Av de enorma summor riskkapital som varje år strömmar in i biotech- och pharma-sektorn kommer en allt större andel från de stora läkemedelsbolagens Venture Capital-fonder, s.k. corporate VC:s. Drivkraften bakom de ökade investeringarna är ett omättligt behov av att stärka storbolagens R&D-pipelines med lovande läkemedelskandidater och sökandet efter nästa stora, oupptäckta innovation. Lite otippat är det dock varken Pfizer, Novartis eller Novo Ventures som investerar mest i biotechsektorn. Högst på listan tronar istället techjätten Googles riskkapitalfond Google Ventures.

Inflödet av kapital nådde rekordnivåer 2017
Enligt en rapport från Silicon Valley Bank nådde investeringarna i biotech och pharma nya rekordnivåer under 2017. Totalt 548 bolag tog sammanlagt in uppskattningsvis cirka 10 miljarder dollar. Det är i princip dubbelt så mycket som 2013, då motsvarande antal investeringsrundor resulterade i 5,2 miljarder i rest kapital.

Andelen corporate money ökar
En översikt som gjorts av amerikanska Endpoints News (artikeln kräver inlogg) visar att andelen riskkapital som flödar in från s.k. corporate VC:s, d.v.s. riskkapitalfonder som finansieras av stora läkemedelsaktörer som Pfizer, Novartis, Roche och danska Novo Nordisk, ökar stadigt. Högst på listan över 2017 års tio största corporate VC-fonder, som nästan helt domineras av nämnda läkemedelsjättar och deras branschkollegor, tronar kanske lite oväntat GV, tidigare Google Ventures. Techjättens riskkapitalfond investerade i inte mindre än 53 olika ventures, vilket var sex fler än vad den näst mest aktiva fonden Novo Ventures mäktade med.

Topp 10 VC-fonder

Topp 10 VC-fonder, antal investeringar 2017. Källa: LucidQuest (klicka för större bild)

Strategiska investeringar – ur flera perspektiv
Tidiga investeringar via de egna VC-fonderna har blivit en viktig del i de stora läkemedelsbolagens strategi för att hålla koll på vad som sker i forskningens frontlinje. Att gå in med riskkapital i ett tidigt skede ger helt enkelt både möjlighet till god avkastning och är ett effektivt sätt för de större aktörerna att följa och hålla koll på lovande bolag, utan att för den skull bindas upp av licensavtal med de åtaganden de medför.

VC-investeringar i olika terapiområden

VC-investeringar i olika terapiområden. Källa: LucidQuest (klicka för större bild).

Onkologi och plattformsteknologier attraherar mest kapital
En närmare titt på vilka olika terapiområden som drar till sig mest riskkapital avslöjar att onkologiområdet inte oväntat dominerar, med nästan en fjärdedel av investeringarna till bolag som utvecklar cancerterapier. Näst högst på VC-fondernas önskelista hamnar bolag med plattformsteknologier där investerarna kan hoppas på multipla exits inom flertalet sjukdomsindikationer, vilka drog drygt 12 procent av investeringarna. Ungefär hälften så mycket kapital vardera lockade bolag med fokus på inflammatoriska sjukdomar respektive bolag verksamma inom neurologiska indikationer.

Den sistnämnda kategorin, neurologibolagen, tycks dock ha tappat lite av sin attraktionskraft sedan 2013, då de drog drygt 10 procent av investerat kapital jämfört med endast cirka 6 procent 2017. En trolig förklaring till denna negativa utveckling är de motgångar som drabbat flera högprofilerade utvecklingsprojekt inom Alzheimers sjukdom de senaste åren.

Läs hela rapporten Healthcare Investments and Exits 2018  från Silicon Valley Bank här.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev