Den 13:e september uppmärksammas världen över det livshotande tillståndet sepsis genom World Sepsis Day. Flera initiativ pågår och kommer att genomföras under september för att uppmärksamma och samla in pengar till sepsis. I samarbete med Monocl Strategy & Communication vill BioStock bidra till att öka kunskaperna kring sepsis som varje år drabbar 31 miljoner människor med 6 miljoner dödsfall som följd, men som trots detta har en relativt låg kännedom bland allmänheten. 

Ett globalt initiativ
World Sepsis Day är ett globalt evenemang med den världsomspännande intresseorganisationen Global Sepsis Alliance som initiativtagare. Den första World Sepsis Day anordnades 2012 och syftet med dagen är att öka kännedomen om sepsis och dess följder, varför det världen över sker en mängd olika initiativ i anslutning till dagen.

Mellan den 12 augusti och 30 september pågår exempelvis Aquamania! Swim for Sepsis Awareness som är ett amerikanskt initiativ där man kan anmäla sig till att simma för sepsis. Deltagare ska under en timme i en simhall försöka avsluta så många simlängder som möjligt och samlar in bidrag genom att be nära och kära sponsra varje simlängd.

På Facebook pågår redan en rad välgörenhetsinsamlingar som anordnats av privatpersoner som uppmanar vänner att donera pengar till sepsis istället för att köpa födelsedagspresenter. I Sverige anordnar den svenska stiftelsen Sepsisfonden ett motionslopp den 16:e september, medan Örebro universitet håller öppna föreläsningar kring ämnet den 13:e september.

En vanlig dödsorsak med låg kännedom
Sepsis är ett mycket allvarligt tillstånd som uppstår till följd av att kroppen har överreagerat på en infektion och immunförsvaret då vänder sig mot den egna kroppen. Årligen drabbas 40 000 svenskar av tillståndet, varav cirka 20 procent dör. Detta innebär att sepsis orsakar fler dödsfall än våra tre vanligaste cancerformer tillsammans, men ändå är det bara drygt en tredjedel av Sveriges befolkning som känner till vad sepsis är för något.

USA:s största intresseorganisation kring sepsis
Sepsis Alliance är USA:s största intresseorganisation kring sepsis, och verkar för att rädda liv och minska lidande till följd av sepsis. Enligt organisationen är sepsis det dyraste hälsotillståndet för amerikanska sjukhus att behandla, där ett enda sjukhusbesök har en genomsnittskostnad på över 18 000 USD. Då sepsis innebär ett så pass allvarligt slag mot kroppens immunförsvar behöver dessutom ungefär 40 procent av de drabbade i USA läggas in på sjukhus en andra gång inom 90 dagar efter att de först blivit utskrivna, oftast till följd av ännu ett fall av sepsis eller en annan infektion.

Enligt Sepsis Alliance är det mest effektiva sättet, till dess att ett botemedel har upptäckts, att öka antalet överlevande och minska dessas skador och funktionsnedsättningar att på ett så tidigt stadie som möjligt identifiera sepsis.

Tobias och Jonas samlar in pengar för sepsisforskningen

Superhjälteutmaningar världen över
Ett kul och något udda arrangemang för att uppmärksamma kampen mot sepsis är Sepsis Awareness Superhero Challenge som startats av Sepsis Alliance. Världen över anmäler deltagare sin intention att ’go the extra mile’ genom att springa, gå, cykla eller simma en engelsk mil (1,6093km) samtidigt som man samlar in pengar till förmån för sepsis.

Målsättningen är att samla in totalt 30 000 USD genom alla enskilda initiativ och på organisationens hemsida kan man följa individuella deltagare och lag som antagit utmaningen som går av stapeln den 29 september.

BioStock drar sitt strå till stacken genom att dels uppmärksamma World Sepsis Day under torsdagens livesända BioStock Live-event i Stockholm, dels genom en superhjälte-utmaning som ska genomföras av styrelseordförande Tobias Thornblad. Till vardags är Tobias även vd för Monocl Strategy & Communication och har tillsammans sin vän Jonas Landström, Head of IT and Business Development på Picadeli, antagit sepsis-utmaningen och kommer den 29 september att genomföra ett swimrun till förmån för sepsis.

Valet av swimrun – en växande tävlingsform där deltagare växlar mellan att simma till öar och springa över dessa för att nå ett utsatt mål – föll sig naturligt då Tobias och Jonas genomfört flera tävlingar tillsammans inom detta. Duon bestämde sig därför för att öka avståndet i utmaningen till tio engelska mil och för att försöka samla mer donationer. Målsättningen är att samla in 1 krona per meter under loppet, vilket kan resultera i ett totalt insamlat belopp om 16 093 SEK.

Hittills har initiativet samlat in ungefär 35 procent av beloppet och förhoppningarna ser goda ut för att Tobias och Jonas ska nå sitt mål. Insamlingen sker via Facebook och återfinns här.

»Jag känner flera som har överlevt sepsis och alla berättar i princip samma sak: om sjukvårdspersonalen hade känt igen symptomen tidigare hade tillståndet aldrig behövt utvecklats till ett livshotande tillstånd. Under mina många år som managementkonsult inom läkemedelsindustrin har jag dessutom ett hur eftersatt utvecklingen av nya läkemedel mot sepsis är och jag anser att sepsis är ett mycket större problem än vad många nog tror« —  Tobias Thornblad, styrelseordförande BioStock och vd Monocl Strategy & Communication

Symptomen på sepsis
De intala symptomen för sepsis är ofta vaga och influensaliknande, varför många patienter tror att de drabbats av en allvarlig förkylning. Detta gör att sepsis inte övervägs, vilket i sin tur förlänger tiden till behandling och gör att många drabbas onödigt hårt. Symptomen kan vara att patienten blir förvirrad och talar sluddrande, får frossa, ofta i samband med feber, ingen urin på hela dagen, drabbas av allvarlig andnöd och fläckig eller missfärgad hud.

Under dagens Biostocks Live i Stockholm presenterar Mikael Lindstam, vd på Aptahem som utvecklar ett akutläkemedel mot sepsis, samt Ulrika Knutsson från Sepsisfonden. Läs mer om och följ eventet i direktsändning här.

För dig som vill ha mer information om sepsis finns denna informationsfilm framtagen av Global Sepsis Alliance: https://www.global-sepsis-alliance.org/sepsis/

BioStock Live 13 september 2018