Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet fredag 22 september

Nyhetssvepet fredag 22 september

Nyhetssvepet tisdag 23 april

Nyhetssvepet fredag 22 september

22 september, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Topplista: Här är världens 20 mest säljande läkemedel
» Aptahem tar in kapital för att säkra utveckling av lovande sepsisbehandling
» Genovis inträdesbiljett till den kinesiska marknaden säkrad
» Halozyme Therapeutics tecknar två avtal värda totalt 16 miljarder SEK
»
Analysuppdatering NeuroVive: Stark portföljutveckling inom mitokondriella sjukdomar
» WHO: vacciner har räddat 20 miljoner människor under 20 år
» Analysuppdatering: Idogen avancerar med stärkta finanser och aggressiv utvecklingsplan
» NeuroVive arrangerar Mitochondria Day 2017
» Tyskt bolag uppköpt i ny miljardaffär inom immunonkologi
» Här är bolagen som gått bäst (och sämst) sedan börsnoteringen 

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 37 här
På torsdag 28 september arrangeras BioStock Live hos Nyhetsbyrån Direkt i Stockholm, där företrädare för Aptahem, Cyxone och AddMovement presenterar sina bolag. Eventet, som även direktsänds via nätet, är kostnadsfritt men antalet platser i tv-studion är begränsat. Tobias Thornblad, chefsanalytiker på BioStock, kommer att presentera en färsk branschanalys av den svenska Life Science-sektorn, omfattande post-IPO share performance, de hetaste indikationerna, aktuella finansieringstrender och mycket mer som du som investerare behöver hålla koll på för att skaffa dig ett informationsövertag. Läs mer och anmäl dig här.
Analyshuset Kapital Partner skriver i en ny analys av Saniona att Fas III-studien för fetmaläkemedlet Tesofensine har inletts framgångsrikt, och att Saniona kan ha ett godkänt läkemedel redan år 2019. Vidare framhålls att Tesofensine tidigare har uppvisat en viktminskning efter 24 veckor på 9,2% och 14-15% efter 48 veckor, jämfört med Novo Nordisk Victoza/saxenda som uppnår en viktminskning på 6,0% efter 56 veckor. Med en pipeline av flera potentiellt goda nyheter ser analytikerna starka möjligheter till en aktiekurs på 60 kronor (+ 20%) på kort sikt, och 70 kronor (+ 40%) under första halvåret 2018. Läs mer.
Annexin Pharmaceuticals meddelar i dag att det första patientfallet med en så kallad ”loss of function” mutation i Annexin A5-genen och samtidigt allvarlig återkommande hjärt-och kärlsjukdom är identifierad. “Detta fynd är ett stort framsteg och kan vara en riktig ‘gamechanger’ på det sätt att förutom de särsjukdomar (orphan diseases) som vi tidigare identifierat, att det nu eventuellt finns ytterligare en ovanlig patientgrupp som vi kan ha potential att behandla med vår läkemedelkandidat ANXV som är ett rekombinant humant protein, Annexin A5” säger VD Annette Colin Lövgren. Läs mer.
AroCell: Ett abstract om in vitro-studier av cancerläkemedlet TK 210 ELISA har godkänts för presentation vid National Cancer Research Institute (NCRI) UK symposium den 5-8 november 2017. Läs mer.
MedicPen: Beslut om företrädesemission om cirka 28 MSEK för introduktion i USA och utökade marknadsinsatser. Läs mer.
Moberg Pharma har idag utökat ledningsgruppen med Torbjörn Wärnheim, Director Pharmaceutical Innovation and Development. Wärnheim har haft denna position i bolaget sedan 2013. Läs mer.
Episurf Medical deltar vid Combined Bristol & Oxford Unicompartmental Knee Arthritis Symposium som arrangeras den 10 oktober i Oxford, Storbritannien. Läs mer.
Hansa Medical tillkännager agenda inför kapitalmarknadsdagar i Stockholm och London. Läs mer.
Stiftelsen Forska!Sveriges hedersutmärkelse 2017 tilldelas professor Nina Rehnqvist, adjungerad professor i kardiologi vid Karolinska institutet. Hon får priset för sitt livslånga engagemang för medicinsk forskning och för utvecklingen av en kunskapsbaserad hälso- och sjukvård. Utmärkelsen delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 25 september. Läs mer.
Roche: Antikroppen Gazyvaro, bolagets mest avancerade antikropp för behandling av hematologiska maligniteter, det vill säga cancer som utgår från celler i blod, benmärg och lymfsystem, är nu godkänd för användning inom EU för behandling av tidigare obehandlat follikulärt lymfom, en subgrupp till lymfom eller lymfkörtelcancer. Studieresultat visar att patienter levde signifikant längre utan att sjukdomen försämrades när de fick cytostatikabehandling i kombination med Gazyvaro jämfört med MabThera. Läs mer.
Amgen: Nu kommer den första långtidsuppföljningen av fas III-studien ENDEAVOR där Kyprolis jämförts med Velcade vid behandling av myelom. Resultaten visar på ännu större skillnad än vad som kommit fram i tidigare analyser: de patienter som behandlats med Kyprolis lever hela nio månader längre än de som fått det äldre läkemedlet. Velcade som är godkänt i över 90 länder är ett varumärke ägt av Millennium Pharmaceuticals (dotterbolag till Takeda Pharmaceutical). Läs mer.
Sedana Medical, verksamma inom området inhalationssedering av mekaniskt ventilerade patienter på intensivvårdsavdelningar, rekryterar Thor Sundsvik som Nordisk Försäljningschef och etablerar sig därmed i Norden med egen försäljningsorganisation. Sundsvik kommer närmast från Linde Healthcare och tillträder den 25 september. Läs mer.
Controller gör mindre aktieköp i Braincool. Läs mer.
Nyheter inkomna igår eftermiddag:
Diamyd Medical: Fas II-studien DIAGNODE-2 med diabetesvaccinet Diamyd godkänd att starta i samtliga deltagande länder. Läs mer.
Valberedningen i XVIVO Perfusion har utsetts inför årsstämman den 27 april 2018 i Göteborg. Läs mer.
Simon Jademyr från Chalmers får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Jademyr har studerat hur nanokristallin cellulosa, ett ogiftigt och miljövänligt nanomaterial, kan användas i behandling mot cancer. Läs mer.
Promore Pharma har tecknat avtal med APL om tillverkning av undersökningsmedicin för sin LL-37 fas IIb-studie hos patienter med venösa bensår (VLU). Studien kommer att genomföras i Europa med en planerad start för patientskrivning nästa år. Läs mer.
Umeå universitet: EKG-förändringar kan avslöja hjärtkärlsjukdom hos personer med KOL. Läs mer.
I rapporten Where is life science heading in the future? från Stockholm Science City spås framtidens hälso- och sjukvård bli mer preventiv och individanpassad. Teknik är drivande för utvecklingen inom life science där gapet mellan grundforskning och klinisk verksamhet minskar. Det skapar möjligheter för helt nya typer av behandlingar, vårdformer och hälsofrämjande åtgärder men ställer även nya krav på samarbeten och regelverk. Sverige har idag en ledande roll inom life science men står inför en rad utmaningar för att behålla sin position. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Annexin Pharmaceuticals +15,46%, Nexstim +14,29%, Redwood Pharma +13,21%, Spago Nanomedical +9,05%, Integrum +6,64%, Prolight Diagnostics +5,26%
Förlorare i lunchhandeln: MedicPen -12,59%, Invent Medic -7,66%, Zenior Medical Systems -7,31%, Medfield -6,44%, BrainCool -6,28%, Enzymatica -6,20%
Index: OMXS30 +0,12%, Hälsovård 0,40%

Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev