Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

De senaste artiklarna från BioStock
» VD-intervju: Fortsatt lovande i DexTechs prostatacancerstudie
» Överhettat batteri sänkte medtechbolaget IRRAS
» NeuroVive säkrar sin andra särläkemedelsstatus inom EU 
» Kroppseget ämne kan minska risken för behandlingsresistent cancer
» Liv Diagnostics mål är att kunna förutspå risken för metastaser
» Dubbelintervju NeuroVive: »Vi har trappat upp våra utlicensieringsaktiviter«
» Saniona hämtar ny läkemedelskandidat ur bred forskningsportfölj
» Se presentationerna från BioStock Live: A1M Pharma, BrainCool och Cantargia
» Cline Scientific har siktet inställt på licensintäkter
» Söndagsintervjun: Fredrik Olsson – vd Baulos Capital Belgium SA/NV

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 49 här

CombiGene har i samarbete med forskare verksamma vid Köpenhamns Universitet och Lunds Universitet genomfört en ”human expression study”, dvs en studie i mänsklig epileptisk hjärnvävnad. Idag kunde bolaget meddela positiva resultat från studien, vilka bekräftar att mänskliga hjärnceller tar upp CombiGenes läkemedelskandidat CG01. En liknande studie med positiva resultat har tidigare genomförts med direkt applicering av neuropeptid Y på samma typ av mänsklig hjärnvävnad. Läs mer.

I dagarna kunde DexTech Medical rapportera positiva resultat från sin fas IIb-studie med OsteoDex, en av bolagets tre läkemedelskandidater i pipeline som utvecklas för behandling av kastrationsresistent prostatacancer med skelettmetastaser. En framgångsrik klinisk fas I/IIa-studie har hittills genomförts, där resultatet visar hög tolererbarhet med lindriga biverkningar samt tydlig effekt i den högsta dosgruppen. BioStock har pratat med Vd Anders R Holmberg där han kommenterar den aktuella studien. Läs mer.

SenzaGen rapporterar positiva resultat från det sista laborativa momentet i valideringen av GARD skin, som gör det möjligt att ersätta djurförsök med genetiska tester i provrör för att bedöma om de kemikalier vi kommer i kontakt med i vår vardag är allergiframkallande. Läs mer.

Klaria Pharma meddelar att planen nu är klar avseende registreringsstudie och uppskalning till kommersiell produktionsstorlek för bolagets buckala film med sumatriptan (KL-00119) som förberedelse inför registrering. Rådgivande möte med Läkemedelsverket har hållits och diskussioner med globala läkemedelsföretag inför utlicensiering har enligt bolaget varit positiva. Läs mer.

Karolinska Developments portföljbolag Promimic har fått godkännande från amerikanska FDA gällande användning av HA Surface som ytbehandling av dentalimplantat. Läs mer.

Wilson Therapeutics meddelar att WTX101 beviljas Fast Track-status av amerikanska FDA för behandling av Wilsons sjukdom, en ovanlig genetisk sjukdom där kroppens förmåga att transportera och utsöndra koppar är nedsatt. Obehandlad leder sjukdomen till skador på levern och/eller neurologiska eller psykiatriska symptom av varierande svårighetsgrad och slutligen till att patienten avlider. Läs mer.

Bio-Works Technologies noterades idag på Nasdaq Stockholm First North. Teckningskursen var 11 kr och vid lunchtid handlades bolagets aktie i 12 kr, vilket motsvarar en uppgång på 9 procent. Läs mer.

AcuCort publicerar julbrev där bolagets vd bl.a. berättar om viktiga milstolpar samt det uppskalningsarbete som pågår. Läs mer.

Nyheter inkomna igår e.m:

RhoVac meddelade igår att bolaget har erhållit positiva INFγ ELIspot-resultat som visar att sju av åtta testade patienter responderat positivt på cancervaccinet RV001 och etablerat ett signifikant vaccin-medierat immunsvar. Bolagets aktie steg igår drygt 118 procent på nyheten. Läs mer.

SciBase meddelar att den garanterade nyemissionen med företrädesrätt för befintliga aktieägare har slutförts och tillför bolaget ca 75 mkr före emissionskostnader. Läs mer.

ObsteCare avslutade sin nyemission som tecknades till 10,2 mkr, vilket motsvarar en teckningsgrad om drygt 64 procent. Bolaget tillförs 9,2 mkr efter emissionskostnader, som uppgår till ca 1,0 mkr. Läs mer.

Unitemissionen i LifeAssays med företrädesrätt för bolagets aktieägare tecknades till 42,4 procent. Genom unitemissionen tillförs bolaget 8,9 mkr före emissionskostnader. Läs mer.

Xbrane Biopharma meddelar att Carlo Colombo som ingår i bolagets ledningsgrupp, på eget initiativ har lämnat in sin avskedsansökan. Avgången är planerad till 28 feb 2018. Läs mer.

Resultat från forskning vid Umeå universitet som beskrivs i tidskriften Nature Communications kastar nu nytt ljus på Epstein-Barr virusets (EBV) cancerframkallande egenskaper. Upptäckta mekanismer, som möjliggör för viruset att stimulera tillväxt av tumörceller, skulle kunna utvecklas till nya metoder för att förhindra EBV-associerad cancer. Läs mer.

Vinnare i lunchhandeln: Redwood Pharma +28,36%, Cline Scientific +14,29%, Wilson Therapeutics +12,37%, Klaria Pharma +11,04%, Ellen +8,33%, AcoCort +7,67%

Förlorare i lunchhandeln: NorInvent -11,49%, Cerene Scientific -9,33%, Enorama Pharma -6,25%, LifeAssays -6,25%, RhoVac -5,36%, Dignitana, -5,41%

Index: OMXS30 -0,57%, Hälsovård -0,58%

Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev