Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet måndag 14 augusti

Nyhetssvepet måndag 14 augusti

Nyhetssvepet fredag 12 april

Nyhetssvepet måndag 14 augusti

14 augusti, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Sanionas spin-out Luc Therapeutics når viktig milstolpe
» Ökat antal biotech-noteringar gav lägre snittavkastning
» Intervju Saniona: ”Vi har pågående diskussioner med ett flertal potentiella partners”
» Europeiska biotechbolag har tagit in 19,4 miljarder kronor hittills i år
» Biosimilarmarknadens nya förutsättningar gynnar Genovis
» Zenicors distansdiagnostik siktar på strokeprevention

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för juli v 28 här

Saniona meddelar idag att bolagets samarbetspartner Luc Therapeutics har inlett preklinisk utveckling av läkemedelskandidaten benämnd CAD-1883 för behandling av ataxi. Förutom att vara aktieägare i Luc Therapeutics har Saniona rätt till royalties på produkter som kommersialiseras av Luc Therapeutics i ataxiprogrammet. Läs mer.
SenzaGen meddelar idag att det europeiska patentverket (EPO) har beviljat ett patent för GARDskin – bolagets nylanserade test för att avslöja om kemiska substanser riskerar att framkalla hudallergier. GARD-testerna är betydligt mer tillförlitliga än traditionella utvärderingsmetoder och ger dessutom mer omfattande information om de studerade kemikaliernas allergiframkallande egenskaper. Läs mer.
Double Bond Pharmaceutical har nu fått ett genomgående positivt omdöme om den internationella patentansökan för Temodex. Det Europeiska patentverket (EPO) valdes som granskningsmyndiget för att få en fingervisning om hur ansökan kommer att granskas och bedömmas av EPO i den Europeiska fasen. Läs mer.
WntResearch meddelar idag att samtliga patienter nu genomfört behandlingen i expansionsgruppen av en fas 1b-studie med läkemedelskandidaten Foxy-5, som utvecklas för att förhindra tumörspridning i patienter med vissa vanliga typer av cancer. Därmed är fas 1b-studien avslutad och bolaget kan fortsätta planeringen av en randomiserad fas 2-studie med Foxy-5. Preliminära resultat från studiens dosfinnande del visade att Foxy-5 har en god säkerhetsprofil och ger tydliga signaler på biologisk effekt. Läs mer.
Brighter som utvecklar lösningar för en datadriven och mobil hälsovård, har förlikats gällande obetalda fakturor med en före detta utvecklingspartner. Detta var den sista återstående delen i de juridiska processer som pågått företagen emellan. Läs mer.
Alzinova meddelade under morgonen att patentansökan för bolagets vaccin och grundteknologi kommer att godkännas i Kanada, som utgör den åttonde största läkemedelsmarknaden globalt. Godkännandet ger ett starkt skydd för grundteknologin AβCC och ALZ-101. Patentskyddet gäller till april 2029 med möjlighet till förlängningar. Läs mer.
Nya publikationer med CELLINKs teknologier. Läs mer.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
Kontigo Care
Nyheter inkomna sedan torsdagens manusstopp
Aptahem har fastlagt en reviderad utvecklingsplan för läkemedelskandidaten Apta-1. Den nya utvecklingsplanen har utformats i samråd med bolagets vetenskapliga råd som gjort en samlad bedömning av Apta-1s farmakologiska egenskaper. Störst kommersiell potential och synergier med de tekniska egenskaperna hos Apta-1 förväntas uppnås genom att adressera intensivvårdspatienter med sepsis, ett vanligt förekommande och allvarligt tillstånd där en överreaktion i immunsystemet kan ge upphov till livshotande organskador samt negativt påverka blodets koagulation om förloppet inte hejdas. Läs mer.
Aptahem meddelade även att man har ingått ett produktionsavtal med oligonukleotidproducenten BioSpring, som har kontrakterats för substanstillverkningen av läkemedelskandidaten Apta-1 inför bolagets prekliniska och stundande kliniska utvecklingsarbete. Läs mer.
Redsense Medical genomför en riktad nyemission om ca 7,46 MSEK med tidigare Gambro-ordföranden Lennart Nilsson som en av huvudinvesterarna som tecknar för ca 2 MSEK, vilket gör honom till en av bolagets större ägare med 1,8 procent av bolagets aktier och röster. Läs mer.
Bonesupport: Inbjudan till konferenssamtal och webbsändning ang. bolagets delårsrapport. Läs mer.
NextCell Pharma tog under torsdagen emot första leveransen av läkemedelskandidaten ProTrans från tillverkaren PBKM. Läs mer.
Diamyd Medical inleder ett samarbete med Cardiff University för en ny studie med diabetesvaccinet Diamyd. Syftet med studien är att optimera metoder baserade på ultraljudstyrda lymfkörtelbiopsier för utvärdering av det cellulära immunsvaret av immunterapi. Studien finansieras av Cardiff University medan Diamyd Medical levererar studieläkemedel. Läs mer.
Det danska läkemedelsbolaget Zealand Pharma publicerade under torsdagen ett prospekt avseende notering av 4.375.000 nya aktier på Nasdaq Copenhagen som en del av sin emission av amerikanska Depositary Shares noterade på Nasdaq i USA. Läs mer.
Tvärtemot vad man tidigare trott är utvecklingen från blodstamceller till mastceller, en sorts specialiserade immunceller, inte beroende av tillväxtfaktorn stamcellsfaktor. Det visar en ny studie av forskare vid Karolinska Institutet i samarbete med forskare vid Uppsala universitet som publiceras i tidskriften Blood. Resultaten kan bana väg för nya behandlingar mot vissa blodsjukdomar. Läs mer.
Rapporter inkomna efter torsdagens manusstopp:
Cline Scientific  Novozyme  Active Biotech
Vinnare i lunchhandeln: NorInvent +23,19%, ADDvise +6,94%, Cereno Scientific +5,81%, Enzymatica +5,52%, Brighter +5,39%, Doxa +3,90%
Förlorare i lunchhandeln: LifeAir -8,64%. QuickCool -7,56%, Prebona -7,20%, Aptahem -6,80%, Alteco Medical -4,90%, Biovia -4,89%
Index: OMXS30 0,88%, Hälsovård 1,12%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev