Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 13 juli

Nyhetssvepet torsdag 13 juli

Nyhetssvepet onsdag 17 april

Nyhetssvepet torsdag 13 juli

13 juli, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Kaffedrickare tycks leva längre enligt nya studier
» Europeiska biotechbolag har tagit in 19,4 miljarder kronor hittills i år
» Biosimilarmarknadens nya förutsättningar gynnar Genovis
» Intervju: Saniona om utköpet från NeuroSearch
» Zenicors distansdiagnostik siktar på strokeprevention
» NeuroVive presenterar NVP015 och TBI-projekt i USA
» Aptahems forskningschef: »Vi ser fram emot att presentera unika resultat under sommaren«

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för juni v 27 här
Elekta och Sunnybrook Health Sciences Centre har påbörjat installationen av Elektas MR-linac, ett undersökningssystem för magnetresonansstrålterapi (MR/RT). Systemet förväntas leverera stråldoser med stor precision och samtidigt ta högkvalitativa bilder (MRI), vilket gör det möjligt för läkarna att visualisera tumörerna vid en given tidpunkt och anpassa behandlingen därefter. Läs mer.
SectraAmsterdams centrum för radiologisk anatomi (ACRA) i Holland använder nu Sectras lösning för medicinsk utbildning, Sectra Education Portal. Tillsammans med tillhörande interaktiva verktyg såsom Sectras visualiseringsbord gör lösningen att lärare och studenter kan studera verkliga kroppar virtuellt. Läs mer.
Läkemedelsjätten AstraZenecas vd Pascal Soriot uppges vara på väg att lämna sin post för att i stället börja hos den Israelbaserade konkurrenten Teva Pharmaceutical Industries. Det skriver Reuters och hänvisar till den israeliska finanssajten Calcalist. Vid lunchtid hade bolagets aktie backat med 4,47 procent. Läs mer.
RaySearch Laboratories: Sydöstra Nederländska Protonterapicentret (ZON-PTC) i nederländska Maastricht har valt RayStation som dosplaneringssystem efter en genomgående utvärdering av de ledande dosplaneringssystemen. Öppningen av det nya centret är planerad till början av 2019. Läs mer.
Immune Pharmaceuticals Oncologys dotterbolag, Cytovia, meddelar idag att bolaget har ansökt om ett patent som skyddar användningen av Ceplene vid akut myeloid leukemi (AML) och andra hematologiska cancerformer med muterad NPM1. Läs mer.
Idag inleds handeln i NextCell Pharmas aktie och teckningsoptioner (TO 1) på AktieTorget. NextCell utvecklar stamcellsterapier, där tidiga stamceller från donerad navelsträng kan behandla med donatorn obesläktade patienter. Cellerna tas fram med bolagets egenutvecklade metod och första produkt, ProTrans, avsedd att användas vid diabetes och njurtransplantation. Läs mer.
Biotech-IgG grundare rekryteras till Biotech-IgG A/S. Som ett steg i den omorganisation som pågår i koncernen så genomför ledningen nu även styrelseförändringar i bolagets dotterbolag Biotech-IgG A/S . Som ny verkställande direktör väljs Anders Edvardsson som idag även är VD för Biotech-igG. Läs mer.
Brighter: Konvertering till aktier av konvertibler utgivna under finansieringsavtalet som publicerades den 26 april.  Läs mer.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
Hansa Medical  Camurus   MedCap
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp 
Igår publicerades NeuroVives nyhetsbrev för juli, vilket kan läsas här.
Camurus och Braeburn Pharmaceuticals meddelade igår positiva resultat från en farmakokinetisk fas 2-studie av vecko- och månadsdepåer av buprenorfin i opiatberoende patienter med måttlig till svår kronisk smärta. I studien deltog 65 patienter som behandlades med buprenorfin efter övergång från tidigare behandling med sublingualt buprenorfin. Kronisk smärta är ett sjukdomstillstånd som orsakar minskad produktivitet, ökad morbiditet, mortalitet och funktionsnedsättning, samt medför stora sjukvårdskostnader. Läs mer.
Cellink genomför riktad nyemission av B-aktier om 30 MSEK till en mindre grupp investerare. Teckningskursen uppgår till 87 SEK per aktie baserat på 30 dagars volymviktat genomsnittspris, motsvarande en rabatt om 7,5 procentenheter. Läs mer.
RaySearch LaboratoriesAcademic Medical Center (AMC) i Amsterdam har valt dosplaneringssystemet RayStation efter en utvärdering av liknande system. RayStation innehåller alla RaySearchs dosplaneringslösningar integrerade i ett flexibelt dosplaneringssystem. Den kombinerar lösningar som verktyg för flermålsoptimering, med fullt stöd för fyrdimensionell adaptiv strålterapi. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Peptonic Medical 8%, ExpreS2ion Biotech 5,66%, Brighter 5,46%, Pledpharma 4%, CombiGene 3,79%, Enzymatica 3,64%
Förlorare i lunchhandeln: Vibrosense Dynamics -5,67%, Annexin Pharmaceuticals -5,66%, Senzime -5%, Toleranzia -4,67%, LifeAir -4,66%, Camurus -4,56%
Index: OMXS 30 -0,3%, Hälsovård -1,61%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev