Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 26 september

Nyhetssvepet tisdag 26 september

Nyhetssvepet fredag 1 mars

Nyhetssvepet tisdag 26 september

26 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Phase Holographics nylansering förenklar studier av metastaserande cancerceller
» Söndagsintervjun: Annette Agerskov, vice vd Enorama Pharma

» Topplista: Här är världens 20 mest säljande läkemedel
» Aptahem tar in kapital för att säkra utveckling av lovande sepsisbehandling
» Genovis inträdesbiljett till den kinesiska marknaden säkrad
» Halozyme Therapeutics tecknar två avtal värda totalt 16 miljarder SEK
» Analysuppdatering NeuroVive: Stark portföljutveckling inom mitokondriella sjukdomar
» WHO: vacciner har räddat 20 miljoner människor under 20 år

» Analysuppdatering: Idogen avancerar med stärkta finanser och aggressiv utvecklingsplan
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 38 här
Phase Holographic Imaging (PHI) har lanserat HoloMonitor Wound Healing Assay, som ger användare av bolagets cytometriinstrument HoloMonitor möjlighet att både kunna kvantifiera cellrörelse automatiskt och i större detaljrikedom, något som är användbart inte minst inom cancerforskning och immunologisk forskning. Läs mer.
På torsdag 28 september arrangeras BioStock Live hos Nyhetsbyrån Direkt i Stockholm, där AptahemCyxone och AddMovement presenteras. Eventet, som även direktsänds via nätet, är kostnadsfritt men antalet platser i tv-studion är begränsat. Tobias Thornblad, chefsanalytiker på BioStock, kommer att presentera en färsk branschanalys av den svenska Life Science-sektorn, omfattande post-IPO share performance, de hetaste indikationerna, aktuella finansieringstrender och mycket mer som du som investerare behöver hålla koll på för att skaffa dig ett informationsövertag. Läs mer och anmäl dig här.
Enligt WHO drabbas 60 000 individer av en traumatisk hjärnskada i Sverige årligen, men mörkertalet är stort och bara ca hälften söker vård. Nu anordnas den vetenskapliga konferensen NeuroTrauma2017 i Karlstad den 2 okt, där traumatiska hjärnskador efter skall- och nacktrauma kommer stå i fokus. Läs mer.
Styrelseledamoten Klas Arildsson köper aktier i Redsense Medical för cirka 0,2 MSEK av vd Patrik Byhmer. Läs mer.
Medivir meddelade idag positiva topline-resultat från den första fas 2a-studie där 6 månaders behandling med MIV-711 hos patienter med måttlig knäartros utvärderas. MIV-711 uppvisade ingen statistiskt signifikant effekt på patientrapporterad smärta efter sex månaders behandling, vilket var studiens primära effektmått, dock kunde enligt bolaget överensstämmande positiva tendenser avseende patientrapporterad smärta och andra patientrapporterade symtom konstateras hos båda patientgrupperna (100 mg resp. 200 mg), skriver Medivir. Vid lunchtid hade bolagets aktie stigit runt 33 procent på beskedet. Läs mer.
Gabather, som utvecklar substanser för det centrala nervsystemet mot sjukdomar som demens och schizofreni, senarelägger start av kliniska studier till det första halvåret 2018, från tidigare bedömning om denna höst, efter problem att finna en maximal doseringsnivå av sitt preparat som kan visa på en maximal nivå när toxicitet tillträder, något som myndigheterna kräver. Efter diskussioner med läkemedelsverket i Finland har bolaget fått ett okej för att testa sitt preparat på andra arter än hund. I nya forskningsrön visar GT-002 enligt bolaget på många för CNS-läkemedel attraktiva egenskaper. Läs mer.
Eklund Foundation har idag tillkännagivit vilka forskningsprojekt som tilldelas årets medel på sammanlagt cirka 1,5 miljoner SEK. Eklund Foundation inrättades 2015 till stöd för forskning och utbildning inom det odontologiska området. Läs mer.
Den 27-28 september äger Nationell Primärvårdskonferens rum i Stockholm, där 2000 deltagare väntas deltaga. Läs mer.
Sköldkörtelförbundet: Patienter som lider av sköldkörtelsjukdom, en av de vanligaste kroniska sjukdomarna och som främst drabbar kvinnor, upplever stora brister inom sjukvården. Det visar en ny undersökning bland 2753 sköldkörtelsjuka. Läs mer.
VD/platschef för Elos Medtech Tianjin är tillsatt. Läs mer.
Tillkännagivande av årets Nobelpris i fysiologi eller medicin kommer att ske den 2 oktober klockan 11.30. Läs mer.
AroCell meddelade idag att en poster rörande TK1/TK 210 ELISA i prostatacancer har godkänts för presentation vid British National Research Institute (NCRI) årsmöte den 5-8 november. Läs mer.
Karolinska Institutet: Ökad risk för stroke vid samtidig migrän föreligger endast hos individer som har migrän med aura. Risken är dessutom lägre än man tidigare visat. Det rapporterar forskare vid KI som följt tvillingar med migrän under tolv års tid. Tvillingstudien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Brain, visar även att familjära faktorer kan bidra till den ökade risken. Läs mer.
Nyheter inkomna igår e.m:
ProstaLund genomförde den 5 september ett kliniskt seminarium samt en presentation av CoreTherm vid Gentofte Sjukhus i Köpenhamnsregionen, Danmark. Läs mer.
SensoDetect presenterade igår en ny strategi och avsikten att lansera en ny produkt 2018. Läs mer.
Integrum publicerade en kommuniké från gårdagens årsstämma. Läs mer.
Inlösen av personaloptionsprogram i Zenicor Medical Systems. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Peptonic Medical +10%, AcouSort +10%, Enorama Pharma +8,43%, AroCell +6,60%, Aptahem +6,51%, Vicore Pharma +5,09%, Phase Holographic +5,07%
Förlorare i lunchhandeln: SensoDetect -7,19%, DexTech Medical -7,08%, Oncology Venture -5,38%, Integrum -5%, Annexin Pharmaceuticals -4,42%, Enzymatica -4,23%
Index: OMXS30 +0,25%, Hälsovård -0,47%

Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev