Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 28 september

Nyhetssvepet torsdag 28 september

Nyhetssvepet måndag 4 mars

Nyhetssvepet torsdag 28 september

28 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Ny branschrapport kartlägger trender i svensk Life Science
» VD-intervju: “Aptahem kan sitta på lösningen”
» Phase Holographics nylansering förenklar studier av metastaserande cancerceller
» Söndagsintervjun: Annette Agerskov, vice vd Enorama Pharma

» Topplista: Här är världens 20 mest säljande läkemedel
» Aptahem tar in kapital för att säkra utveckling av lovande sepsisbehandling
» Genovis inträdesbiljett till den kinesiska marknaden säkrad
» Halozyme Therapeutics tecknar två avtal värda totalt 16 miljarder SEK
» Analysuppdatering NeuroVive: Stark portföljutveckling inom mitokondriella sjukdomar

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 38 här
För andra året i rad publicerar BioStock en oberoende branschanalys av den svenska Life Science-sektorn som sammanställts av analyspartnern Monocl Strategy Services. Här avslöjas bland annat hur många bolag som börsnoterades 2016, vilken värdeutveckling de haft, vilka bolag som fyllde sina emissioner etc. Kort sagt: värdefulla fakta för investerare och branschrepresentanter som vill ha koll på småbolagen och kunna jämföra hur de förhåller sig till konkurrenter och globala trender. Läs mer.
Idag presenterade bolagen AptahemCyxone och AddMovement på BioStock Live hos Nyhetsbyrån Direkt i Stockholm. På eventet presenterade även Tobias Thornblad, chefsanalytiker på BioStock, den ovan nämnda branschanalysen, men även aktuella finansieringstrender och mycket mer som kan gagna investerare som vill skaffa sig ett informationsövertag. Livestreamen kan ses i efterhand här.
Follicum, som utvecklar läkemedel för stimulering och hämning av hårväxt, genomför en företrädesemission med sista handelsdag 2 okt i aktien med rätt till tilldelning av teckningsrätter. Läkemedelskandidaten FOL-005 har i djurmodell och på isolerad mänsklig levande hud både stimulerat och hämmat hårväxt effektivt redan vid låga doser, samt stimulerat hårväxt betydligt snabbare och hårväxt på en större yta än Johnson & Johnsons Rogaine. Läs mer.
Immunicum offentliggör idag positiva topline-resultat från den slutförda fas I/II studien som undersökt säkerhet och tolerans av ilixadencel, bolagets ledande läkemedelskandidat, hos 18 patienter med avancerad levercancer (HCC). Läs mer.
Infant Bacterial Therapeutics meddelade i morse att Den europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) pediatriska kommitté (PDCO) har gett klartecken för IBT:s föreslagna “pediatriska prövningsprogram” för IBP-9414 för förebyggande av nekrotiserande enterokolit (NEC). Läs mer.
Bavarian Nordic har tecknat ett avtal med den amerikanska staten för leverans av smittkoppsvaccinet Imvamune. Det totala potentiella värdet av baskontraktet inklusive optioner uppgår till mer än 539 miljoner USD. Läs mer.
VD Igor Lokot presenterar Double Bond Pharmaceutical på World Orphan Drug Congress i Maryland den 26-27 april 2018. Läs mer.
Bactiguard har mottagit en ny order från Kina omfattande 100 000 infektions-hämmande urinkatetrar, som levereras i september och genererar intäkter på ca 3 miljoner kronor. Läs mer.
PExA, som utvecklar forskningsinstrument för studier av luftvägssjukdomar som exempelvis astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, har erhållit en order från ett ledande barnsjukhus i Finland. Affären innebär att kunden hyr ett komplett system, PExA 2.0, under minst sex månader. Ordervärdet uppgår till cirka 120 000 kr. Läs mer.
Rättsmedicinalverket meddelar idag att man som ett av de första rättsgenetiska laboratorierna i världen använder en ny avancerad DNA-teknik för att lösa även de svåraste fallen. Läs mer.
Idag inleddes handeln i Inhalations Sciences på AktieTorget. Vid lunchtid hade handeln i aktien ökat runt 70 procent jämfört med noteringskursen 5 kr. Läs mer.
Brighter: Ny avstämningsdag för utdelning av gratis optioner. Läs mer.
Roche: För första gången på 50 år har patienter med den reumatiska sjukdomen jättecellsarterit nu tillgång till en nytt effektivt behandlingsalternativ. I förra veckan godkände EU-kommissionen IL6-R-hämmaren RoActemra (tocilizumab) som tilläggsbehandling för patienter med den svåra sjukdomen. Idag kommenterade bolaget godkännandet. Läs mer.
Även Pfizer kunde idag meddela ett godkännande för den europeiska marknaden, då läkemedlet Bavenico (avelumab) har godkänts som monoterapi för behandling av vuxna patienter med metastatiskt Merkelcellskarcinom (mMCC), en sällsynt och aggressiv typ av hudcancer. Detta är den första immunoterapin för en sällsynt och aggressiv typ av hudcancer som godkänts i EU. Läs mer.
Ytterligare ett regulatoriskt tummen upp fick Sanofi, som meddelar att Dupixent, den första biologiska behandlingen för vuxna med måttlig till svår atopisk dermatit (atopiskt eksem), har erhållit marknadstillstånd. Läs mer.
Hjärt-Lungfonden: I dag delas Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare ut till Mattias Carlström, docent i fysiologi vid Karolinska institutet. Han tilldelas sex miljoner kronor av Hjärt-Lungfonden för att undersöka rödbetans möjligheter att minska risken för diabetes, njursvikt och hjärt-kärlsjukdom. Läs mer.
Nyheter inkomna igår e.m:
CELLINK, utvecklare av ett biobläck som kan blandas med levande celler för att skriva ut funktionella mänskliga vävnader, meddelade igår eftermiddag att de ingår ett samarbetsavtal med professor Robert S. Langers biomedicinska laboratorium vid MIT, Massachusetts Institute of Technology. Samarbetet är inledningsvis ett år, innefattande flera olika forskningsprojekt. Läs mer.
CELLINK-grundarna blev igår också vinnare av Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park 2017. Läs mer.
Prolight Diagnostics meddelade att bolaget, parallellt med ett pågående utvecklingsarbete för framtagande av ett högkänsligt troponin-test i Point of Care format, etableras i marknadsförberedande syfte löpande kontakter med läkare och opinionsbildare verksamma inom hjärtdiagnostikområdet. Läs mer.
Immune Pharmaceuticals meddelade igår positiva resultat från pågående fas 2-försök med Bertilimumab i den blåsbildande hudsjukdomen bullös pemfigoid, en autoimmun sjukdom. Läs mer.
Pharmacolog har i samarbete med GRITA (Group of Research in Injectable drugs and Technologies Associated) vid universitetet i Lille, Frankrike, Universitetssjukhuset i Genève samt Munkplast AB i Uppsala inlämnat en Eurostaransökan gällande ett projekt för att utveckla lösningar för adaptiv medicinering med intravenösa läkemedel. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Inhalation Sciences +69%, BrainCool+11,34%, Active Biotech +9,37%, Acarix +9,23%, LifeAssays +7,69%, Nuevolution +5,58%
Förlorare i lunchhandeln: Integrum -6,22%, Spago Nanomedical -5,74%, SensoDetect -5,69%, Intervacc -5,06%, Cline Scientific -4,49%, Peptonic Medical -4,11%
Index: OMXS30 -0,10%, Hälsovård -0,22%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev