Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 11 juli

Nyhetssvepet tisdag 11 juli

Nyhetssvepet måndag 4 mars

Nyhetssvepet tisdag 11 juli

11 juli, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Intervju: Saniona om utköpet från NeuroSearch
» Zenicors distansdiagnostik siktar på strokeprevention
» NeuroVive presenterar NVP015 och TBI-projekt i USA
» Aptahems forskningschef: »Vi ser fram emot att presentera unika resultat under sommaren«
» Behovet av nya antimikrobiella läkemedel kan sätta DexTech Medical på kartan
» Världens 20 hetaste läkemedelskandidater i sen utvecklingsfas
» Tuffare tider för Life Science-bolagen bland börsens nykomlingar
» Intervju: Saniona om den positiva utvecklingen efter listbytet
» Ny analysrapport värderar NeuroVives projektportfölj till 2,8 miljarder SEK

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för juni v 27 här
Läkemedelsbolaget Sanofi har avtalat om att förvärva Protein Sciences Corporation (PSC). Förvärvet kräver konkurrensmyndigheternas godkännande, och om förvärvet genomförs kommer Mertivas aktier i PSC att avyttras. NGA-noterade Mertiva, tidigare Diamyd Medical, med ett börsvärde på 425 miljoner kronor, beräknas få cirka 725 miljoner kronor för sina aktier i PSC. Vid lunchtid hade aktien rusat med 47 procent på beskedet. Läs mer.
Immune Pharmaceuticals dotterbolag Cytovia, meddelar idag att de har kommit överens med Pint Pharma gällande ett licensavtal i distributionen av det immunstimulerande läkemedlet Ceplene i latinamerika. Läs mer.
Uppsala universitet: I det senaste numret av tidskriften PNAS presenterar en forskargrupp vid Uppsala universitet en ny småskalig metod som kan bli en genväg för att bestämma ett läkemedels så kallade biotillgänglighet inne i cellerna. Forskarna undersöker för närvarande om metoden kan förutsäga läkemedelseffekter även i kroppen, som är mer komplicerad än en cellodling. Läs mer.
Karolinska Institutet: Immunförsvarets funktionalitet varierar kraftigt mellan individer, och det har hittills saknats bra verktyg för att mäta och beskriva dessa skillnader. Nu visar forskare vid KI att varje individ har en unik sammansättning av vita blodkroppar i blodet och att denna sammansättning kan förutsäga immunförsvarets respons på olika typer av stimulering. Studien, som publiceras i PNAS, banar väg för mer individanpassade behandlingar av sjukdomar som involverar immunförsvaret, såsom infektioner, autoimmuna sjukdomar, allergier och även cancersjukdomar. Läs mer.
Karolinska Institutet: En kombination av substanser som påverkar kemiska modifieringar hos tumörens DNA och får cancercellerna att mogna ut till ofarliga nervceller kan bli ett nytt sätt att komma åt aggressiva former av neuroblastom. Det föreslår forskare vid Karolinska Institutet, som i studier på möss visar att kombinationsbehandlingen resulterar i kraftigt bromsad tumörtillväxt. Studien, som publiceras i PNAS, ifrågasätter också en hypotes inom forskningsfältet som kan leda till potentiellt farlig felbehandling av barn med neuroblastom. Läs mer.
AFA försäkring: På uppdrag av arbetsmarknadens parter anslår AFA Försäkring 50 miljoner kronor till sex nya forskningsprojekt inom ramen för ett FoU-program med fokus på forskning om ett arbetsliv utan hjärt- och kärlsjukdomar. Läs mer.
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
Orexo   Gasporox
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
Läkemedelsverket: den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC rekommenderar att användning av Zinbryta (daclizumab) begränsas till vissa patientgrupper. Åtgärderna är tillfälliga under pågående granskning av risken för leverskada. Läs mer.
Edvince, som utvecklar en ny behandling för att minimera skador på hjärnan vid stroke, har erhållit 500 000 kr från Vinnova för projektet ASTAR – Acute Stroke Treatment and Recovery, inom EU programmet SME instrument Runner up 2017. Advince befinner sig i preklinisk fas med ambition att påbörja en första klinisk studie under 2017. Bolaget finns på SmiLe incubator i Lund. Läs mer.
MediRätt har anlitat Klas Arvidson, senior rådgivare och kunnig inom e-hälsa, för att leda utvecklingen av bolagets digitala läkemedelsautomat Dosell. Läs mer.
Feelgood publicerade igår sin delårsrapport. Läs mer.
Läkemedelsbolaget Novozymes har till och med den 7 juli köpt tillbaka ca 4 miljoner aktier till ett värde av 1400 MSEK. Läs mer.
GHP har sedan i fredags tagit över vårdplaneringen för Trygg Hansas kunder. Samarbetet innebär att GHP Vård och Hälsa ansvarar för att Trygg Hansas kunder får medicinsk rådgivning samt en individuell vårdplanering. Läs mer.
Vinnare i morgonhandeln: Meritva 48,25%, Quickcool 23,11%, Nanologica 11,43%, QuiaPEG Pharmaceuticals 7,29%, Glycorex Transplantation 5,19%, Gabather 4,62%
Förlorare i morgonhandeln: Addvise -5,88%, A1M Pharma -4,42%, Xintela -3,72%, Oncology Venture -3,53%, Lidds -3,4%, ISR HOLDING -3,03%
Index: OMXS 30 -0,15%, Hälsovård -0,99%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev