Home Nyheter VD: Rabeximod kan ta Cyxone från preklinik direkt till fas III

VD: Rabeximod kan ta Cyxone från preklinik direkt till fas III

VD: Rabeximod kan ta Cyxone från preklinik direkt till fas III

2 oktober, 2017

Bioteknikbolaget Cyxones vd Kjell G Stenberg öppnade under förra veckans event BioStock Live i Stockholm upp för en intressant möjlighet som bör ha fått insatta biotech-investerare att haja till lite extra: Att bolagets förvärv av läkemedelskandidaten Rabeximod, som redan genomgått en fas II-studie, har potential att i ett slag höja Cyxones status från prekliniskt bolag till att bli ett fas III-bolag – och därmed ingå i en med svenska mått mätt högst exklusiv skara.
Det var under den efterföljande frågestunden efter presentationen av Cyxone som bolagets vd Kjell G Stenberg släppte en mindre “bomb”. Han spekulerade då fritt i möjligheten att en framtida klinisk studie med bolagets nyförvärvade läkemedelskandidat Rabeximod, inom den autoimmuna sjukdomen reumatoid artrit, skulle kunna räknas som en fas III-studie – med förbehållet att läkemedelsmyndigheterna då måste godkänna att Cyxone inkluderar data även från en tidigare fas II-studie.
Bolaget har sedan tidigare kommunicerat planer på att genomföra en ny fas II-studie i människor med Rabeximod under 24 veckor. Detta efter att dess tidigare ägare OxyPharm sett positiva effekter av läkemedelskandidaten först efter att en 12 veckor lång studie löpt ut, och därför inte kunnat tillgodoräkna sig resultaten inom ramarna för studien. Om myndigheterna godkänner att Cyxone även räknar med de tidigare patientdata som framkommit så skulle detta kunna innebära att patientunderlaget blir tillräckligt omfattande för en fas III-studie.
Endast ett fåtal svenska bioteknikbolag har läkemedelskandidater i så pass sen utvecklingsfas – fas III är vanligen den avslutande del av utvecklingen där studieresultaten, om de är positiva, också utgör grunden för ansökan om marknadsgodkännande.
Video från Cyxones presentation samt vd-intervju
Hela presentationen från BioStock Live kan ses i efterhand nedan. De spännande fas III-möjligheterna som nämndes under frågestunden i slutet av bolagspresentationen diskuterades även i en efterföljande vd-intervju med Cyxones Kjell G Stenberg av BioStocks chefsanalytiker Tobias Thornblad. Vd-intervjun startar 36,20 min in i klippet.
Klicka på bilden ovan eller nedan för att starta videon .

YouTube video

[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev