Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 8 augusti

Nyhetssvepet tisdag 8 augusti

Nyhetssvepet måndag 4 mars

Nyhetssvepet tisdag 8 augusti

8 augusti, 2017

Ett redaktionellt urval av veckans Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Intervju Saniona: ”Vi har pågående diskussioner med ett flertal potentiella partners”
» Genterapi mot leukemi närmar sig marknadsgodkännande 

» Kaffedrickare tycks leva längre enligt nya studier
» Europeiska biotechbolag har tagit in 19,4 miljarder kronor hittills i år
» Biosimilarmarknadens nya förutsättningar gynnar Genovis
» Intervju: Saniona om utköpet från NeuroSearch
» Zenicors distansdiagnostik siktar på strokeprevention
» NeuroVive presenterar NVP015 och TBI-projekt i USA
» Aptahems forskningschef: »Vi ser fram emot att presentera unika resultat under sommaren«

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev här

Drug-deliverybolaget Orexo har enligt en uppdragsanalys från analyshuset Edison ett potentiellt värde för på 96 kronor per aktie, motsvarande cirka 3,3 miljarder kronor. Orexo handlades under tisdagen till kursen 33:20 kronor.
Oasmia Pharmaceutical meddelar idag att man erhållit marknadsföringstillstånd av Doxophos i Ryssland. Doxophos har blivit godkänt för behandling av akut lymfatisk leukemi, akut myeloisk leukemi, kronisk leukemi, Hodgin’s lymfom och Non-Hogdkins lymfom, multipelt myelom, osteosarkom, Ewings sarkom, mjukdelssarkom, neuroblastom, rhabdomyosarkom, Wilms tumör, bröstcancer, livmodercancer, äggstockscancer, germinalcellstumörer, prostata-cancer, lungcancer, magcancer, huvud- och nackcancer samt sköldkörtelcancer. Doxophos är godkänt som en hybrid och är en unik nanopartikulär formulering av doxorubicin, en av de mest använda anti-cancer substanserna i världen. Läs mer.
Biovica har fått patent godkända i Indien och i Norge. Patenten avser bolagets produkt DiviTum för att mäta tymidinkinas-aktivitet på ELISA-plattform. DiviTum är utvecklad för att förutsäga och utvärdera behandlingseffekt hos cancerpatienter genom ett blodprov från patienten. Läs mer.
Immune Pharmaceuticals dotterbolag Cytovia har publicerat resultat i British Journal of Haematology som stödjer användandet av bolagets läkemedelskandidat Ceplene mot kronisk myeloisk leukemi (CML). Cytovia har även ansökt om globalt patentskydd för användandet av Ceplene mot CML. Läs mer.
Fler branschnyheter inkomna under den senaste veckan
Phase Holographic Imagings styrelseordförande Klas Cramborn sålde den 7 augusti 10 010 aktier i bolaget. Aktierna såldes till kursen 56 kronor per aktie till ett totalt pris av 560 560 kronor. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.
ExpreS2ion Biotech Holding har offentliggjort ett memorandum inför en förestående företrädesemission, vars teckningstid inleds den 10 augusti 2017. Emissionen kan tillföra bolaget upp till ca 3,9 MSEK. Läs mer.
Clinical Laserthermia Systems har offentliggjort ytterligare information kring sina kliniska studier genom att publicera en översiktsartikel i tidskriften Journal for Clinical Studies. Läs mer.
Alligator Bioscience som utvecklar tumörriktade immunterapier mot cancer, meddelade på måndagen att ett forskningssamarbete med Stanfords universitet som inleddes 2014 nu har utökats, i syfte att ytterligare stärka Alligators strategiska satsning på biomarkörer. Målsättningen med samarbetet är att med hjälp av biomarkörer förutsäga klinisk effekt av Alligators produktkandidater. Långsiktigt kan detta komma patienter till nytta genom att möjliggöra val av bästa behandlingsalternativ baserat på biomarköranalys. Läs mer.
Moberg Pharma rapporterar positiva kliniska data för Kerasal Nail/Emtrix. Av studien framgår att produkten ger synbar förbättring redan efter en vecka för naglar drabbade av såväl nagelsvamp som nagelpsoriasis. Resultaten presenteras vid EADV i Genève i september 2017 och kommer att publiceras i tidskriften Dermatology. Läs mer.
Brighter stärker bolagets finansiering med 6,4 miljoner kronor. Kapitalet ska huvudsakligen användas till lanseringen av Brighters uppkopplade diabeteshjälpmedel Actiste. Finansieringen görs genom ett lån om 3,82 miljoner kronor och en riktad emission på hela beloppet genom kvittning samt 2,58 miljoner kronor kontant. Läs mer.
AcouSort meddelade under måndagen att japanska patentverket avser godkänna bolagets patentansökan med patentansökningsnummer 2014-533243. Patentansökan avser 2D-fokusering vid separation av celler eller partiklar och är från samma patentfamilj som tidigare har godkänts inom USA och Europa. Läs mer.
Bactiguard Holding offentliggör sin delårsrapport för andra kvartalet torsdagen den 10 aug 2017 kl. 08.00 och bjuder med anledning av detta in till en telefonkonferens på engelska för investerare, analytiker och media den 10 aug kl. 10.00. Läs mer.
Skalpkylningsbolaget Dignitana har tecknat avtal med Dignity Health, som är det femte största vårdnätverket USA och den största leverantören av sjukhusutrustning i Kalifornien, om att erbjuda DigniCap till patienter som är knutna till nätverket. Dignity Health har sitt huvudkontor i San Francisco och består av över 60 000 vårdgivare och personal som ger vård i 22 stater. Läs mer.
Forskare vid Stockholms universitet och Harvard Medical School har upptäckt det första nya botulinumtoxinet på nära ett halvt sekel. Toxinet Botulinum neurotoxin typ X (BoNT/X) ingår i familjen botulinumtoxin vilka används för att behandla ett flertal medicinska tillstånd, bl.a. muskelspasmer, överaktiv blåsa, kronisk migrän, svettning och Cerebral Pares (CP). Artikeln har publicerats i tidskriften Nature Communications. Läs mer.
Data från tre oberoende kliniska fas II-studier med Hansa Medicals primära läkemedelskandidat IdeS har publicerats i den medicinska tidskriften The New England Journal of Medicine. I artikeln med rubriken “IgG Endopeptidase in Highly Sensitized Patients Undergoing Transplantation” visar forskarna bakom studierna att behandling med IdeS effektivt reducerar donatorspecifika antikroppar (DSA) till nivåer som möjliggör livräddande njurtransplantation för högsensitiserade patienter. Läs mer.
RLS Globals distributör i Japan, THC (Total Health Consulting) har genomfört en utbildningsaktivitet som även resulterade i en stororder för bolaget. Professor Peter Lingström, Göteborgs universitet, var inbjuden föreläsare tillsammans med RLS Globals Magnus Olsson. Föreläsningarna byggde på positiva erfarenheter från det svenska tandvårdssystemet, hur RLS produkter kan förbättra dessa, möjlighet till vävnadsbesparande tandvård samt praktiskt handhavande. Positiv feedback från deltagarna resulterade enligt bolaget bl.a. i att THC kunde lägga en order på mer än 650 000 SEK i direkt anslutning till föreläsningen. Läs mer.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
IDL Biotech
Moberg Pharma
Vinnare i lunchhandeln: Hemcheck Sweden 9,40%, Orexo 9,31%, Paxman 6,87%, Orasolv 4,97%, Dignitana 4,79%, Immunovia 4,36%, Senzime 4,17%
Förlorare i lunchhandeln: Moberg Pharma -11,57%, Iniator Pharma -10,29%, Phase Holographic -10,27%, AlphaHelix -6,85%, Prostalund -4,96%, Zenicor Medical Systems -4,82%, Enorama Pharma -4,32%,
Index: OMXS 30 0,26%, Hälsovård 0,19%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev