Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet fredag 8 september

Nyhetssvepet fredag 8 september

Nyhetssvepet fredag 19 juli

Nyhetssvepet fredag 8 september

8 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Tyskt bolag uppköpt i ny miljardaffär inom immunonkologi
» Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen 

» VD-intervju: Glödhett BrainCool behåller iskylan
» Växande patientunderlag ger ökad marknadspotential för Xintela
» Rapport: Indikationerna som är hetast för uppköp av Big Pharma
» Genovis finalist till priset Innovation of the Year 2017
» Gilead Sciences förvärvar Kite Pharma i megasatsning inom I/O
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 35 här
Initiator Pharma: Warrantprogrammet 2017/2020 som har tecknats av anställda, styrelsemedlemmar och seniora konsulter, totalt 7 personer, har nu tecknats slut. Varje tilldelad warrant berättigar till köp av en ny aktie till ett pris per aktie på cirka 4,34 SEK till och med den 30 januari 2020. Läs mer.
Aptahem har publicerat ett nyhetsbrev för september. Läs mer.
SenzaGen presenterar två vetenskapliga abstrakt och håller en presentation vid den kommandeThe 53rd European Congress of the European Societies of Toxicology, EUROTOX i Bratislava, Slovakien den 10-13 september 2017. Läs mer.
PharmaLundensis patentansökan som skyddar kombinationen av aktivt kol impregnerat med jod eller jodsalter i kombination med perklorat (Iodocarb comp) har nu beviljats i Sydafrika. Patentet räcker i minst 16 år, med möjlighet till förlängning med ytterligare 5 år. Läs mer.
Kancera startar idag den andra delen av den pågående kliniska Fas I-studien av KAND567. Under denna del av studien tillförs KAND567 i stigande doser, två gånger per dag under sju dagar, till grupper av friska försökspersoner. Studien planeras att slutföras under fjärde kvartalet 2017. KAND567 har i prekliniska sjukdomsmodeller visats effektivt kunna motverka skov i autoimmun sjukdom samt nervinflammation och smärta i samband med kemoterapi mot cancer. Läs mer.
Hjärnskakning i tonåren ökar risken att senare i livet få MS med 22 procent, och två eller fler hjärnskakningar leder till en riskökning på 133 procent enligt forskare vid Örebro universitet och KI. Forskarna tror att hjärnskakningarna får kroppens immunsystem att attackera en koppling mellan nervcellerna vilket leder till att nerverna med tiden slutar att fungera ordentligt. Härnäst följer studier av de gener och kombinationer av gener som i sig är en riskfaktor för MS, och hur de påverkas av yttre faktorer. Det handlar om hjärnskakningar men också t.ex infektioner. Studieresultaten har publicerats i Annals of NeurologyLäs mer.
Den vetenskapliga världsorganisationen, Human Proteome Organisation HUPO, har utsett Stockholm och Apotekarsocieteten som värd för Världskongressen för proteomik år 2020. Proteomik innebär storskalig analys av proteiner och spelar en stor och växande roll för utvecklingen av innovativa läkemedel, biomarkörforskning och utveckling av biologiska läkemedel, områden där svensk forskning står sig väl i en internationell jämförelse. Läs mer.
Nyheter inkomna efter manusstopp igår:
Isofol Medical uppskattar marknaden för Modufolin till 6,8 miljarder dollar. Det sa bolagets styrelseordförande Jan-Eric Österlund under torsdagens presentation i samband med Paretos hälsovårdsseminarium. Modufolin utvecklas för behandling av spridd kolorektalcancer (änd- och tjocktarm). Marknadsbedömningen grundar sig på en undersökning av tredje part där ett pris för en månads behandling i USA på 6.000 dollar har antagits samt ett pris på 3.000 dollar i Europa. Läs mer.
Micropos Medical har fått en order värd 145 000 EUR på ett RayPilot-system från NHS-sjukhus i Edinburgh, Storbritannien. Samtidigt inleds ett forskningssamarbete kring hur systemet kan vidareutvecklas för nya applikationer inom cancervården. Läs mer.
Biotech-IgG utökar samarbetet med Aarhus University hospital i Danmark. Läs mer.
Det danska analyshuset Aktie.info Denmark ApS ger Saniona en köprekommendation med målkurser på 40-65 SEK på 0-6 månader och 65-100 SEK på 12-18 månader. Analytikerna berömmer det mycket starka nyhetsflödet och bolagets välutvecklade pipeline bestående av nio aktiva projekt varav sex finansieras genom partners, samt att den höga aktiviteten i bolaget återigen har visat att Saniona genom en strikt förvaltning och användning av externa partners, lyckats hålla en mycket låg burn-rate, samtidigt som man hanterar en med tanke på bolagets storlek, omfattande FoU-portfölj. Läs mer.
Vinnare i morgonhandeln: PharmaLundensis +6,49%, Redwood Pharma +6,45%, Cline Scientific +5,66%, ExpreS2ion Biotech +5,27%, Xintela +4,51%, Prolight Diagnostics +4%
Förlorare i morgonhandeln: Glycorex Transplantation – 5,66%, Brighter -4,65%, AcouSort -4,62%, Ortoma -4,41%, BrainCool -4,07%, Cereno Scientific -3,65%
Index: OMXS30 -0,24%, Hälsovård -0,28%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev