Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 16 augusti

Nyhetssvepet onsdag 16 augusti

Nyhetssvepet fredag 19 april

Nyhetssvepet onsdag 16 augusti

16 augusti, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Rapport: Biotech fortsätter locka kapital trots utmaningar
» Internationell studie visar stora skillnader mellan olika läkemedelsmyndigheter
» Sanionas spin-out Luc Therapeutics når viktig milstolpe
» Ökat antal biotech-noteringar gav lägre snittavkastning
» Intervju Saniona: ”Vi har pågående diskussioner med ett flertal potentiella partners”
» Europeiska biotechbolag har tagit in 19,4 miljarder kronor hittills i år
» Biosimilarmarknadens nya förutsättningar gynnar Genovis

Isofol Medical meddelar att professor Sten Nilsson, forskare inom onkologi, industrirådgivare och prövningsledare, och Dr Alain Herrera, en onkolog med erfarenhet från positioner inom den internationella läkemedelsindustrin, har knutits till Isofol som rådgivare till styrelsen. Läs mer.
AstraZeneca: Studieresultat publicerade i The Lancet Diabetes & Endocrinology baserad på registerdata från bland annat Sverige under åren 2012-2015 och 90 000 patienter, indikerar att behandling av typ 2-diabetes med SGLT-2-hämmare i klinisk praxis är associerad med minskad risk för kardiovaskulära insjuknanden, särskilt med dödlig utgång, jämfört med andra glukossänkande läkemedel, även hos patienter utan känd hjärt-kärlsjukdom. Läs mer.
Cline Scientific har erhållit besked om att det europeiska patentverket EPO avser att godkänna bolagets patentansökan gällande teknologin för framställning av Nanogradientytor, som används till forskning och tillverkning av stamceller samt cancerdiagnostik. Patentet kommer vid godkännande att vara gällande i de över 30 länder som ingår i det europeiska patentsamarbetet. Läs mer.
Episurf Medical meddelar idag att bolaget uppnått en ny milstolpe genom att den 250:e operationen med Episealer-implantatet har planerats att ske inom de kommande veckorna. ”Denna milstolpe är oerhört viktigt för oss, och det är samtidigt viktigt att komma ihåg att vår kliniska data är väldigt stark och att patienterna verkligen hjälps av vår teknologi”, säger vd Pål Ryfors. Läs mer.
ScandiDos, ett företag inom kvalitetssäkring av strålterapi genom avancerade mät- och beräkningsmetoder samt noterat på First North, låter meddela att den privata sjukhuskedjan Unicancer samt den offentliga UniHa har valt ScandiDos som huvudleverantör av mätsystem för kvalitetssäkring av sin strålbehandling. Läs mer.
Amerikanska FDA har godkänt Medivirs Investigational New Drug-ansökan för MIV-711, som utvecklas som ett sjukdomsmodifierande artrosläkemedel. Läs mer.
IDL Biotech: International Journal of Medical Sciences har publicerat resultaten från en Österrikisk studie vars resultat sammanfaller med resultaten från tidigare rapporterade kliniska studier, med bäring på framförallt höggradiga blåstumörer jämfört med både cytologi samt NMP22 BladderChek-test. Läs mer.
Beroendevårdbolaget Kontigo Cares vd Henrik Nordlindh har den 14 augusti köpt 50.000 aktier i bolaget till en genomsnittlig kurs om 3:47 kronor, totalt 174.000 kronor. Det framgår av ett flaggningsmeddelande. Nordlindhs innehav i bolaget uppgick vid början av året till 0,3 miljoner aktier motsvarande 1,9 procent av kapitalet och rösterna i bolaget, enligt uppgifter från Holdings.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
Enorama Pharma  MedicPen  Isofol Medical (Yield Life Science)
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
Clinical Laserthermia Systems, har som tidigare meddelats genomfört förändringar i bolagets egenutvecklade Tranberg Laser Applicator Non-cooled av diffusortyp. Den nya versionen av produkten är nu klar och kan levereras, bland annat till ett sjukhus i USA som, i juni i år, lade en order på produkten hos CLS. Tranberg Laser Applicator Non-cooled av diffusortyp gör det möjligt att behandla cancertumörer. Läs mer.
Beslut fattade vid Getinges extra bolagsstämma. Läs mer.
Hjärt-Lungfonden meddelade under gårdagen att kopplingen mellan barncancer och hjärtsjukdomar ska utredas. Kunskapen om denna koppling är begränsad, och därför utlyser Barncancerfonden och Hjärt-Lungfonden tillsammans nu 5 miljoner kronor för att främja forskning på området. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Initiator Pharma +15,70%, Cline Scientific +8,44%, QuickCool +8,85%, WntResearch +7,69%, Episurf +6,45%, NeuroVive +3,94%
Förlorare i lunchhandeln: LifeAir -6%, Doxa -5,11%, Spago Nanomedical -4,67%, Nanexa -4,47%, Lidds -4,33%, Zenicor -3,83%
Index: OMXS30 +0,53% Hälsovård +0,57%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev