Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet måndag 11 september

Nyhetssvepet måndag 11 september

Nyhetssvepet fredag 19 april

Nyhetssvepet måndag 11 september

11 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» NeuroVive arrangerar Mitochondria Day 2017
» Tyskt bolag uppköpt i ny miljardaffär inom immunonkologi
» Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen 

» VD-intervju: Glödhett BrainCool behåller iskylan
» Växande patientunderlag ger ökad marknadspotential för Xintela
» Rapport: Indikationerna som är hetast för uppköp av Big Pharma
» Genovis finalist till priset Innovation of the Year 2017
» Gilead Sciences förvärvar Kite Pharma i megasatsning inom I/O
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 36 här
Xintela meddelar idag att bolaget beslutat att tidigarelägga uppförandet av en egen anläggning för tillverkning av avancerade terapiläkemedel (ATMPs) baserade på stamceller från häst och människa på Medicon Village, Lund. Initialt kommer stamceller att produceras för klinisk studie på hästar. Läs mer.
Isofol Medical kunde idag kunngöra kliniska resultat som visar att Modufolin fungerar åtminstone lika bra och är lika säkert som standardterapi vid räddningsbehandling mot HDMTX-relaterad toxicitet vid osteosarkom hos barn och unga vuxna. HDMTX är en vanlig del av behandlingsregimen MAP, den vanligaste behandlingen för patienter med osteosarkom. Folater är den mest vedertagna räddningsbehandlingen och administreras efter HDMTX för att förhindra behandlingsrelaterad toxicitet. Isofols läkemedelskandidat Modufolin utvärderas som en ny, mer effektiv, folat-baserad behandling för samma syfte. Läs mer.
Phase Holographic Imaging: “Med säkerställd produktion och driftssäkerhet, ett växande antal offertförfrågningar och en våg av vetenskapliga publikationer ser vi med tillförsikt på kommande försäljning, även om trögheterna i marknaden resulterade i att vi försäljningsmässigt inte riktigt nådde dit vi ville under bokslutets första kvartal, maj-juli”, kommenterar vd Peter Egelberg. Läs mer.
Nuevolution presenterar vid tre investerarkonferenser under september. Läs mer.
Även A1M Pharma deltar vid Rodman & Renshaw Global Investment Conference, något som styrelseordförande Martin Austin menar ger möjlighet att skapa bolaget ett namn utomlands och hitta utländska investerare. Man kommer även att delta på exklusiva möten med enskilda investerare. Under första halvåret av 2017 har Rodman & Renshaw hjälpt sina uppdragsgivare ta in 2,4 miljarder dollar, fördelat på 68 transaktioner. Presentationen kommer att livesändas via webben. Läs mer.
Initiator Pharmas vd Claus Elsborg Olesen presenterade bolaget vid Aktiespararnas Aktiedagen i Stockholm på måndagen. Initiator är ett danskt läkemedelsbolag, avknoppat från Saniona, som utvecklar läkemedelskandidaten IPED2015, en ny behandlingsmetod mot erektil dysfunktion, avsedd för den stora patientgrupp som av olika anledningar inte svarar på i dagsläget rekommenderade behandlingar mot indikationen. Erektil dysfunktion påverkar idag fler än 150 miljoner män globalt. Siffran bedöms öka till fler än 320 miljoner män år 2025. “Vi vet att det fungerar på råttor”, säger Claus Elsborg Olesen om IPED2015 som även har visat positiva resultat i säkerhets- och toxikologiska studier.
Det norska bolaget Targovax ASA som utvecklar immuno-onkologipreparat mot fasta tumörer, meddelar idag att tre posters presenterades under Europeiska Society for Medical Oncology (ESMO) Congress i Madrid, Spanien. Läs mer.
Medivir meddelar idag att Janssen Research & Development har beslutat avsluta utvecklingen av JNJ-4178, en trippelkombinationsbehandling mot hepatit C med simeprevir, odalasvir och AL-335. Medivir är fortsatt berättigade till royalty från den globala försäljningen av simeprevir som singel-behandling. Beslutet att avsluta utvecklingen av JNJ-4178 togs med hänsyn till den ökande konkurrensen av ett antal effektiva behandlingar mot hepatit C. Det pågående fas II-programmet kommer att genomföras som planerat, men ingen fortsatt utveckling av JNJ-4178 kommer att ske därefter. Läs mer.
Det danska läkemedelsbolaget Lundbeck rasar med 12 procent i den inledande handeln på Köpenhamns-börsen. Detta efter att bolagets vd Kåre Schultz lämnar sin post för att i stället blir chef för det israeliska generikabolaget Teva. I juli uppgav en israelisk tidning att AstraZenecas vd Pascal Soriot skulle ta över som vd för Teva, något som senare dementerades. Bolaget kommer inom kort inleda processen att hitta en ersättare. Läs mer.
ADDvise Group antar långsiktiga finansiella mål. Läs mer.
Brighter kallar på en andra tranche från L1 Capital och ger ut ytterligare gratis teckningsoptioner till befintliga aktieägare. Läs mer.
 
Episurf Medical deltar vid The Individualized TKA som arrangeras den 22 september i Antwerpen, Belgien. Bolaget avser även att delta vid London Knee Meeting som arrangeras den 3 oktober i London. Läs mer.
Inpac, ett bolag inom MedCap-koncernen, har genomfört flytt av Scandinavian Nutrients verksamhet från Strängnäs till Lund. Läs mer.
Sprint Bioscience genomför riktad nyemission om 11 MSEK med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Emissionen tecknades av en begränsad krets institutionella och privata investerare till teckningskursen 21,50 kronor per aktie, motsvarande en rabatt om knappt 5 procent. Läs mer.
Infant Bacterial Therapeutics rapporterar att “top line” data visar en liknande säkerhets- och toleranssprofil i den aktiva gruppen och placebogruppen, med läkemedelskandidaten IBP- 9414 som utvecklas för att förebygga nekrotiserande enterokolit (NEC), en dödlig, sällsynt sjukdom som drabbar för tidigt födda barn.. Läs mer.
WntResearchs forskningschef, professor Tommy Andersson, har tillsammans med sin forskargrupp i ett samarbete med professor Anders Bjartells forskargrupp, båda vid Lunds universitet, publicerat en vetenskaplig artikel i tidskriften PLOS ONE. Läs mer.
Xbrane bekräftar att ytterligare en order av Spherotide har erhållits från Pooyesh Darou, bolagets partner i Mellanöstern, till ett värde av 8,5 miljoner SEK för leverans under fjärde kvartalet 2017. Med denna order kommer Xbrane att uppfylla sin förväntade försäljning under 2017 om cirka 20 miljoner SEK som tidigare meddelats. Läs mer.
Svenska Läkaresällskapets VD Filippa Nyberg går vidare till nytt uppdrag som chef för Regionalt cancercentrum i sjukvårdsregionen Uppsala Örebro. Läs mer.
GSK: Positiva resultat från Salford Lung Study (SLS) Astma presenterade vid European Respiratory Congress. Läs mer.
AbbVie: Idag samlas både brukare och profession för att lära sig mer om hur man kan förbättra hälsan för människor med en beroendebakgrund. Seminariet Hälsa för Brukare arrangeras av Brukarföreningen Stockholm i samarbete med AbbVie och vänder sig till alla som kommer i kontakt med människor som använder narkotika (myndigheter, profession och frivillighetssektorn) samt brukarna själva. Läs mer.
Den 16e september bjuder Blodcancerförbundet in till Internationella Lymfomdagen i Göteborg för en rikstäckande temadag med den vanligaste blodcancersjukdomen lymfom i fokus. Läs mer.

Redwood Pharma planerar att inleda en ny fas 2-studie med läkemedelskandidaten RP101 för behandling av kliniskt torra ögon. Studien kommer att påbörjas i slutet av 2017 och väntas kunna visa resultat under slutet av 2018 eller början av 2019. Det säger Redwood Pharmas vd Martin Videaus under sin presentation under Aktiespararnas aktiedag. Läs mer.

Nyheter inkomna efter lunch fredag:
Tumörmetabolism-projektet PIP4K2 som startats av Sprint Bioscience och licensierats till Petra Parma Corporation, har visat positiva resultat i AML-studier. Forskningssamarbetet som varit mellan bolagen sedan licensavtalet ingicks kommer att förlängas till årsslutet 2017. Läs mer.
AstraZeneca: Ungefär hälften av Astra Zenecas forskningsbudget på 6 miljarder dollar kommer att läggas på onkologi i år. Det sade läkemedelsbolagets vd Pascal Soriot till Bloomberg News under den pågående cancerkongressen Esmo i Madrid. Under 2013 var andelen 29 procent och under förra året var motsvarande siffra 43 procent. AZ har sagt att forskningsbudgeten i absoluta tal ska vara i stort sett oförändrad i år jämfört med 2016. Andra forskningsområden med fokus omfattar andnings- och luftvägar, hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar samt diabetes. Bolaget tittar även tillsammans med samarbetspartnern Incyte på möjligheten att hur de ska kunna särskilja sig från andra aktörer inom immunterapiområdet, där man ska har några idéer som kommer att sticka ut på området. Läs mer.
AstraZeneca kunde även presentera överlägsen progressionsfri överlevnad för Imfinzi i PACIFIC-studien av patienter med lokalt avancerad icke-småcellig lungcancer. Läs mer, samt för Tagrisso som visar potential som en ny standard för vård i EGFR-muterad lungcancer som första linjens behandling med en progressionsfri överlevnad på 18,9 månader jämfört med 10,2 månader med nuvarande vårdstandard. Läs mer.
Underlag inför årsstämma i VibroSense Dynamics den 29 september. Läs mer.
Double Bond Pharmaceutical: Första batchen av bäraren i Temodex är framgångsrikt tillverkad i GMP facilitet i EU. Läs mer.
Under helgen avslutades 23rd Mayo-KI Annual Scientific Research Meeting på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Läs mer.
Vinnare i morgonhandeln: Infant Bacterial Therapeutics +11,86%. Zenicor +8,26%, Prolight Diagnostics +11,76%, Redwood Pharma +6,48%, Scandinavian ChemoTech +6,44%, Brighter +6,35%
Förlorare i morgonhandeln: Phase Holographic -18,24%, Lundbeck -12,51%, Cline Scientific -9,52%, Medivir -7,96%, Doxa -7,04%, RhoVac -6,56%
Index: OMXS30 +1,17%, Hälsovård +1,35%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev