Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

De senaste artiklarna från BioStock

» Xintela om Takedas jätteförvärv inom stamcellsterapi
» VD-intervju: Gabather har en stärkt kassa och sex lovande substanser i pipen
» Söndagsintervjun: Martin Waleij, vd BrainCool
» Relativ stiltje i BioStocks Läsarportfölj
» Analysuppdatering Idogen: Uppvärdering väntas vid klinisk entré

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 7 här

På BioStock Live den 28 februari får vi möta Sobi, Aptahem och Cyxone, tre spännande bolag med inriktning på behandling av bl.a. inflammatoriska sjukdomar som gemensam nämnare. Missa inte möjligheten att träffa bolagens representanter när de presenterar på onsdag, anmäl dig nu för att säkra din plats i tv-studion och upplev Nyhetsbyrån Direkts dynamiska redaktionsmiljö. Läs mer om eventet och anmäl dig här.

Nyligen gjordes ett stort avtryck i marknaden för stamcellsterapier då japanska Takeda Pharmaceuticals meddelade avsikten att förvärva belgiska TiGenix i en affär värd upp till 632 miljoner dollar. Den höga insatsen bekräftar att cellterapimarknaden tagit ordentlig fart och att Japan – där svenska Xintela har etablerat samarbete inom samma fält – är en fortsatt expansiv marknad inom regenerativ medicin. Läs mer.

Phase Holographic meddelar att forskare vid Harvard Medical School och Boston Children’s Hospital har utvecklat en ny icke-invasiv metod för att särskilja aktiva från inaktiva cancerceller med HoloMonitor. Läs mer.

Aptahems uppskalningsprocess är färdigställd för effektiv tillverkning av Apta-1, ett akutläkemedel för behandling av organ- och vävnadsskador som leder till den höga dödligheten för bland annat sepsispatienter, i större skala. Läs mer.

QuiaPEG Pharmaceuticals tillkännager att man erhållit positiva resultat i ett utvecklingsarbete, som utförs tillsammans med ett globalt medelstort läkemedelsbolag. Läs mer.

Inhalation Sciences publicerar data från ”proof-of-concept” test. Läs mer.

ChemoTech Singapore har erhållit den första delbetalningen från Baypointe Hospital i Filippinerna, motsvarande 25 procent av den totala order som tidigare kommunicerats via PM den 7 feb 2018. Läs mer.

Den 1:a mars lanserar EQL Pharma läkemedlet Kaliumklorid på den svenska marknaden. Kaliumklorid ges till patienter med för låga halter av kalium i blodet, samt ges också i förebyggande syfte vid diuretikabehandling. Läs mer.

Danska Zealand Pharma och UniQuest samarbetar för att utveckla nya läkemedelskandidater för gastrointestinala sjukdomar. Läs mer.

AcouSort erhåller CE-märkning för AcouTrap. Läs mer.

XSpray publicerar kommuniké från extra bolagsstämma den 20 feb. Läs mer.

IRRAS bjuder in till telefonkonferens den 21 feb med anledning av publicering av bolagets årsrapport för 2017. Läs mer.

I fredags presenterade vi AroCell på ProHearings. Presentationen finns nu att se i efterhand här.

Rapporter/kommunikéer:

BioArctic  Bonesupport  SciBase  NeuroVive  Kancera  Nanexa  Isofol Medical  Orasolv  Elos Medtech  Bio-Works Sweden  ObsteCare

De senaste åren har det tillkommit tester som kan komplettera PSA-provet för att identifiera män som, trots ett förhöjt PSA-värde, inte riskerar att ha en behandlingskrävande prostatacancer. Ett sådant test är Prostatype, som genom ett gentest med hjälp av celler från redan taget vävnadsprov ger ett mått på hur aggressiv prostatacancern är. Prostatype är framtaget av Chundsell Medicals och är ett resultat av mångårig forskning på Karolinska Institutet. Läs mer.

Nyheter inkomna igår e.m:

Ortivus meddelar att Region Jämtland-Härjedalen väljer MobiMed som patientjournallösning för ambulanssjukvården. Läs mer.

LifeAssays och ClienTrax inleder samarbete i USA. ClienTrax skall förutom marknadsföring och försäljning till sin kundbas också hjälpa LifeAssays med logistik och kundstöd till bolagets direktkunder i USA. Läs mer.

Panion publicerar slutliga data från långtidsstudier som indikerar tydligt positiva effekter i form av färre och kortare anfall vid epilepsi hos hundar. Läs mer.

Styrelsen i Elos Medtech har beslutat, med stöd av bemyndigande från extra bolagsstämma den 15 december, om en företrädesemission. Emissionen kommer vid full teckning tillföra bolaget 104,9 mkr före emissionskostnader. Läs mer.

Corline Biomedical anställer Professor Gunnar Tufveson på nyinrättad tjänst som Chief Medical Officer. Läs mer.

Intervacc kallar till extra bolagsstämma fredagen den 9 mars. Läs mer.

Vinnare i lunchhandeln: AroCell +14,32%, Pharmacolog +12,05%, Advenica +10,71%, Immune Pharmaceutical +10,52%, Double Bond Pharmaceutical +9,71%, Zenicor +8,82%

Förlorare i lunchhandeln: Bonesupport -16,22%, Toleranzia -11,14%, Emotra -11,11%, A1M Pharma -7,55%, NorInvent -6,97%, Vibrosense Dynamics -5,98%

Index: OMXS30 +0,31%, Hälsovård +0,14%


ANNONSDu kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev