Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet måndag 9 oktober

Nyhetssvepet måndag 9 oktober

Nyhetssvepet torsdag 13 juni

Nyhetssvepet måndag 9 oktober

9 oktober, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Växande migränmarknad höjer värdepotentialen för BrainCool
» NeuroVive tar prestigefylld plats på global leverkonferens
» DexTech Medical intensifierar utlicensieringsarbetet
» Annexin Pharmaceuticals avgående vd: »Det här bolaget och dess läkemedelskandidat är helt unika«
» VD Aptahem: »Studieresultaten verkade för bra för att stämma«
» Video: Rabeximod kan ta Cyxone från preklinik direkt till fas III
» Video: NeuroVive på Mitochondria Day 2017
» Ny branschrapport kartlägger trender i svensk Life Science
» Phase Holographics nylansering förenklar studier av metastaserande cancerceller
» Söndagsintervjun: Annette Agerskov, vice vd Enorama Pharma

» Topplista: Här är världens 20 mest säljande läkemedel
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 39 här
Marknaden för behandling av migrän förutspås en kraftig tillväxt de närmaste åren. Enligt en ny rapport från GlobalData förväntas försäljningen av migränläkemedel nå hela 8,7 miljarder dollar år 2026, med en årlig tillväxt (CAGR) om drygt 10 procent på de största marknaderna USA, EU och Japan. Prognosen bådar gott för BrainCool som just nu utvärderar produkter för behandling av migränpatienter med medicinsk kylning i både Holland och Storbritannien. Läs mer.
AstraZeneca levererade under morgonen två goda nyheter. Dels har europeiska EMA accepterat mottagandet av en ansökan om marknadsgodkännande för immunterapiläkemedlet Imfinzi för behandling av en form av icke småcellig lungcancer i stadie tre. Läs mer. Bolaget har även erhållit genombrottsstatus (breakthrough designation) för sitt cancerläkemedel Tagrisso av amerikanska FDA för första linjens behandling av icke småcellig lungcancer med EGFR-mutation. Läs mer.
Follicum, som är verksamt huvudsakligen inom läkemedelsutveckling mot håravfall, genomför nu en nyemission ska göra bolaget redo för start av Fas II-studier. Nyemissionen som tar in ca 23,5 miljoner kronor, är säkerställd till 82 procent. Follicums VD Jan Alenfall svarar i en intervju på frågor om den kommande emissionen samt berättar om var bolaget befinner sig nu, samt vill uppnå framöver. Läs mer.
Follicum närvarar även en konferens i Basel 12-13 okt där även den tyska forskargrupp som genererat viktiga delar av Follicums forskningsdata på human hud och humana hårsäckar, deltar för att diskutera studieresultaten. Läs mer.
Double Bond Pharmaceutical har slutfört en studie som undersöker hur mycket läkemedlet Temodex sprider sig i hjärna hos råtta. Resultaten visar bl.a att koncentrationen av aktiv substans i råtthjärna ligger flera gånger över nivån som uppnås med den vanliga standardbehandlingen av glioblastom hos människa. Vid undersökning av råtthjärnan sågs en god spridning av aktiv substans utan att ge allvarliga förändringar av hjärnan. Läs mer.
Bonesupport meddelar att första patienten är inkluderad i en studie där man utvärderar Cerament G/Cerament V hos patienter som genomgår revisionsartroplastik i höft och knä. Läs mer.
Vicore Pharma meddelar klinisk potential med C21 i publicerade artiklar. Läs mer.
En ny rapport från Sectra visar var radiologer tycker att machine learning adderar mest värde. Läs mer.
Nicoccino har meddelats att det ukrainska patentverket har utfärdat ett föreläggande om godkännande av bolagets nikotinpatentansökan. Det innebär att patentet kommer att beviljas inom några månader. Läs mer.
Nanexa undersöker PharmaShell i ny djurstudie. Den nya studien som just startats kommer även den att studera depåeffekt av PharmaShell men under avsevärt längre tid än den tidigare studien. Studien genomförs på Charles River Laboratories prekliniska enhet i Skottland. Läs mer.
Hur mycket strålning eller cellgifter kan en viss cancerpatient klara? Med hjälp av ett blod- eller vävnadstest kan svaret ges redan i förväg, vilket öppnar för bättre behandlingar, visar forskning vid Sahlgrenska akademin. Läs mer.
Integrum har tecknat ett avtal med en ny leverantör av proteskomponenter. Läs mer.
Merck: Egenvård för MS-patienter i fokus på Epicenters event. Läs mer.
Valberedningen för Immunicum inför årsstämman 2018 har nu utsetts. Läs mer.
Region Uppsala: ​Innovation Akademiska får höjt anslag för att utveckla digitala tjänster och innovation i primärvården. Läs mer.

Nyheter inkomna efter fredag e.m:
Cyxone har publicerat en kommentar rörande patentansökningar. Den 5 oktober publicerade det australiensiska patentverket ett “certificate of grant”. Detta betyder att de godkänt patentansökan och att de nu är redo att utställa ett patentbrev. Patentskyddet gäller i 20 år fram till 2032. Läs mer.
Sista dag för handel i European Institute of Science aktie med rätt till tilldelning av teckningsrätter är den 11 okt. Första dag för handel i bolagets aktie utan rätt till teckningsrätter är den 12 okt. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: SpectraCure +41,22%, Enzymatica +9,49%, NeuroVive 8,81%, ScandiDos +7,77%, RhoVac +7,63%, Doxa +6,86%
Förlorare i lunchhandeln: MedField -8%, LifeAssays -8%, Infant Bacterial Therapeutics -7,04%, SensoDetect -7,02%, ISR Holding -7,01%, Nanexa -6,98%
Index: OMXS30 +0,27%, Hälsovård +0,08%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science
ANNONS

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev