Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 27 september

Nyhetssvepet onsdag 27 september

Nyhetssvepet tisdag 21 maj

Nyhetssvepet onsdag 27 september

27 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» VD-intervju: “Aptahem kan sitta på lösningen”
» Phase Holographics nylansering förenklar studier av metastaserande cancerceller
» Söndagsintervjun: Annette Agerskov, vice vd Enorama Pharma

» Topplista: Här är världens 20 mest säljande läkemedel
» Aptahem tar in kapital för att säkra utveckling av lovande sepsisbehandling
» Genovis inträdesbiljett till den kinesiska marknaden säkrad
» Halozyme Therapeutics tecknar två avtal värda totalt 16 miljarder SEK
» Analysuppdatering NeuroVive: Stark portföljutveckling inom mitokondriella sjukdomar
» WHO: vacciner har räddat 20 miljoner människor under 20 år

» Analysuppdatering: Idogen avancerar med stärkta finanser och aggressiv utvecklingsplan
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 38 här
BioStock har intervjuat emissionsaktuella Aptahems vd Mikael Lindstam, som bland annat berättar om de strategiska beslut, lovande överlevnadsdata och input från potentiella samarbetspartners som ligger bakom bolagets nya inriktning mot sepsis eller blodförgifning, den tredje vanligaste dödsorsaken i världen och som förutom hög dödlighet även orsakar svåra följdkomplikationer samt enorma vård- och samhällsekonomiska kostnader. Idag saknas effektiv behandling för de miljontals människor som drabbas årligen, vilket enligt Mikael Lindstam gör att marknadspotentialen för Apta-1 närmast talar för sig själv. Läs mer.
Enorama Pharma kommenterar gårdagens handelsstopp. I samband med en bolagspresentation den 25 sept angavs viss information, som kan ses här, om bolagets avtalsförhandlingar som uppfattades som ny och icke offentliggjord. Därför publicerade bolaget idag uppgifter som anger att man befinner sig i slutförhandling med flera aktörer om eventuella utvecklingssamarbeten för försäljning av bolagets nikotintuggummi på väsentliga marknader. Särskilt en pågående slutförhandling är nära ett avslut som bedöms vara av större betydelse för bolagets verksamhet, samt väntas innebära intäkter för bolaget genom kostnadstäckning för delar av utfört och kommande utvecklingsarbete. Vid lunchtid hade handeln i bolagets aktie stigit med ca 59 procent. Läs mer.
Missa inte BioStock Live imorgon hos Nyhetsbyrån Direkt i Stockholm med AptahemCyxone och AddMovement. Eventet, som även direktsänds via nätet, är kostnadsfritt men antalet platser i tv-studion är begränsat. Tobias Thornblad, chefsanalytiker på BioStock, kommer att presentera en färsk branschanalys av den svenska Life Science-sektorn, omfattande post-IPO share performance, de hetaste indikationerna, aktuella finansieringstrender och mycket mer som du som investerare behöver hålla koll på för att skaffa dig ett informationsövertag. Läs mer och anmäl dig här.
Inhalation Sciences  har erhållit en order på ett komplett PreciseInhale system inkluderande plattformens samtliga moduler från AstraZeneca och ordervärdet uppgår till ca 3.2 MSEK. Leveransen kommer att ske i steg då visa delar av det system som ordern omfattar fortfarande är under utveckling. Bolaget meddelade igår att man förstärker teamet som arbetar med kommersialiseringen av PreciseInhale och utnämnde av Ola Nerbrink (PhD) till senior Sales Advisor. Läs mer.
Diamyd Medical har lämnat in en preliminär patentansökan på formulerings- och frisättningsegenskaperna för det GABA-baserade studieläkemedlet Remygen. Bolaget ska nu, baserat på återkoppling från ett vetenskapligt rådgivningsmöte igår utforma den första kliniska prövningen med Remygen och definiera den långsiktiga strategin för utvecklingen av läkemedlet. Läs mer.
Devyser, som utvecklar, tillverkar och säljer genetiska tester inom bl.a onkologi och ärftliga sjukdomar till laboratorier i över 50 länder, utser Ernst Westman till ny styrelseordförande. Westman grundade år 1994 Boule Diagnostics och var dess vd och koncernchef till 31 mars 2017. Läs mer.
VibroSense: Första patienten i pilotstudien vid Hematologen i Lund har uppmätts med VibroSense Meter. Läs mer.
Toleranzia väljer läkemedelskandidaten TOL2 för fortsatt kommersiell utveckling. Läs mer.
Kommuniké från årsstämma i Phase HolographicLäs mer.
Genmab tillkännager idag ett godkännande av Darzalex för refraktärt multipelt myelom i Japan. År 2012 tilldelade Genmag en exklusiv världsomspännande licens till Janssen Biotech, Inc. Genmab kommer att erhålla milstensutbetalningar på 25 mijoner USD från Janssen vid den första kommersiella försäljningen av läkemedlet i Japan de kommande månaderna. Läs mer.
Forskare vid Lunds universitet m.fl, visar att substansen damsin i växten Ambrosia arborescens har mycket goda och hämmande effekter på spridning av cancerstamceller, som tros orsaka metastaser, i tre olika bröstcancercellinjer. Den likartade substansen ambrosin, som framställts på kemisk väg, har samma positiva effekt, enligt forskarna. De betonar dock att det är grundforskning och att resultaten bygger på experiment gjorda på cellkulturer i laboratorium. Samtidigt framhålls att resultaten är ett genombrott i cancerforskningen eftersom det kan vara första steget mot effektiv behandling av cancerstamceller. Läs mer.
Bonnier har genom sitt dotterbolag Bonnier Business Media Sweden AB blivit industripartner i H2 Health Hub. Mediebolaget blir därmed en aktiv part i framväxten av nya, digitala lösningar inom digital hälsa. Läs mer.
AktieTorget har beslutat att stoppa handeln med Biotech-IgG AB:s aktie. Mer information väntas från bolaget. Läs mer.
En forskargrupp på KTH har tilldelats ett stort forskningsanslag på 35 MSEK för att vidareutveckla så kallade kvantdetektorer. Kommande framsteg på områden bedöms ha stor betydelse för medicinsk forskning, datakommunikation och hållbar utveckling. Anslaget ger bl.a utökade möjligheter att noga kunna undersöka olika sjukdomsförlopp på molekylär nivå. Läs mer.
Nyheter inkomna igår e.m:
Ledning och anställda i Immunovia tecknar nya aktier med stöd av teckningsoptioner. För att finansiera de nytecknade aktierna har Bolagets VD Mats Grahn och CSO Rolf Ehrnström sålt aktier till genomsnittskursen 98 kr per aktie. Överskjutande belopp från försäljningen finansierar vinstskatt avseende de sålda aktierna. Läs mer.
Xspray, som utvecklar förbättrade samt generiska versioner av marknadsförda cancerläkemedel, i första hand proteinkinashämmare (PKI), för behandling av cancer, har godkänts för notering på Nasdaq First North. Första dag för handel med bolagets aktier är imorgon den 28 sept. Läs mer.
Karo Pharma förlänger erbjudande perioden av offentligt uppköpserbjudande av Weifa. Läs mer.
Getinge har utsett Niclas Sjöswärd till interim CFO tills dess att Lars Sandström tillträder positionen i januari 2018. Läs mer.
Spago Nanomedical offentliggjorde igår ett prospekt för den företrädesemission som beräknas tillföra bolaget ca 49 MSEK. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Enorama Pharma +59,05%, Initiator Pharma +12,57%, Active Biotech +10,71%, Vibrosense Dynamics +5,73%, Medfield +5,52%, Cereno Scientific +5,11%
Förlorare i lunchhandeln: Peptonic Medical -8,13%, SensoDetect -7,52%, ExpreS2ion Biotech -6,96%, WntResearch -6,13%, Medivir -5,59%, AroCell -5%
Index: OMXS30 +0,58%, Hälsovård -0,17%

Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev