt och stängde hela 79 procent upp. Under måndagen fortsatte kursen uppåt ytterligare 21,4 procent. En välförtjänt rehabilitering, även om mycket återstår för att återhämta den totala nedgången under förra året.
Se hela intervjun nedan:

YouTube video

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev