Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

De senaste artiklarna från BioStock

» Nulägesanalys av Alligator Bioscience – kvalitetsstämplad av läkemedelsjätte
» Idag uppmärksammas Parkinsons sjukdom
» Wilson Therapeutics aktie rusar på mångmiljardbud
» NeuroVive tar in kapital för att accelerera de kliniska projekten
» ColdZyme förkortar och mildrar förkylning bland elitidrottare
» Genovis ökar takten för expansion i Asien

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 15 här

Träffa representanter för SynAct Pharma, Genovis, NeuroVive, Aptahem, Enorama Pharma, Follicum och Cereno Scientific nu på onsdag i Lund. Läs mer om eventet BioStock Live här.

Nya studier visar att Alzinovas vaccin ALZ-101 ger ett starkt positivt immunsvar i apor. Läs mer.

VibroSense har erhållit etiskt tillstånd för studie med VibroSense Meter vid kolorectalcancer. Läs mer.

AcuCort får patent beviljat med 1 349 dagars förlängt skydd i USA. Läs mer.

RaySearch och IBA kommer att demonstrera det första onlineadaptiva arbetsflödet för protonterapi på ESTRO. Läs mer.

Finska Herantis Pharma tillkännager positiva data från Lymfactin-studien i sekundärt lymfödem. Läs mer.

Barbro Fridén föreslås bli ny styrelseordförande i Brighter. Läs mer.

AstraZeneca meddelar att uppdaterade överlevnadsdata för Lynparza i BRCA-muterad HER2-negativ metastatisk bröstcancer, har presenterats vid American Association for Cancer Research (AACR) årsmöte i Chicago. Läs mer.

Tre kommuner har tecknat avtal med Kontigo Care avseende leverans av bolagets eHälsoplattform Previct. Kommunernas sammanlagda befolkningsmängd uppgår till cirka 45 000 invånare. Läs mer.

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi. Det visar forskning från Chalmers, som nyligen publicerats i tidskriften Advanced Materials Interfaces. Läs mer.

Medtronic har introducerat en ny möjlighet för neurokirurger i Europa. Patienter som lider av epilepsi eller har tumörer i hjärnan i en utsträckning som kräver kirurgiskt ingrepp har nu möjlighet att slippa att kraniet öppnas när kirurgen ska få tillgång till det sjuka området i hjärnan. Istället kan kirurgen använda laserteknik genom ett 3,2 mm borrhål i kraniet genom en smal ljusledarkabel. Läs mer.

Ett enkelt blodprov kan ge ishockeyspelare en tydlig signal om när det är lämpligt att återgå i spel efter en hjärnskakning. I en studie, publicerad i tidskriften Neurology, har forskare vid Sahlgrenska akademin identifierat den, enligt forskarna, i särklass bästa blodbaserade biomarkören för att bedöma skadorna. Läs mer.

Kallelser till stämmor:

Paxman  Alzinova  BioArctic  Sprint Bioscience  Infant Bacterial Therapeutics  Annexin Pharmaceuticals

Rapporter/kommunikéer/årsredovisningar:

Isofol Medical  IDL Biotech

Nyheter inkomna fredag e.m:

AstraZeneca presenterade data från en undersökande analys av den globala fas III-studien FLAURA som bedömde effekten och säkerheten för Tagrisso (osimertinib), för behandling av patienter med lokalt avancerad eller metastatisk epidermal tillväxtfaktorreceptor (EGFR ) mutationspositiv icke-småcellig lungcancer (NSCLC). Läs mer.

Nanologicas styrelse föreslår att årsstämman 2018 fattar beslut om införande av incitamentsprogram. Läs mer. Bolaget senarelägger också kvartalsrapporten för perioden jan-mars 2018 till 30 maj. Läs mer.

RaySearch medddelade att RayStation-användare vinner världsmästerskap i dosplanering. Läs mer.

HemCheck har tecknat ett samarbetsavtal med den globala tillverkaren Scanfil, som kommer tillverka de avläsare som används i HemChecks produktkoncept Helge, avsett för patientnära detektion av hemolys. Läs mer.

Från och med den 1 jan 2018 rapporterar Getinge ett nytt affärsområde, Life Science, vilket tidigare har redovisats inom Surgical Workflows. Som en följd av förändringen offentliggörs omräknad finansiell information för 2017 där informationen för Surgical Workflows och Life Science är justerad i enlighet med förändringen. Läs mer.

Forskare har i en vetenskaplig artikel demonstrerat hur precisionen vid kirurgi av prostatatumörer hos möss förbättras genom att använda fluorescense imaging för att tydligare markera var tumören finns. Till detta används fluorescerande antikroppsliknande molekyler (diabodies) som binder in till tumören och därmed lyser upp den. Attanas teknik har använts för att optimera molekylerna och säkerställa att själva fluorescerande delen inte påverkar inbindningsegenskaperna hos molekylerna. Läs mer.

Vinnare i lunchhandeln: Alzinova +8,70%, Oncopeptides +8,48%, AroCell +7,83%, Doxa +7,50%, Initiator Pharma +7,31%, Sedana Medical +5,71%

Förlorare i lunchhandeln: Peptonic Medical -26,67%, LifeAssays -12,50%, Toleranzia -4,42%, Integrum -4,38%, Invent Medic -4,17%, Intervacc -3,85%

Index: OMX +0,39% Hälsovård +0,33%

[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]


Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

ANNONS:

 

 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev