Allt fler biotech-startups satsar på att utveckla potentiella stamcellsbehandlingar mot typ 1-diabetes och nu får de följa hur en stor och mycket effektiv rival avancerar inom området.

Novo Nordisk säger sig nämligen ha gjort betydande framsteg när det gäller utvecklingen av de embryonala stamcellslinjer som krävs för att bolaget ska kunna etablera en tillverkningsprocess i världsklass. Bolaget menar också att arbetet med att utveckla en ny inkapslingsmetod, med syfte att skydda stamcellsbehandlingen mot attacker från immunförsvaret, har gått framåt. Att komma förbi dessa hinder är en del av diabetesforskningens ”heliga graal”.

Det kommer att dröja ytterligare ett par år innan Novo Nordisk kan påbörja studier i människa och få definitiva resultat, men bolagets prekliniska framsteg kommer att sätta en ny standard för en av flera seriösa angreppssätt att hitta ett botemedel för diabetes. Som ett led i deras jakt på en stamcellsbehandling ingick Eli Lilly nyligen ett samarbete med Sigilion. Man får inte heller glömma Semma som har sin bas i Doug Meltons laboratorium på Harvard och som drog in 114 miljoner USD på sin strategi för skapa insulinproducerande beta-celler.

Stamcellsbehandlingar har mött både med- och motgångar. Men den pågående aktiviteten hos både små och stora företag inom regenerativ medicin visar att det finns en allt starkare tro på att ny tillverkningsteknologi och läkemedelsadministration kan övervinna några av de hinder som tidigare stoppat utvecklingen av ett botemedel. Medan dessa bolag avancerar sin forskning kan man vara säker på att Sanofi och andra läkemedelsjättar följer utvecklingen noga.

Novo Nordisk, en av världens mest FoU-fokuserade aktörer, framhåller att deras framsteg inom diabetes inspirerade dem att bredda sin stamcellspipeline genom att inkludera projekt inom Parkinsons där de samarbetar med det svenska biotech-bolaget Biolamina och Lunds Universitet. Biolamina samarbetar även med Duke (Singapore) och Novo Nordisk gällande kronisk hjärtsvikt och åldersrelaterad makuladegeneration (åldersförändringar i gula fläcken).

— Vi förväntar oss också att vårt samarbete med University of California San Francisco kommer att påskynda pågående och framtida partnerskap som syftar till att utveckla stamcellsbaserade behandlingar för andra allvarliga kroniska sjukdomar, säger Mads Krogsgaard Thomsen, vice vd och forskningschef på Novo Nordisk.

Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev