Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 31 augusti

Nyhetssvepet torsdag 31 augusti

Nyhetssvepet tisdag 21 maj

Nyhetssvepet torsdag 31 augusti

31 augusti, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Rapport: Indikationerna som är hetast för uppköp av Big Pharma
» Genovis finalist till priset Innovation of the Year 2017
» Gilead Sciences förvärvar Kite Pharma i megasatsning inom I/O
» Elon Musk drar in miljoner till bioteknikbolag
» VD-Intervju: DexTech Medical mot spännande skede med stärkt optimism
» Krönika: Tillväxten kväver Life Science-bolagen
» Rapport: immunonokologi-området väntas växa med 142 procent på fem år
» Internationella canceravtal ger Isofol viktigt kvitto inför fas III

Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för vecka 34 här
SyntheticMR har erhållit godkännande av amerikanska FDA för bolagets programvara SyMRI IMAGE, som syftar till att effektivisera MR-undersökningar och underlätta de diagnostiska besluten. Läs mer.
NeuroVive bjuder in till Mitokondriedagen 2017, en eftermiddag med fokus på förbisedda mitokondriella sjukdomar, tisdag den 19 september kl 14.00 – 18.00 på IVAs konferenscenter, Grev Turegatan 16 i Stockholm. Läs mer och anmäl dig, senast 16 september, här.
En av gårdagens vinnare på börsen, BrainCool, fortsätter stiga efter gårdagens köprekommendation från Dagens Industri där bolaget lyftes fram som ett av fem bolag vars aktiekurs har potential att tiodubblas på fem års sikt. DI:s Ulf Petersson framhåller risken, men menar att bolaget med en färdig produkt och påfylld kassa, nu är ett betydligt mer attraktivt bolag än i början av året. Vid lunchtid hade aktien stigit cirka 19 procent. Läs mer (artikeln kräver inloggning)
BrainCool kunde idag meddela att bolaget knyter till sig en av Tysklands ledande forskare inom medicinsk kylning, professor Dr Rainer Kollmar, och förstärker samtidigt satsningen på den tyska marknaden. Läs mer.
SenzaGens styrelseordförande Carl Borrebaeck tilldelas BiotechBuilders Award 2017. Prof. Borrebaeck har även uppdrag i t.ex Alligator Bioscience, Immunovia och CLS samt CREATE Health Translational Cancer Research Centre vid Lunds universitetLäs mer.
Inför årsstämman i Phase Holographic Imaging den 25 september föreslås nyval av Maria Morin (civilekonom och personal- och kommunikationschef för CellaVision), Linda Neckmar (civilingenjör i kemi och VP Operations på Probi) och Johan Hyllner, adj. prof. vid Linköpings universitet och forskningschef för Cell and Gene Therapy Catapult i London — ett center of excellence för industrialisering av cell- och genterapier skapat av den brittiska regeringen. Läs mer.
Kinas forskningsminister är på besök i Sverige och kommer träffa företrädare för regeringen, där bland annat ett samarbete inom life science kommer att signeras mellan innovationsmyndigheten Vinnova och kinesiska Ministry of Science and Technology. Läs mer.
AstraZeneca presenterar ett flertal studier vid cancerkongressen ESMO som pågår 8-12 september i Madrid, Spanien. Bland dessa finns Pacific-studien i fas 3, där resultaten visade på en statistiskt signifikant och kliniskt meningsfull progressionsfri överlevnad med immunterapiläkemedlet Imfinzi i en form av icke småcellig lungcancer. Även Flaura-studien i fas 3 presenteras, där läkemedlet Tagrisso visade en kliniskt meningsfull progressionsfri överlevnad i jämförelse med nuvarande standardbehandling vid behandling av en form av EGFR-muterad icke småcellig lungcancer. Läs mer.
AstraZeneca är dock mer omtalat idag i samband med förvärvsrykten gällande det japanska läkemedelsbolaget Daiichi Sankyo. “Det skulle passa med Astra Zeneca. Men vid en titt på konsensus förväntar sig analytikerna grovt sett att intäkter och resultat kommer att bli oförändrade eller till och med gå ned något. Om de går vidare med den affären skulle det enbart vara drivet av kostnadsbesparingar och synergier”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.
Novartis: Behandling med brolucizumab var tolfte vecka ger synförbättring hos patienter med neovaskulär åldersrelaterad makuladegeneration, den främsta orsaken till svår försämring av synskärpa och blindhet hos människor över 65 år. Läs mer.
Kemikalieinspektionen identifierar i en ny rapport 37 bisfenoler, utöver bisfenol A, som kan finnas på den europeiska marknaden och som kan vara hormonstörande. Läs mer.
Amgen: En studie publicerad i Lancet Oncology visar en påtagligt förbättrad överlevnad i myelom med den moderna proteasomhämmaren Kyprolis, med en överlevnad på ca 7,6 månader längre, jämfört med standardbehandlingen med den äldre proteasomhämmaren VelcadeLäs mer.
Ändring av antalet aktier och röster i Swedish Orphan Biovitrum. Läs mer.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
DexTech Medical  Medfield  Senzime  Biovica  RLS Global  RhoVac  Sedana Medical  Chordate Medical  Xbrane Biopharma  LIDDS  NeuroSearch
Nyheter inkomna efter lunch igår:
Amerikanska FDA utförde igår en som myndigheten själva kallar det, historisk handling, när man godkände den första CAR-T-cellterapin i USA. Läkemedlet Kymriah (tisagenlecleucel) som marknadsförs av Novartis, är avsedd för barn och unga vuxna patienter med akut lymfoblastisk leukemi (ALL). Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: BrainCool +19,35%, Doxa +8,75%, Cline Scientific +6,67%, Prebona +6,38%, Idogen +6,24%, A1M PHarma +5,15%
Förlorare i lunchhandeln: AlphaHelix -6,90%, ADDvise -6,88%, Aptahem -6,23%, Annexin Pharmaceuticals -6,04%, IRLAB Therapeutics -5,36%, MedicPen -4,76%
Index: OMXS30 0,66%, Hälsovård 0,79%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev