Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 24 augusti

Nyhetssvepet torsdag 24 augusti

Nyhetssvepet måndag 4 mars

Nyhetssvepet torsdag 24 augusti

24 augusti, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Internationella canceravtal ger Isofol viktigt kvitto inför fas III
» 
Enorama Pharma ångar på mot positivt cash flow 
» Sanionas fetmaläkemedel i avgörande slutfas 
» Rapport: Biotech fortsätter locka kapital trots utmaningar
» Internationell studie visar stora skillnader mellan olika läkemedelsmyndigheter
» Ökat antal biotech-noteringar gav lägre snittavkastning
» Intervju Saniona: ”Vi har pågående diskussioner med ett flertal potentiella partners”
Isofol Medical meddelar idag att nya resultat från den pågående studien ISO-CC-005, indikerar effekt av bolagets läkemedelskandidat Modufolin vid behandling av metastaserad kolorektalcancer. Läs mer.
Karo Pharma har lagt ett rekommenderat bud på norska Weifa om 35 kronor per aktie motsvarande en värdering på cirka 1,28 miljarder norska kronor. Läs mer.
Det amerikanska universitetssjukhuset UC San Diego Health väljer IT-lösningen Sectra PACS från Sectra för att granska sina mammografibilder för en effektivare granskning och därigenom en förbättrad cancervård. Läs mer.
Aptahem: Beslut om företrädesemission om cirka 23,4 MSEK villkorat av godkännande vid extra bolagsstämma, som kommer att hållas den 11 september i Malmö. Vid fullt nyttjande av teckningsoptionerna tillförs Aptahem i två steg ytterligare mellan cirka 21 MSEK och cirka 36 MSEK före emissionskostnader. Aptahem har erhållit garantiåtagande om cirka 18,7 MSEK, motsvarande 80 procent av företrädesemissionen. Läs mer.
AstraZeneca: En subanalys av data från fas 3-studien Pegasus-Timi 54 visar på en 29 procents lägre risk för hjärt- kärlrelaterade dödsfall vid behandling med blodproppshämmaren Brilinta i jämförelse med placebo. Läs mer.
Sprint Bioscience som utvecklar läkemedelskandidater inom cancer- och diabetesområdet, meddelar att man under gårdagen lämnade in fyra nya patentansökningar för Vps34-projektet till European Patent Office (EPO). Läs mer.
ProstaLund som utvecklar produkter för behandling av godartad prostataförstoring, har träffat en överenskommelse om att genomföra ett 30-tal CoreTherm-behandlingar under det kommande året inom sjukvården i Gävleborgsregionen. Läs mer.
Till Ortopediveckan 28 aug – 1 sept i Umeå kommer i år närmare 1000 anställda vid landets ortopedkliniker. Veckan omfattar ett hundratal föreläsningar och föredrag om allt från professionell utveckling, krigskirurgi och diagnoskodning, till 3D-skrivare i behandlingen av skelettmetastaser. En föreläsning som sticker ut är den australiensiske professorn Ian Harris som föreläser om placebokirurgi, ”låtsaskirurgi” där även ineffektiva ingrepp kan få patienter att känna sig bättre. Läs mer.
Umeå universitet: Patienter med typ 2-diabetes som diagnosticeras genom screening har bättre överlevnad samt lägre risk för hjärtkärl-, njur- och ögonsjukdomar. Studien har publicerats i tidsskriften Diabetologia. Läs mer.
Förtydligande angående Doxas finansiella situation. Läs mer.
Kroppens immunförsvar med antikroppar kan se helt annorlunda ut än vad forskarna trott under de senaste 50 åren. Det visar en studie i Nature. Läs mer.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
Aptahem  Stille  Real Heart  Nanexa  Initiator Pharma  Dignitana  Gabather  CLS  Vicore Pharma  Follicum  Toleranzia  ProstaLund  SyntheticMR  Sensori  Wilson Therapeutics  Karo Pharma  RaySearch Laboratories  Acarix  Nanologica
Nyheter inkomna efter lunch igår:
Inhalation Sciences laboratoriesystem installeras på Köpenhamns Universitet för forskning på ett nytt inhalerbart vaccin mot TBC. Läs mer.
Norska Targovax ASA, ett kliniskt bolag som fokuserar på att utveckla immuno-onkologipreparat mot fasta tumörer, tillkännagav igår att tre abstracts har accepterats för presentation på kongressen European Society for Medical Oncology (ESMO) 2017, som hålls i Madrid, Spanien 8-12 september. Läs mer.
Uppsala universitet: 33 miljoner genetiska varianter, varav ca 10 miljoner nya, har hittats genom en omfattande kartläggning av den genetiska variationen i Sverige. Med hjälp av storskaliga metoder för DNA-sekvensering har hela arvsmassan analyserats hos tusen individer, från olika delar av landet. Upptäckten menar man kommer att göra det lättare att hitta och diagnosticera bl.a. ärftliga sjukdomar. Studien har letts av forskare vid Uppsala universitet och SciLifeLab, samt publicerats i European Journal of Human GeneticsLäs mer.
Kommuniké från gårdagens årsstämma i Elekta. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Isofol Medical +8,74%, Lidds +6,70%, Ellen +5,03%, Phase Holographic +4,65%, Redwood Pharma +4,42%, Oasmia +3,94%
Förlorare i lunchhandeln: Aptahem -16,84%, Karo Pharma -11,26%, Enorama Pharma -10,74%, Hemcheck Sweden -8,92%, WntResearch -8,82%, NorInvent -7,43%
Index: OMXS30 -0,17%, Hälsovård -1,61%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev