AstraZeneca betalade 1,3 miljarder dollar för den experimentella giktbehandlingen lesinurad. För två år sedan såldes rättigheterna vidare till Ironwood för en betydligt lägre summa, efter att kandidaten godkänts trots blandade resultat gällande effektivitet och säkerhet. Nu återlämnar det Massachusettsbaserade bolaget läkemedlet efter att behandlingen har misslyckats på marknaden.

I sin kvartalsrapport nyligen avfärdade Ironwoods ledning lesinurad. Vd Peter Hecht sammanfattade situationen såhär:

— Efter att ha påbörjat marknadstester av lesinurad i början av 2018 och utvärderat resultaten i juli har vi beslutat oss för att avbryta licensavtalet med AstraZeneca. Detta är inte ett beslut vi tar lätt på, men det är ett viktigt beslut som vi tror ger oss möjlighet att fördela kapital till de projekt som ger bäst chans till hög avkastning och tillväxt. Vi arbetar på att se till att patienter och läkare har adekvat tillgång till lesinurad under utfasningsperioden.

Lesinurad var tidigare en av Hechts personliga favoriter, men läkemedlet bidrog dock endast med 1,1 av de 81 MUSD i intäkter som Ironwood drog in under andra kvartalet. Samtidigt som Hecht nu drar sig ur avtalet med AstraZeneca värt 265 MUSD verkar det också som att Ironwood siktar på att knoppa av sin forskning- och utvecklingsavdelning i ett nytt bolag i början av 2019.

Omstruktureringen innebär att Ironwood säger upp 125 anställda, av vilka en majoritet har arbetat med den misslyckade lanseringen av lesinurad.

AstraZeneca har ännu inte kommenterat sina fortsatta planer för lesinurad, som misslyckats med att nå alla primära mätpunkter i sena faser i tre studier. Läkemedlet erhöll med nöd och näppe marknadsgodkännande med en rösts marginal i slutet av 2015, efter att en minoritet av FDA:s expertrådgivare uttryckt oro för att dess säkerhetsprofil inte var tillräckligt god. När läkemedlet nu visat sig vara ett fiasko på marknaden så är den före detta blockbusterkandidatens rykte än mer skamfilat.

Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev