Home Nyheter Elon Musk drar in miljoner till bioteknikbolag

Elon Musk drar in miljoner till bioteknikbolag

Elon Musk drar in miljoner till bioteknikbolag

28 augusti, 2017

Mångsysslaren tillika mångmiljardären Elon Musk utvecklar inte bara elbilar, nya koncept för att bosätta planeten Mars och hypersnabba tunneltåg. Han planerar även att förbättra den mänskliga hjärnan med hjälp av tekniska innovationer. Hittills har han fått med sig åtminstone ett dussin investerare på de djärva planerna, som tillsammans pumpat in 27 miljoner dollar i riskkapital i Musks bioteknikbolag Neuralink. Det rapporterar bostonbaserade nyhetstjänsten STAT.
I bredare kretsar är Elon Musk kanske mest känd som karismatisk vd och ansikte utåt för Nasdaq-noterade elbilstillverkaren Tesla, samt för sina globalt uppmärksammade utvecklingsprojekt inom rymdtrafik (Space-X), i transportsektorn (Hyperloop) och inom utveckling av artificiell intelligens (OpenAI).
Inte fullt så många vet kanske att Musk också har grundat och är vd för Neuralink – ett bioteknikbolag som utvecklar elektroniska hjärnimplantat, eller mer specifikt “implantable brain-computer interfaces”. På kort sikt är bolagets mål att utveckla tekniska hjälpmedel i mikroformat för att behandla svåra sjukdomar och skador som drabbar hjärnan. På lång sikt är planerna mer svindlande: att genom en direktuppkoppling mellan datorer och den mänskliga hjärnan skapa förutsättningar för att förbättra vår kognitiva förmåga – att utnyttja datorkraft för att göra oss smartare, helt enkelt.
Historiskt har Elon Musk visat vid upprepade tillfällen att han har förmågan att leverera konkreta resultat även på de mest högtflygande visioner. Något som torde ha underlättat för Neuralink i jakten på riskkapital. I en nyligen avslutad första s.k. Serie A-investeringsrunda, ska enligt uppgift tolv investerare tillsammans ha pytsat in 27 miljoner dollar, motsvarande cirka 216 miljoner kronor till bolaget.
Totalt är bolagets plan att ta in ytterligare cirka 73 miljoner dollar för att kunna utveckla vad Elon Musk kallar en “neural lace“, ett mikroskopiskt nätverk av små elektroder som ska transplanteras in i människors hjärnor. I första hand för att kunna behandla hjärnskador och sjukdomar, men så småningom alltså i syfte att skapa mänskliga “cyborgs” med ökad intelligens.
Elon Musk har själv sagt att en användbar form av tekniken är “fyra eller fem år bort”. Möjligen är det en uppgift som bör tas med en nypa salt. En snabb titt på bolagets hemsida avslöjar att man just nu rekryterar “extraordinärt kompetenta ingenjörer och forskare”. Neurovetenskaplig bakgrund eller kompetens är dock inte ett krav enligt texten, utan “talang och stark drivkraft betyder mer.”
För sökande med rätt egenskaper erbjuds, förutom generös ekonomisk ersättning och optionsprogram, möjligheten att “förändra världen och få arbeta med några av de smartaste människorna du någonsin kommer att träffa.”
Hugade kandidater kan läsa mer om de lediga tjänsterna hos Neuralink här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev