Enorama Pharmas aktieägare kan se tillbaka på ett lyckat år, som kröntes av ett avtal för USA-marknaden för bolagets första produkt inom området Nicotine Replacement Therapies (NRT). Med över 1000 procents uppgång de senaste tre månaderna är Enorama en av börsens odiskutabla vinnare, men det är inget som vice vd Annette Agerskov ägnar någon större uppmärksamhet. Bakom kulisserna ligger ledningens fokus på att landa fler partneravtal, parallellt med utvecklingen av fler applikationer för bolagets medicinska tuggummin. På horisonten ser Agerskov, som har tunga uppdrag vid bl.a. Fertin Pharma och flera decenniers branscherfarenhet bakom sig, stor potential att erbjuda nya sätt att administrera läkemedel.

På onsdagen bjöd Enorama Pharma marknaden på en tidig julklapp som fick aktiekursen att rusa ytterligare drygt 38 procent, när man rapporterade positivt utfall i en bioekvivalensstudie med sitt nikotintuggummi relativt referensprodukten Nicorette. Studieresultatet innebär att Enoramas produkt har samma medicinska effekt som Nicorette, som är en av två marknadsledare. Svar från ett sex månader långt stabilitetstest väntas under januari 2018, och under samma månad väntas även studieresultat från en produktvariant med fruktsmak. Efter avklarat stabilitetstest återstår endast en registreringsansökan innan nikotintuggummit kan vara aktuellt för ett marknadsgodkännande, vilket kan ta upp till ett år men även gå snabbare.

Annette Agerskov, vice vd Enorama Pharma

Annette Agerskov, vice vd Enorama Pharma.

Annette Agerskov, vice vd Enorama Pharma, vad anser du personligen är det viktigaste som hänt för Enorama Pharma som bolag, när du tittar tillbaka på 2017?

– Det är helt klart avtalet vi har ingått med Dr Reddy’s Laboratories (DRL) avseende den nordamerikanska marknaden. DRL är den optimala samarbetspartnern för Enorama. De är ett mycket stort och erkänt läkemedelsbolag som dessutom har god kännedom om NRT-marknaden i USA. Enbart USA utgör 40 procent av den globala NRT-marknaden och därför har det från första början varit av största vikt för oss att etablera våra produkter där, med rätt samarbetspartner.

Hur ser du på branschutvecklingen generellt inom er sektor?

– Den internationella NRT-marknaden fortsätter att växa och det finns ett globalt fokus på rökning och dess negativa hälsoeffekter, vilket innebär att i stort sett alla världens hälsomyndigheter sluter upp kring rökavvänjningssektorn. Till och med de största internationella tobaksbolagen erkänner nu att rökfria alternativ är framtiden. Vi förväntar oss därför att marknaden bara går åt ett håll – uppåt.

Vilken eller vilka är de främsta utmaningarna Enorama har att brottas med framgent?

– En av de största utmaningarna i ett litet bolag är att kunna prioritera. Vi har så många idéer och många projekt vi vill sätta igång, men vi måste prioritera och fokusera. Det är avgörande både för våra partners och oss själva att vi utnyttjar den kärnkompetens vi besitter och benhårt prioriterar och sållar bland de många produkter och möjligheter vi ser framför oss.

Om vi blickar framåt, vilka milstolpar ser du mest fram emot att bolaget ska uppnå under 2018?

– En av de större milstolparna nästa år är helt klart inlämningen av registreringsansökan för våra fyra nikotintuggummivarianter. Vi arbetar nu intensivt tillsammans med våra regulatoriska experter på att lägga upp den regulatoriska strategin för EU, så att den blir så tids- och kostnadseffektiv som möjligt.

– Därutöver har vi ett antal spännande idéer kring nya produktkoncept som vi ska analysera närmare och validera under det kommande året.

Kommer ni att teckna fler kundavtal under det kommande året?

– Ja, det både hoppas och förväntar vi oss. Vi inledde vår internationella marknadsbearbetning på allvar i början av 2017 med primärt fokus på att finna en optimal partner i USA, vilket som jag nämnde tidigare utgör 40 procent av den globala NRT-marknaden. Det lyckades vi med, och nu är vår ambition att få till fler avtal i både EU, Asien, Australien, m.fl. – vi har också ett antal dialoger igång.

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser bolag som BioStock erhållit finansiering från.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev