Idag avslutades Nordic Life Science Days i Stockholm och en av de sista programpunkterna på schemat var utdelningen av det åtråvärda Nordic Star Awards 2018. Årets vinnare blev Beactica, BluSense Diagnostics och Optomed. 

Nordic Stars Award instiftades 2013 med syfte att uppmärksamma life science bolag verksamma i Norden och som visat framfötterna inom innovation och entreprenörskap.

Årets vinnare är verksamma inom vitt skilda områden men har alla nått stora framgångar. Uppsalabolaget Beactica grundades 2006 och har sedan dess etablerat sig som världsledande inom fragment-baserad läkemedelsutveckling med hjälp av SPR-biosensorer. Bolaget har dessutom använt sina egna metoder för att utveckla läkemedelsprojekt inom onkologi vilket fått stor uppmärksamhet från såväl investerare som internationella läkemedelsbolag.

BluSense Diagnostics har utvecklat en innovativ point-of-care plattform för exakt, bärbar och kostnadseffektiv diagnostik av infektionssjukdomar. Med ett bidrag från European Innovation Council pilot (EIC pilot) och CE-märkning för deras läsare och efter att ha utvecklat det första diagnostiska testet för dengue feber står de nu på randen till marknadslansering.

Finska Optomed har utvecklat kameror som bidragit till att göra screening tillgänglig till ett överkomligt pris även för mindre kliniker. Deras produkt i kombination med en AI-mjukvara har gjort det lättare att upptäcka diabetesretinopati. Bolaget har dessutom varit mycket framgångsrika inom kommersialiseringen av produkterna och de finns nu tillgängliga för patienter över hela världen.

Björn Ursing, ordförande för Nordic Stars Award kommenterar utnämningarna så här:

— På SwedenBIO är vi stolta över att kunna utlysa dessa tre vinnarna av Nordic Stars Award 2018. Var och en av dem är lysande exempel på hur bolag från Norden lyckas med att utveckla lösningar som kan bidra till en bättre sjukvård globalt.

Slutligen konstaterar arrangörerna för Nordic Life Science Days att årets upplaga har varit mycket lyckad. Antalet one-to-one möten och licensieringsmöjligheter har ökat varje år och även i år uppnåddes ett nytt rekord. Konferensen har därigenom utvecklats till en etablerad arena för högkvalitativa möten mellan bolag, investerare, forskare och regulatoriska myndigheter.