Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 15 augusti

Nyhetssvepet tisdag 15 augusti

Nyhetssvepet tisdag 25 juni

Nyhetssvepet tisdag 15 augusti

15 augusti, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Internationell studie visar stora skillnader mellan olika läkemedelsmyndigheter
» Sanionas spin-out Luc Therapeutics når viktig milstolpe
» Ökat antal biotech-noteringar gav lägre snittavkastning
» Intervju Saniona: ”Vi har pågående diskussioner med ett flertal potentiella partners”
» Europeiska biotechbolag har tagit in 19,4 miljarder kronor hittills i år
» Biosimilarmarknadens nya förutsättningar gynnar Genovis
» Zenicors distansdiagnostik siktar på strokeprevention

Diamyd Medical beställer ytterligare rekombinant GAD-protein, den läkemedelssubstans av klinisk kvalitet som är huvudkomponenten i diabetesvaccinet Diamyd, från bolagets kontraktstillverkare Protein Sciences Corporation, Connecticut, USA. Beställningen görs för att säkerställa tillgång till läkemedelssubstans för framtida kliniska prövningar. Ordern uppgår till cirka 750 000 USD (cirka 6,1 MSEK). Läs mer.
PExA meddelar att Thorax­kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund beställer sitt andra produktsystem, PExA 2.0. Det första levererades i början av 2017. Ordervärdet på det nya systemet uppgår till ca 335 000 kr och leverans ska enligt plan ske under tredje kvartalet 2017. Läs mer.
Immunicum, ett bioteknikbolag som utvecklar nya immunaktiverande cancerbehandlingar för ett antal solida tumörer, meddelar i dag att sista patientbesöket har genomförts i den pågående fas I/II-studien i vilken patienter med avancerad  levercancer  behandlats med ilixadencel. Denna öppna studie har inkluderat 18 patienter och har genomförts vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Slutresultat från studien efter analys av data förväntas innan årsskiftet. Läs mer.

Novo Nordisk meddelar idag att man genomfört förändringar i koncernledningen. Från och med den 1 oktober kommer Camilla Sylvest, som idag är senior vice vd för Novo Nordisk i Kina, att arbeta som koncerndirektör med ansvar for Commercial Strategy & Corporate Affairs. Samtidigt har Doug Langa, vice vd och chef för North America Operations, befordrats till exekutiv vice vd med oförändrade ansvarsområden. Läs mer.

Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
ISR Immune System Regulation  Scandinavian ChemoTech
Nyheter inkomna sedan gårdagens manusstopp
Novozymes har till och med den 11 augusti köpt tillbaka ca 4,8 miljoner aktier till ett transaktionsvärde på ca 1350 MSEK i ett led enligt bolagets återköpsprogram. Läs mer.
Veterinärmedicinbolaget Panion Animal Health har tecknat att avtal med Köpenhamns universitet som ger bolaget tillgång till teknisk data från hundstudier. Bolagets förhoppning är att studien skall tillföra mervärde i bolagets fokus på att utveckla en genterapiprodukt för hundepilepsi. Läs mer.
AcuCort meddelade under gårdagen att data om AcuCorts utvecklingsprodukt Dexa ODF har publicerats av forskare i Sverige och Holland avseende säkerhet och bioekvivalens mellan Dexa ODF och en traditionell dexametasontablett. Artikeln rapporterar om en farmakokinetisk studie som jämför en sedvanlig dosering av en referensprodukt innehållande dexametason, med AcuCorts produkt Dexa ODF hos friska frivilliga. Slutsatserna från studien är att Dexa ODF uppvisar god säkerhet och möter kraven på bioekvivalens med referensprodukten. Artikeln pekar också på Dexa ODF:s praktiska förändringar och föreslås som ett mer patientvänligt alternativ till sedvanliga kortisontabletter framför allt för patienter med akuta allergiska besvär. Läs mer.
SpectraCures medicinskt ansvariga Katarina Svanberg har erhållit SPIE Gold Medal, en utmärkelse som delas ut av SPIE, som är ett internationellt vetenskapligt sällskap för forskare och ingenjörer inom optikvetenskap. Katarina Svanberg är en av SpectraCures grundare, professor i onkologi vid Lunds universitet och har en forskarkarriär inom tillämpningar av lasermetoder i klinisk onkologi. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Redsense Medical 7,04%, Vibrosense Dynamics 5,91%, ISR Holding 5,74%, Real Heart 5%, Chordate Medical Holding 4,64%, AcuCort 4,18%
Förlorare i lunchhandeln: Corline Biomedical -5,21%, Nanexa -3,74%, Dignitana -3,74%, Senzime -3,7%, Bactiguard -3,51%, Xbrane Biopharma -3,39%
Index: OMXS 30 -0,43%, Hälsovård -0,35%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev