Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet måndag 2 oktober

Nyhetssvepet måndag 2 oktober

Nyhetssvepet tisdag 28 maj

Nyhetssvepet måndag 2 oktober

2 oktober, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Video: Rabeximod kan ta Cyxone från preklinik direkt till fas III
» Video: NeuroVive på Mitochondria Day 2017
» Ny branschrapport kartlägger trender i svensk Life Science
» VD-intervju: “Aptahem kan sitta på lösningen”
» Phase Holographics nylansering förenklar studier av metastaserande cancerceller
» Söndagsintervjun: Annette Agerskov, vice vd Enorama Pharma

» Topplista: Här är världens 20 mest säljande läkemedel
» Aptahem tar in kapital för att säkra utveckling av lovande sepsisbehandling
» Genovis inträdesbiljett till den kinesiska marknaden säkrad
» Halozyme Therapeutics tecknar två avtal värda totalt 16 miljarder SEK
» Analysuppdatering NeuroVive: Stark portföljutveckling inom mitokondriella sjukdomar

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 39 här
Bioteknikbolaget Cyxones vd Kjell G Stenberg öppnade under förra veckans event BioStock Live i Stockholm upp för en intressant möjlighet som bör ha fått insatta biotech-investerare att haja till lite extra: Att bolagets förvärv av läkemedelskandidaten Rabeximod, som redan genomgått en fas II-studie, har potential att i ett slag höja Cyxones status från prekliniskt bolag till att bli ett fas III-bolag – en med svenska mått mätt högst exklusiv skara. Läs mer.
Missa inte BioStocks nya analysplattform för börsbevakning som är under utveckling och kommer att betalanseras senare under hösten. Målet är att erbjuda ett unikt verktyg för dataanalys på såväl marknads- som bolagsnivå för samtliga börsnoterade Life Science-bolag, lättöverskådligt uppdelade efter vilken utvecklingsfas bolagen befinner sig i. Med börsbevakningsverktyget kommer du som investerare snabbt och enkelt att kunna hitta jämförelsedata rörande exempelvis kursutveckling och popularitet för valda tidsperioder, se vilka bolag som är mest omtalade och – inte minst – jämföra marknadens värdering av alla bolag i fas I, fas II, preklinisk fas, osv. Vill du testa BioStocks nya börsbevakningsverktyg? Anmäl dig här!
Follicum, som utvecklar läkemedel för stimulering och hämning av hårväxt, genomför en företrädesemission med sista handelsdag idag 2 okt i aktien med rätt till tilldelning av teckningsrätter. Läkemedelskandidaten FOL-005 har i djurmodell och på isolerad mänsklig levande hud både stimulerat och hämmat hårväxt effektivt redan vid låga doser, samt stimulerat hårväxt betydligt snabbare och hårväxt på en större yta än Johnson & Johnsons RogaineLäs mer. VD Jan Alenfall presenterade bolaget på Aktiedagen Malmö den 27 sept, se videon här.
Cereno Scientific meddelar idag att företaget har fått godkännande av Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden för att starta en klinisk studie med läkemedelskandidaten CS1, som utvecklas för preventiv behandling av personer som riskerar att få trombosrelaterad sjukdom. Läs mer.
XpreS2ion Biotech meddelar idag att det helägda dotterbolaget ExpreS2ion Biotechnologies ApS och NextGen Vaccines ApS har färdigställt samtliga avtal gällande joint venture-bolaget AdaptVac ApS. Bolaget förväntar sig att AdaptVac kommer att publicera ytterligare information gällande data från djurmodeller och information om AdaptVacs primära vaccinkandidat mot bröstcancer inom de kommande veckorna. Läs mer.
Professor Fredrik Höök på Chalmers, blir kund till Insplorion och Acoulyte-användare inom ett referenscentersamarbete. Höök och hans grupp är ledande inom drug-delivery-system och interaktioner med cellytor. Höök är även en av grundarna till Q-Sense och är expert på den akustiska QCM-D-tekniken som Insplorions optiska NPS-teknik kombineras med via Acoulyte instrumentet. Ordervärde framgår inte. Läs mer.
Biotech-igG tecknar nytt kundavtal i Danmark med företaget Gubra ApS, ett privatägt bioteknikföretag i Danmark. Denna första order uppges vara av ett mindre monetärt värde, dock ser bolaget ett stort värde i det nya samarbetet då det bedöms ha goda möjligheter till långsiktig samverkan med kommande repetitiva beställningar. Vad som ingår i ordern framgår inte. Läs mer. Bolaget publicerade under morgonen även ett nyhetsbrev med en sammanfattning över händelser under Q3. Läs mer.
Immunovia håller tidsplanen för ansökan om notering på Nasdaq Stockholms huvudlista. Läs mer.
Oasmia Pharmaceutical meddelar idag att Nexttobe AB har förlängt sitt lån till bolaget. Det nuvarande lånet från Nexttobe uppgår till 102,4 MSEK och förföll den 30 september 2017. Upplupen ränta betalas ut till Nexttobe. Det nya lånet ersätter det nuvarande lånet vid förfallodatum och förfaller till betalning den 30 maj 2018. Räntan för det nya lånet är satt till 8,5 %. Läs mer.
Double Bond Pharma presenteras på French-Swedish Life Science Day 2017 på svenska ambassaden i Paris den 14 december. Läs mer.
Idag inleds teckningsperioden med Redwood Pharmas teckningsoptioner TO 2. I samband med detta lämnas även en uppdatering rörande den kliniska fas II-prövningen av RP101, bolagets läkemedelsutvecklingsprojekt mot torra ögon, där en smärre försening gör att studien nu avses starta under första eller andra kvartalet 2018. Läs mer.
Stockholms läns landsting: Idag öppnar Centrum för diabetes (typ-1 och 2), och Centrum för neurologi (MS och Parkinsons sjukdom). Läs mer.
Det nyetablerade forskningsbolaget Gesynta Pharma i Stockholm förvärvar de tillgångar som är relaterade till Orexos OX-MPI-program med avsikt att utveckla läkemedelskandidaten in i “proof-of-concept” kliniska studier. Enligt avtalet erhåller Orexo en stegvis tvåsiffrig andel av Gesynta Pharmas framtida nettointäkter som genereras från OX-MPI-projektet. Läs mer.
Elekta och The Alliance for Cancer Care samarbetar om att erbjuda patienterna toppmoderna lösningar inom strålterapi och strålkirurgi. Läs mer.
Kommuniké från årsstämma i VibroSense Dynamics. Läs mer.
Vicore Pharma: Fördelaktiga effekter på lipidmetabolism med C21 i Fas I tilläggsstudie. Läs mer.
LifeAssays: Delårsrapporten för årets tredje kvartal, tidigare planerad att offentliggöras den 27 oktober, kommer istället att offentliggöras den 20 oktober. Läs mer.
Det norska läkemedelsföretaget Vistin Pharma ASA meddelade idag att bolaget framgångsrikt har slutfört försäljningen av opioider och tabletttillverkning (CMO) till TPI Enterprises Limited. TPI har betalat en kontant ersättning på 159,5 miljoner norska kronor. Läs mer.
Dentalföretaget Doxa är handelsstoppad på First North. I slutet av augusti uppgav bolaget i ett pressmeddelande att dess likvida medel beräknades täcka rörelsekapitalbehovet till och med mitten av september. Vid lunchtid hade orsaken till handelsstoppet ännu inte offentliggjorts. Aktien var då ned 17 procent.
LifeAssays installerar denna vecka fem VetReader system i kliniker i norra Tyskland. Klinikerna kommer att använda tester både för hund CRP och katt SAA. Läs mer.
Nobelförsamlingen har idag beslutat att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2017 skall delas lika mellan Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young för deras upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm. Läs mer.
Forska!Sverige kommenterar: “Årets Nobelpris i medicin eller fysiologi visar tydligt hur viktigt det är med medicinsk grundforskning för att exempelvis kunna förstå utmaningar som sömnstörningar, depression, bipolär sjukdom och neurologiska sjukdomar, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare. Läs mer.
Nyheter inkomna efter fredag e.m:
Wilson Therapeutics tillkännagav i går söndag att preliminära data från den pågående förlängningsfasen av bolagets fas 2-studie av WTX101 som utvärderas som en ny behandling av Wilsons sjukdom – kommer att presenteras som en poster på The Liver Meeting, en leverkonferens som anordnas av the American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD) i Washington DC, 20-24 oktober. Läs mer.
Dignitana backade 15 procent sedan bolaget sänkt bedömningen för innevarande års försäljning på grund av produktionsförseningar. Läs mer.
NorInvent meddelade i fredags eftermiddag att man har uppnått lyckad “Proof of Mechanism” med XtriG, bolagets patenterade Drug Delivery plattform. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: QuiaPEG Pharmaceuticals +35,67%, Wilson Therapeutics +20,82%, Inhalation Sciences +16,26%, LifeAssays +14,81%, NorInvent +12,99%, SensoDetect +12,40%
Förlorare i lunchhandeln: Redwood Pharma -20,83%, Doxa -17,03%, ExpreS2ion Biotech -12,20%, Annexin Pharmaceuticals -8,16%, Klaria Pharma -6,63%, Cereno Scientific -5,98%
Index: OMXS30 -0,01 %, Hälsovård +0,94 %
Under förra veckan gick BioStock Live av stapeln i Stockholm. Aptahem, Cyxone samt ännu onoterade AddMovement presenterade innovationer och affärsmöjligheter under den livsända investerarträffen, som genom samarbete med Sveriges respektive Danmarks två största investerarkollektiv på Facebook, Småbolagsjakten och AktiePorteføljen, kunde följas av totalt ca 70 000 investerare.
Se presentationerna från BioStock Live här: AptahemCyxone och AddMovement.
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev