Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 10 augusti 2017

Nyhetssvepet torsdag 10 augusti 2017

Nyhetssvepet onsdag 19 juni

Nyhetssvepet torsdag 10 augusti 2017

10 augusti, 2017

Ett redaktionellt urval av veckans Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Intervju Saniona: ”Vi har pågående diskussioner med ett flertal potentiella partners”
» Genterapi mot leukemi närmar sig marknadsgodkännande 

» Kaffedrickare tycks leva längre enligt nya studier
» Europeiska biotechbolag har tagit in 19,4 miljarder kronor hittills i år
» Biosimilarmarknadens nya förutsättningar gynnar Genovis
» Intervju: Saniona om utköpet från NeuroSearch
» Zenicors distansdiagnostik siktar på strokeprevention
» NeuroVive presenterar NVP015 och TBI-projekt i USA
» Aptahems forskningschef: »Vi ser fram emot att presentera unika resultat under sommaren«

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev här

Annexin Pharmaceuticals meddelar idag att man drabbats av ett bakslag, då inlämning av ansökan samt start av klinisk prövning till bolagets fas I- studie kommer att fördröjas jämfört med vad som tidigare kommunicerats. Orsaken är enligt bolaget tekniska problem hos kontraktslaboratoriet som ansvarar för genomförandet av säkerhetsstudien, något som innebär att denna del av studien behöver göras om. Vid lunchtid hade bolagets aktie handlats ned med drygt 8 procent på beskedet och knappt 70 000 aktier hade omsatts. Läs mer.
Bioteknikbolaget Edvince, som utvecklar en ny behandling för att minimera hjärnskador efter ischemi i hjärnan, har beviljats särläkemedelsstatus (Orphan-Drug Designation) från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för sin läkemedelskandidat EDV2209 för behandling av subaraknoidalblödning, en form av hjärnblödning som drabbar cirka 100 000 individer varje år i Europa och USA. Läs mer.
Elektas delårsrapport för maj-juli 2017/18 kommer att presenteras den 23 augusti och bolaget håller med anledning av detta en telefonkonferens med start klockan 12:00. Medverkar gör vd och koncernchef Richard Hausmann samt ekonomi- och finansdirektör Gustaf Salford. Läs mer.
ScandiDos meddelar idag att Universitätsklinik für Strahlentherapie, Innsbruck, Österrike valt ScandiDos Delta4 Discover för kvalitetssäkring vid avancerad strålbehandling. Kliniken är sedan tidigare kund till ScandiDos. Läs mer.
Idag inleds teckningstiden i ExpreS2ion Biotech:s nyemission. Teckningstiden löper till och med den 24 augusti 2017. Vid fulltecknad nyemission tillförs bolaget cirka 3,9 MSEK före emissionskostnader och bolaget har på förhand skriftligen avtalat om teckningsförbindelser om cirka 2,2 MSEK, motsvarande cirka 57 procent av emissionsvolymen. Läs mer.
Fler branschnyheter inkomna under veckan
InDex Pharmaceuticals meddelade på onsdagen att det amerikanska läkemedelsverket FDA har beviljat särläkemedelsstatus, s.k. orphan-drug designation till bolagets läkemedelskandidat cobitolimod för behandling av pediatrisk ulcerös kolit. Läs mer.
Forskare vid bland annat Karolinska Institutet rapporterar att dynamiken hos vissa så kallade G-proteinkopplade receptorer, som är viktiga för cellernas samspel i kroppen, är annorlunda än man tidigare trott. Eftersom denna typ av receptorer är måltavla för många olika läkemedel öppnar fynden enligt forskarna upp helt nya möjligheter inom farmakologi och läkemedelsutveckling. De nya rönen publiceras i tidskriften Nature Communications. Läs mer.
Klaria har ingått exklusivt utvecklings-, licens- och tillverkningsavtal med kanadensiska Purdue Pharma avseende läkemedelskandidaten KL-00514 för akut behandling av opioid-överdos. Utvecklingsavtalet omfattar både prekliniska och kliniska studier, och inkluderar även möjlighet till exklusiva globala licenser för ett nätverk med Purdue/Napp/Mundipharma-företag när definierade milestones har uppnåtts. Avtalet ger Klaria en kombination av förskotts-, milestones- och framgångsbaserade betalningar, samt royalty vid försäljning. Bolaget har även exklusiva tillverkningsrättigheter för KL-00514 i hela världen. Enligt uppgift kommer resultatbaserade betalningar under utvecklingsfasen och registrerings- och godkännandeprocessen att ge Klaria totalt cirka 2,3 MUSD, utöver intäkter från försäljning av KL-00514 via royalties. Läs mer.
Double Bond Pharmaceutical förstärker organisationen med Breezy Lindqvist som samordnare och kvalitetssäkrare för kliniska prövningar. Hon kommer att ha övergripande ansvar för att kvalitetssäkra bolagets kommande kliniska prövningar av två onkologiska läkemedelsprodukter mot lever- och hjärncancer. Läs mer.
Senzime har fått amerikanskt patent för TetraSens engångselektroder, som används tillsammans med Senzimes monitor TetraGraph som bidrar till effektiv övervakning av patienter under narkos med muskelavslappnande läkemedel. Detta gör det möjligt att enkelt och objektivt avgöra när det är säkert att väcka patienten efter operation, och säkerställa rätt dosering av läkemedel under operation. Läs mer.
Fetma och nedsatt insulinkänslighet är vanligt vid polycystiskt ovariesyndrom, så kallad PCOS, som drabbar mer än var tionde kvinna i fertil ålder och kan leda till bl.a. ofrivillig barnlöshet. Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Karolinska Institutet har publicerat forskning som visar att hormonet adiponektin, som frisätts från fettväv, kan skydda mot dessa förändringar. Studien presenteras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences. Läs mer.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
Alteco Medical
Active Biotech
BrainCool
Bactiguard
Vinnare i lunchhandeln: InDex Pharmaceuticals 4,67%, Intervacc 4,60 %, Scibase Holding 4%, Cantargia 3,85%, Oncology Venture 3,55%
Förlorare i lunchhandeln: Alteco Medical -9,33%, Annexin Pharmaceuticals -7,78%, Hamlet Pharma -4,97%, Surgical Science -4,25%, Hemcheck Sweden -4,23%
Index: OMXS 30 -0,53%, Hälsovård -0,62%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev