I fredags stod det klart att Genovis, som med sina kraftfulla ”smarta enzymer” möjliggör utvecklingen av såväl biosimilarer som biologiska läkemedel, har tecknat distributionsavtal för den sydkoreanska marknaden. Sydkorea är den fjärde skalpen i Asien på bara ett halvår för Lundabolaget Genovis, som sedan tidigare har säkrat avtal för marknaderna Kina och Indien. Med dessa avtal har Genovis nu tillgång till flera expansiva marknader, det helägda dotterbolaget i USA inkluderat.

Genovis kan vid en snabb första anblick framstå som en lite udda fågel på den skandinaviska life science-scenen. Man utvecklar inte själva några läkemedel, men har icke desto mindre en nyckelroll inom läkemedelsutveckling. Det lundabaserade bolaget har sina rötter i forskning vid Lunds universitet och har seglat upp som en världsspelare med täta kopplingar till de stora läkemedelsbolagen de senaste åren, genom att erbjuda innovativa verktyg för utveckling av framtidens biologiska läkemedel. På kundlistan, som i sig vore imponerande läsning för vilket bolag som helst i denna sektor, återfinns merparten av världens största aktörer inom läkemedelsindustrin med bolag som Merck, Roche, Genentech, Johnson & Johnson och Pfizer i spetsen.

Det Genovis erbjuder sina kunder är flera specialiserade enzymprodukter, s.k. SmartEnzymes, i innovativa produktformat som bl.a. underlättar utveckling och kvalitetskontroll av biologiska läkemedel. Bolagets produkter och teknologi möjliggör inte bara utveckling av nya behandlingsmetoder och diagnostik till kunder inom läkemedelsindustri och medicinteknik. Tekniken kan dessutom förkorta kundernas utvecklingscykler, vilket i slutänden ger potential att spara stora pengar

Från huvudkontoret vid Medicon Village i Lund servar Genovis marknaden med direktförsäljning och snabba internationella leveranser, men på den av naturliga skäl mycket viktiga USA-marknaden, som står för merparten av bolagets försäljning, har man även sedan ett antal år etablerat ett helägt dotterbolag med en egen säljorganisation. Under det senaste halvåret har Genovis också tagit fortsatta stora kliv ut på världsmarknaden genom att etablera försäljningskanaler i såväl Kina som Indien, och nu senast alltså även i Sydkorea.

Asien-expansionen inleddes förra året med Indien och Kina 
På den kinesiska marknaden inleddes avancemanget i september förra året genom ett distributionsavtal med Beijing Zhongyuan Ltd. som snart kompletterades med ytterligare ett avtal med Shanghai Titan Scientific Ltd. Flera läkemedelsjättar har förlagt såväl R&D som tillverkning i Kina, inte minst bolag som fokuserar på biologiska läkemedel. I december slöts även distributionsavtal med indiska Allianz Bioinnovation, som har majoriteten av sin kundbas inom biologiska läkemedel, där Genovis produkter har tydliga fördelar för effektiv kvalitetskontroll.

»Genovis tillhandahåller innovativa produkter för den biologiska läkemedelsindustrin. Vi ser fram emot att introducera de senaste teknologierna från Genovis till de sydkoreanska kunderna« – Minah Lee, Managing Director Chayon Laboratories Inc, Seoul

Marknaden för biologiska läkemedel i Sydkorea står inför en kraftig tillväxt
Genovis expansion ökar nu farten ytterligare i Asien med det distributionsavtal som har tecknats med med Chayon Laboratories Inc. för den sydkoreanska marknaden. Bolaget bedriver försäljning och distribution av flertalet produkter för läkemedelsutveckling och har en tekniskt inriktad säljstrategi som faktiskt liknar den strategi som Genovis hittills framgångsrikt har utvecklat för de europeiska och amerikanska marknaderna.

För att nå ut till de sydkoreanska läkemedelsbolagen och underlätta den fortsatta utvecklingen av biologiska läkemedel är kundbasen och den tekniskt inriktade och välutbildade säljorganisationen hos Chayon Laboratories en stor tillgång, slår Genovis fast i fredagens publicerade pressmeddelande. Genovis konstaterar också att det var ett sydkoreanskt bolag som fick världens första biosimilar-antikropp godkänd, och att marknaden för biologiska läkemedel sedan dess har fortsatt att växa kraftigt i Sydkorea.

»Den sydkoreanska marknaden kännetecknas av en väletablerad bas inom biopharma som främst varit inriktad mot s.k. biosimilars, generika av biologiska läkemedel, och det finns stora ambitioner att bli världsledande för utveckling och produktion av biologiska läkemedel det närmsta åren. Vi ser med tillförsikt fram mot möjligheterna som samarbetetet med Chayon ger och den fortsatta etableringen av våra produkter på en av de mest intressanta marknaderna« – Fredrik Olsson, vd Genovis

Avtalet med Chayon Laboratories Inc täcker försäljning av Genovis nuvarande och framtida produkter. Både Samsung Biologics och Celltrion har stora forsknings- och tillverkningsanläggningar för biologiska läkemedel, bl.a. biosimilarer, i Sydkorea. Kapaciteten för produktion hos båda dessa aktörer beräknas växa kraftigt det kommande åren och förväntas göra Sydkorea till en av de största aktörerna på världsmarknanden framöver.

Läs också:

Genovis inträdesbiljett till den kinesiska marknaden säkrad (19/9-2107)
Asienexpansion och produktlanseringar i fokus när Genovis blickar mot 2018 (21/12-2017)

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev