Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

De senaste artiklarna från BioStock

» Alligator avancerar mot nya kliniska prövningar
» VD-intervju Camurus: Informationskraven från FDA oroar inte
» VD Idogen: Miljardaffär inom hemofili »bevis på stark framtidstro«
» Boom i svensk handel med cannabisbolag
» BioStocks Läsarportfölj uppåt för tredje veckan i rad

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 3 här

Den 30 januari arrangeras BioStock Live, där du har möjlighet att träffa och lyssna till Camurus, Klaria Pharma och Orexo, tre svenska bolag som går i frontlinjen för att erbjuda innovativa behandlingsalternativ mot opioidberoende som dödar omkring 150 personer om dagen i Nordamerika. Läs mer om eventet och anmäl dig här.

Immunonkologibolaget Alligator Bioscience uppmärksammades stort när man 2015 landade ett historiskt licensavtal med Janssen Biotech för sin läkemedelskandidat ADC-1013. Avtalet markerade då en av de största molekylaffärerna i Sverige någonsin med ett totalt värde om cirka sex miljarder kronor. Drygt två år senare närmar sig Alligator nu klinisk fas med sitt näst längst framskridna projekt: ATOR-1015, en bispecifik antikropp för behandling av metastaserad cancer. Läs mer.

A1M Pharma inledde i början av året sitt kliniska program och ingick ett samarbete med Antaros Medical och Akademiska Sjukhuset i Uppsala, där A1M med hjälp av bildteknik undersöker de skadliga effekter som strålning vid PRRT-behandling ger på njurar och benmärg. Syftet med studien är att använda resultaten för att löpande optimera designen av kommande kliniska studier för ROSgard. Läs mer.

Den 30 jan presenterar vd Jan Alenfall från Follicum den senaste utvecklingen inom hårväxt- och diabetesprojekten på Medicon Village i Lund. Läs mer. Man meddelar också att som en följd av den genomförda företrädesemissionen i bolaget har aktieägaren Lund University Bioscience innehav minskat till under tio procent av röster och kapital. Läs mer.

Idag inleds teckningstiden i ProstaLunds företrädesemission. Vid fulltecknad emission tillförs bolaget cirka 13 mkr före emissionskostnader. Totalt är cirka 39 procent av den totala emissionsvolymen skriftligen avtalad.  Läs mer.

Orexo publicerar bokslutskommuniké, inklusive Q4, för 2017. Läs mer.

Det långsiktiga resultatet av fettsugning vid lymfödem i armar och ben, som Skånes universitetssjukhus tillämpat sedan slutet av 1990-talet, är en mycket framgångsrik metod. I dagsläget har cirka 300 patienter opererats och ingen av dessa har fått tillbaka svullnaden. Detta visar överläkare Mattias Hoffner vid Blekingesjukhuset i Karlskrona i en doktorsavhandling som presenteras vid Lunds Universitet den 26 jan. Läs mer.

EU-komissionen har godkänt Lillys Taltz (ixekizumab) för behandling av aktiv psoriasisartrit hos vuxna patienter med otillräckligt behandlingssvar eller intolerans mot ett eller flera sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel (DMARDs). Läs mer.

Karolinska Universitetssjukhuset har, som första sjukhus i Europa, börjat använda en helt ny typ av kombinationsutrustning för diagnostik och behandling av prostatacancer. Den nya utrustningen gör det möjligt att ta vävnadsprover med hög precision via huden istället för via ändtarmen, vilket minskar risken för allvarliga infektioner och antibiotikaanvändning. Läs mer.

Det är tidigare känt att minskad effekt av hormonet insulin, så kallade insulinresistens, ökar risken för att utveckla typ 2-diabetes med cirka tio procent. I en studie har forskare från Novo Nordisk Foundation och Lundbeck Foundation Genome Center visat att förutom fetma och brist på daglig motion, bidrar specifika obalanser och effekter av tarmbakterier i utvecklingen till insulinresistens. Läs mer.

Nyheter inkomna igår e.m:

I november kunde Camurus meddela att FDA:s Advisory Committee rekommenderat godkännande av CAM2038 för behandling av opioidberoende i USA. I söndags kom dock beskedet att den amerikanska läkemedelsmyndigheten vill ha mer information om bolagets ansökan. Marknaden straffade Camurus aktie till följd av beskedet, men vd Fredrik Tiberg menar dock att myndighetens frågor kommer att kunna hanteras skyndsamt. FDA:s begäran innebär inte att myndigheten ställer krav på fler kliniska studier. Läs mer.

Danska Orphazyme tillkännagav att resultat från fas II-studien med arimoklomol, för behandling av patienter med SOD1-amyotrofisk sidoskleros (ALS), publicerades i tidskriften Neurology. Läs mer.

IDL Biotech rapporterade positiva resultat för TPS bröstcancerstudie i Tjeckien. Läs mer.

LifeAssays meddelade att bokslutskommunikén för 2017 kommer offentliggöras den 9 feb. Läs mer.

CombiGene aviserade att den 1 feb är sista dag för handel i bolagets aktie med rätt till tilldelning av teckningsrätter i emissionen. Första dag för handel i bolagets aktie utan rätt till teckningsrätter är den 2 feb. Läs mer.

Vinnare i lunchhandeln: RhoVac +14,47%, IRLAB Therapeutics +9,06%, Alzinova +8,28%, Toleranzia +7,65%, AlphaHelix +7,35%, CombiGene +7,35%

Förlorare i lunchhandeln: Pharmacolog -9,68%, AcouSort -8,62%, Oncology Venture -7,46%, ExpreS2ion Biotech -6,48, VibroSense Dynamics -5,11%, Cellink -5%

Index: OMXS30 -0,72%, Hälsovård +0,5%

Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev