Bolagsaffärerna i den globala life science-sektorn har fått en flygande start under årets första vecka med Celgenes köp av Impact Biomedicines för 7 miljarder dollar och Takeda Pharmaceuticals planerade köp av TiGenix för 630 miljoner dollar. Danska Novo Nordisk uppköpsambitioner har hittills resulterat i ett avvisat bud på Ablynx för 3,1 miljarder dollar, men sista ordet är ännu inte sagt. Och detta är bara början, enligt två färska rapporter från EY (Ernst & Young) och Baker McKenzie som ser en ökad fusions- och förvärvstrend i korten för helåret – baserat på bolagens finansiella muskler, starka balansräkningar och den sänkta amerikanska  bolagsskatten. 

Under årets första vecka har buden haglat tätt i läkemedelsbranschen, med totalt 11 miljarder dollar i potten, vilket lär driva på förväntningarna ytterligare på fler förvärv under året när de stora läkemedelsdrakarna shoppar loss bland sina mindre och lovande konkurrenter. Tidigare i veckan släpptes två separata rapporter, dels från konsultbolaget EY (tidigare Ernst & Young) och dels från Baker McKenzie, vilka båda prognostiserar en signifikant ökning av samgåenden och förvärv (M&A:s), påbackat av en sänkt bolagsskatt i USA – från 35 procent till 21 procent – som man förutspår kommer att öka läkemedelsjättarnas köpaptit.

Utvecklingen var något mer dämpad under förra året jämfört med rekordåren 2014-15. Totalvärdet av M&A:s i sektorn uppgick till cirka 200 miljarder dollar, med Johnson & Johnsons förvärv av Actelion för 30 miljarder dollar och Gileads köp av Kite Pharma för knappt 12 miljarder dollar i topp. Amerikanska Pharma Letter har listat ytterligare ett antal miljardaffärer i dollar räknat som genomfördes under året:

 • Japanska Takedas förvärv av amerikanska Ariad Pharmaceuticals (5,2 mdr)
 • Pamplona Capital Managements köp av Parexel (5 mdr)
 • Venture capital-bolagen Bain Capitals och Cinvens köp av tyska generika- och OTC-läkemedelsbolaget Stada Arzneimittel (4,36 mdr)
 • Fresenius Kabis förvärv av amerikanska Akorn (4,3 mdr)
 • Schweiziska Novartis köp av franska Advanced Accelerator Applications (3,9 mdr) Läs mer här.
 • Bristol-Myers Squibb köp av IFM Therapeutics (2,3 mdr)
 • Schweiziska Roches förvärv av Ignyta (1,7 mdr)
 • Kinesiska Creat Group Corps köp av tyska Biotest (1,3 mdr)
 • Amerikanska Mallinckrodts köp av USA-baserade Sucampo Pharmaceuticals (1,2 mdr)
 • Japanska Mitsubishi Tanabe Pharma köp av israeliska NeuroDerm (1,1 mdr)
 • Dito japanska Sawai Pharmaceuticals förvärv av amerikanska Upsher-Smith(1,05 mdr)

Från EY spekulerar man i att förra årets M&A-totalvärde kommer att överträffas i år, baserat dels på förbättrade finanser i kölvattnet av Donald Trumps skattemanöver, men också med anledning av en undersökning som EY gjorde i oktober bland toppchefer i pharma-industrin där 60 procent försäkrade att förvärv kommer stå högt på agendan under 2018, jämfört med endast 46 procent liknande svar ett halvår tidigare. Många av de amerikanska storbolagen har också stora likviditetsreserver liggande utomlands, som de nu förväntas hämta hem och utnyttja när skattevillkoren är mer fördelaktiga.

Baker McKenzie i sin tur förutspår att värdet av M&A:s på den globala arenan kan stiga till 418 miljarder dollar, en ökning med 50 procent från 277 miljarder dollar förra året. Fokus kommer enligt rapporten att ligga på mindre bolagsförvärv samt licensavtal för att få tillgång till nästa våg av lovande läkemedelskandidater inom områden som immuno-onkologi, kardiovaskulära sjukdomar och diabetes. Många stora läkemedelsföretag vill investera i nästa potentiella blockbusterläkemedel, akut medvetna om minskade framtida intäkter när patentutgångar närmar sig, men också på grund av de växande utmaningarna från biosimilars.

Som BioStock tidigare rapporterat förutspås också antalet nya bolag i sektorn att öka. Under 2018 menar Baker McKenzie att det totala värdet av börsintroduktioner inom sektorn kommer att fortsätta öka från 15,7 miljarder dollar år 2017 till 22,3 miljarder dollar när innevarande år går mot sitt slut. I ett läge där aktiemarknaderna befinner sig på all time high, kommer enligt rapporten ett stort antal IPO:s att ske innan en oundviklig marknadskorrigering kommer, och för att därigenom maximera värdet i börsintroduktionerna.

Läs mer: Starkt 2018 väntas för amerikanska biotech-IPO:s
EY:s rapport: 2018 M&A Firepower Report: Life sciences Deals and Data
McKenzies rapport: Global Transactions Forecast: Healthcare
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev