Home Nyheter Boom i svensk handel med cannabisbolag

Boom i svensk handel med cannabisbolag

Boom i svensk handel med cannabisbolag

18 januari, 2018

Svenska investerare älskar cannabis. Enligt nätmäklaren Nordnet var tre av de sju mest handlade aktierna i början av 2018 utländska cannabisbolag. Bakgrunden är att flera amerikanska delstater, bland annat Kalifornien, legaliserat cannabis för s.k. recreational use, samtidigt som legaliseringen primärt för medicinskt bruk tagit fart även i Europa. Detta har skapat en explosiv tillväxt med kraftiga värdeökningar i utländska cannabisbolag, och svenska investerare har inte varit sena att haka på aktietrenden. 

Häromdagen kom Nordnet med färska siffror som visar att tre av de sju mest handlade aktierna under starten av 2018 är utländska cannabisaktier. Joakim Bornold, som är sparekonom på Nordnet, kommenterade handeln i ett inslag i P4 Extra:

– Det är verkligen en boom i handeln i de här aktierna. Om man ska jämföra, normalt är de mest köpta aktierna bolag som H&M, Ericsson och kanske Investor, men i dag det alltså det kanadensiska cannabisbolaget Aurora som är störst hos oss. Det säger något om hur stor den här handeln är.

Skillnad mellan medicinskt och allmänt bruk
Cannabis för allmänt bruk är olagligt i Sverige, men läkare kan söka tillstånd för bruk i medicinskt syfte för individuella patienter. I februari 2017 kom ett historiskt beslut från Läkemedelsverket då man för första gången gav två patienter tillstånd att bruka marijuana i medicinskt syfte, då i form av preparatet Bediol som tas i tablettform. Dessförinnan hade Läkemedelsverket tidigare godkänt produkterna Sativex och Marinol, där den aktiva substansen är en syntetisering av marijuana.

Smärtlindrande egenskaper
Fram till oktober 2017 hade Läkemedelsverket fått in 20 ansökningar om tillstånd för medicinsk cannabis varav fem hade beviljats. Medicinsk cannabis används vid kronisk smärta och samtliga beviljade tillstånd rör smärtlindring vid nervsmärta för patienter som brutit ryggrad eller nacke. Internationellt tillskrivs medicinsk cannabis som smärtlindring vid exempelvis cancer, glaukom, HIV eller AIDS, Hepatit C och Parkinsons sjukdom.

Världshälsoorganisationen WHO bekräftar de medicinska effekterna av cannabis som smärtbehandling, samtidigt som man varnar för de potentiella negativa konsekvenserna av allmänt bruk, såsom nedsatt kognitiv förmåga.

Legaliseringsvåg världen över
Vid årsskiftet legaliserade Kalifornien cannabis för allmänt bruk. Även i delstaterna Massachusetts, Nevada, Maine, Colorado, Washington, Alaska, Oregon och i huvudstaden Washington DC är cannabis lagligt för allmänt bruk. Ytterligare ett 15-tal delstater har legaliserat cannabis för medicinskt bruk och Kanada kommer att legalisera allmänt cannabisbruk från 1 juli i år.

Även i Europa har legaliseringen tagit fart och både Tyskland och Danmark legaliserade medicinsk cannabis 2018. Sedan tidigare finns liberala cannabislagar i Holland och Spanien.

Marknaden för medicinsk cannabis i USA år 2013-2015 inklusive prognos fram till 2025. Källa: Grand View Research: Medical Marijuana Market Size, Trends, Industry Research Report 2025

Stor och växande marknad 
Cannabismarknaden är redan enorm och legaliseringsvågen förväntas bidra till att den ökar markant. I samband med lagändringen i Kalifornien börsnoterades ett antal nya cannabisbolag och analytiker menar att enbart den kaliforniska cannabismarknaden kommer omsätta 50 miljarder år 2020.

Grand View Research kom i januari 2017 med en marknadsrapport för medicinsk cannabis. I rapporten beräknades att den globala marknaden för medicinsk cannabis till över 11,4 miljarder USD för 2015 med en prognostiserade årlig tillväxt om 17,1% fram till 2025, då 55,8 miljarder USD.

Marijuana-index på Torontobörsen 
I Kanada tilläts medicinskt cannabis redan 2001 och merparten av bolagen som producerar och säljer cannabis kommer också från Kanada. Under april 2017 skapades indexet Horizons Marijuana Life Sciences på Torontobörsen. Indexet innehåller de tjugo största nordamerikanska cannabisföretagen och har sedan starten stigit med mer än 115 procent.

De fem största indexbolagen är listade nedan och har ett samlat börsvärde om drygt 20 miljarder USD, motsvarande drygt 160 miljarder kronor. I skrivande stund hade Aurora Cannabis Inc flest aktieägare hos nätbanken Avanza (9 627 st). Aktievärdet för alla fem bolag har mer än fördubblats under de senaste 3 månaderna.

Bland svenska bolag med verksamhet knutna till cannabisbranschen återfinns det Göteborgsbaserade Heliospectra som producerar inomhusbelysning till växtodling, bland annat cannabisodling. Bara i år har Heliospectras aktiekurs mer än fördubblats.

Bolag 3 mån % i år % Börsvärde Antal ägare hos Avanza
Aphria Inc 237,08 17,54 3,51 miljarder USD 2 374
Aurora Cannabis Inc 373,36 35,10 5,87 miljarder USD 9 627
Canopy Growth Corp 212,69 24,36 7,09 miljarder USD 6 815
Cronos Group Inc. 231,68 3,28 1,51 miljarder USD 1 650
MedReleaf Corp. 123,98 14,65 2,28 miljarder USD 578
Genomsnitt 236,78 18,97 4,05 miljarder USD 4 105

Källor: Avanza och the Marijuana IndexData hämtad efter torsdagens handel. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev