Just nu pågår Skandinaviens största partneringkonferens för den globala life science-industrin, Nordic Life Science Days (NLSD) i Stockholm. Sjätte upplagan av konferensen löper över tre dagar och syftar till att främja nätverkande mellan bolag inom områden som bioteknik, läkemedelsutveckling och medicinteknik. BioStock är självklart på plats. 

Nordic Life Science Days eller NLSDays som konferensen också kallas växer rejält – förra året samlades hela 1300 delegater från hela världen, vilket är dubbelt så många som för fem år sedan. 800 bolag var på plats 2017 i Malmö och genomförde tillsammans 3000 one-on-one-möten. Bland aktörerna på plats på Stockholm Waterfront Congress Center i år märks såväl startups och utvecklingsbolag som tjänsteleverantörer, investerare, forskargrupper och myndigheter. Syftet med konferensen är att etablerade företag kan möta kommersiella partners och globala bioteknik- och läkemedelsbolag får lättare att hitta investeringsmöjligheter i Norden.

Startup Challenge Live pitch mellan 12 startupbolag
NLSDays ger även startups chansen att hitta investerare. Umeå Biotech Incubators, en av Europas 15 främsta inkubatorer inom biotech, genomförde tillsammans med Pfizer en live-pitch ”challenge” mellan 12 startup-bolag under måndagen där varje företrädare fick två minuter på sig att pitcha sitt bolag inför en kvalificerad publik bestående av knappt tvåhundra konferensdelegater samt en expertjury.

Dubbel startup-glädje
Två bolag pitchade bäst av alla och fick dela på årets förstaplacering: Gedea Biotech som utvecklar en antibiotikafri och säker behandling av vaginala infektioner och Sigrid Therapeutics som arbetar med en medicinteknisk produkt för behandling av prediabetes, en riskfaktor för att utveckla typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Bland finalisterna återfanns också Umeåbaserade Lipum som deltog i förra veckans BioStock Live kapitalmarknadsdag i Stockholm. Lipum utvecklar ett nytt läkemedel mot en sällsynt form av barnreumatisk ledsjukdom som idag saknar behandlingsalternativ. Se en bolagspresentation från BioStock Live, samt en intervju med bolagets vd Einar Pontén här.

Övriga finalister att hålla ett öga på framgent var Akuru Pharma, Bioreperia, Game Intelligence, Letsip, MediTuner, Operationskollen, Quantum Leap Computing Labs, Stayble Therapeutics och Tirmed Pharma.

Nio super-sessions sätter fokus på industrins viktigaste frågor
Årets NLSDays sätter strålkastarljuset på potentiella lösningar på några av vårdens stora utmaningar. Internationella experter kommer att delta i panelsamtal, s.k. super sessions där de delar med sig av sina insikter och tankar när det gäller nya typer av behandlingar och förebyggande åtgärder som växer fram tack vare innovationer inom t.ex. digitala lösningar, big data, artificiell intelligens, immunonkologi, drug delivery samt nano- och andra teknologier.

Minst lika viktigt för att faktiskt implementera nya innovationer, är att årets super-sessions även tar upp alternativa sätt att finansiera projekt, hur patientengagemang eller complience kan säkerställas, samt diskussioner kring hur olika intressenters roller kan behöva förändras när koncept som precisionsmedicin introduceras på allvar inom vården.

Läs mer om NLSDays här.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev