Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

De senaste artiklarna från BioStock

» Omtumlande vecka för BioStocks Läsarportfölj
» Ny tobakslag kan ge Enorama Pharma fördelar
» M&A-boom & lovande studieresultat i DexTechs favör
» Companion diagnostics får allt viktigare roll i värdekedjan
» Ellen rusade vidare, A1M rasade på emissionsbesked

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 6 här

Roche aviserar att patienter med en viss typ av njurcancer löpte 26 procent mindre risk för att deras sjukdom skulle förvärras eller leda till död om de behandlades med en kombination av Tecentriq och Avastin jämfört med sunitinib. Detta visar en ny studie som presenterades vid en internationell cancerkonferens i San Fransisco 10 feb. Läs mer.

En läkemedelskandidat har nu valts i forskningssamarbetet som fullt finansierats av Petra Pharma där Sprint Bioscience har utvecklat molekyler. Första delmålsbetalning utgår när toxikologiska studier inför kliniska studier startar. Totalt omfattar avtalat delbetalningar till Sprint om sammanlagt ca 240 MUSD samt royalties på försäljning av ett godkänt läkemedel. Läs mer.

Bactiguard tecknade under 2017 ramavtal med Region Skåne som möjliggör för både landsting och kommuner att beställa bolagets infektionsförebyggande urinkatetrar. Kontraktet löpte inledningsvis till 30 april 2018 och nu väljer Region Skåne att förlänga avtalet ytterligare ett år till 30 april 2019. Läs mer.

Tillsammans med Medhouse expanderar BioGaia sin verksamhet i Sverige genom att nu lansera BioGaia Protectis med D-vitamin på utvalda apotekskedjor runtom i landet. Läs mer.

Idag fattade Socialstyrelsen beslut om att inte rekommendera screening av prostatacancer, Sveriges vanligaste cancerdiagnos. Avgörande för slutsatsen, är att nyttan med screening för prostatacancer med PSA-prov inte tydligt överstiger de negativa effekterna med behandlingen, enligt myndigheten. Läs mer.

I ett samarbete mellan KTH och Stockholms universitet har forskare byggt nanotrådar av guld ovanpå DNA-molekyler. Dessa trådar, som formas på DNA i en utvald sekvens, utgör en struktur i sig som kortsluter vid elektrisk kontakt och därmed blir ytterst känsliga och snabba sensorer för att detektera biomarkörer. Läs mer.

EMA:s säkerhetskommitté PRAC granskar nytta och risker med Esmya efter rapporter om allvarlig leverskada, däribland leversvikt med transplantation som följd. Som en tillfällig åtgärd medan granskning pågår rekommenderar PRAC regelbundna leverkontroller för kvinnor som tar Esmya mot myom. Läs mer.

Nyheter inkomna fredag e.m:

Double Bond Pharma (DPB) har startat ett nytt dotterbolag, Drugsson, för distribution av läkemedel. DBP äger 100 procent av Drugsson som kommer att bli en distributör för alla läkemedelsprodukter som har inlicenserats av moderbolaget. Läs mer.

Surgical Science har anställt Jan Grund Pedersen som chef för område Industri/OEM. Pedersen har mångårig erfarenhet av medicinsk simulering bl.a. som medgrundare till Mentice där han drev det amerikanska dotterbolaget och förhandlade avtal med olika medicinteknikbolag. Läs mer.

Intervaccs styrelse har beslutat att tidigarelägga offentliggörandet en dag av bokslutskommunikén 2017 till den 15 feb 2018. Läs mer.

Arjo upprättar ett program för företagscertifikat med ett rambelopp om 2,5 miljarder kronor och gör en första emission om närmare 1,5 miljarder kronor. Programmets syfte är att diversifiera koncernens finansieringskällor. Läs mer.

Novo Nordisk tillkännagav att Europeiska kommissionen har beviljat försäljningstillstånd för Ozempic (semaglutid) för behandling av vuxna med typ 2-diabetes. Läs mer.

Sahlgrenska har skickat in en anmälan mot First North-listade Integrum, som utvecklar skelettförankrade proteser, till Inspektionen för vård och omsorg. Vid en kvalitetskontroll ska förekomsten av komplikationer av mekanisk karaktär, samt infektioner hos patienter som behandlats med osseointegration, ha varit större än förväntat. Läs mer.

Vinnare i lunchhandeln: ObsteCare +9,15%, Senzime +8,78%, Inhalation Sciences +6,86%, Dignitana +6,64%, Biotage +6,61%, RLS Global +6,25%

Förlorare i lunchhandeln: Integrum -25%, Panion -8,48%, QuiaPEG Pharmaceuticals -8,11%, Initiator Pharma -7,72%, AlphaHelix -5,92%, Respiratorius -5,46%

Index: OMXS30 +1,79%, Hälsovård +1,59%

Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev