Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 12 juli

Nyhetssvepet onsdag 12 juli

Nyhetssvepet fredag 12 april

Nyhetssvepet onsdag 12 juli

12 juli, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Europeiska biotechbolag har tagit in 19,4 miljarder kronor hittills i år
» Biosimilarmarknadens nya förutsättningar gynnar Genovis
» Intervju: Saniona om utköpet från NeuroSearch
» Zenicors distansdiagnostik siktar på strokeprevention
» NeuroVive presenterar NVP015 och TBI-projekt i USA
» Aptahems forskningschef: »Vi ser fram emot att presentera unika resultat under sommaren«
» Behovet av nya antimikrobiella läkemedel kan sätta DexTech Medical på kartan
» Världens 20 hetaste läkemedelskandidater i sen utvecklingsfas
» Tuffare tider för Life Science-bolagen bland börsens nykomlingar
» Intervju: Saniona om den positiva utvecklingen efter listbytet

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för juni v 27 här
Bonesupport, ett företag med injicerbara biokeramiska bengraftsubstitut som behandlar hålrum i ben orsakade av trauma, beninfektion, sjukdom eller relaterad kirurgi, meddelade i dag att en av komponenterna i bolagets framtida produktportfölj, med fokus på att utveckla en ny Cerament-produkt som förstärker återskapandet av ben, har tilldelats 8 MSEK från svenska innovationsmyndigheten Vinnova. Läs mer.
Karo Pharma har förvärvat bolaget Medireduce för 5 MSEK vars produkt, kolestimin, innehåller en patenterad kombination av växtsteroler. Produkten har kliniskt dokumenterad effekt att sänka kolesterol i blodet. Kolestimin kommer att lanseras under hösten 2017 i Sverige. Läs mer.
Sahlgrenska Akademin: Det finns ett effektivt skydd mot höftfraktur för de många äldre vars skelett successivt håller på att brytas ned, som en bieffekt av kortisonbehandling. Om patienterna får läkemedelssubstansen alendronat minskar risken för höftfraktur med 65 procent, visar en studie publicerad i The Journal of the American Medical Association (J AMA). Läs mer.
Umeå universitetHjärnfonden ger ett tvåårigt forskningsanslag på totalt 1 miljon kronor till ALS-forskaren Thomas Brännström vid Umeå universitet. I det aktuella forskningsprojektet ska Brännströms forskargrupp undersöka om klumpar av proteinet SOD1, som sprids snabbt i ryggmärgen och hjärnstammen hos personer med ALS, kan vara en grundläggande sjukdomsmekanism vid en ärftlig form av den dödliga nervsjukdomen. Läs mer.
Ortivus senarelägger första dag för handel med nyemitterade aktier till tredje veckan i juli 2017. Läs mer.
Idag 12 juli är sista dag för handel i Medical Prognosis Institutes BTA1 (betalda tecknade aktie). Läs mer
Bolagsstämmor/kommunikéer/rapporter
GHP
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
Episurf Medical: en rapport från en fallstudie med klinisk data för en Episealerpatient har publicerats i Journal of Exercise, Sports and Orthopedics. Studien rapporterar om en framgångsrik rehabilitering av en patient som genom en idrottsskada fått en allvarlig skada på brosket i knäleden, efter en operation med Episealerimplantat. Vid 3-årsuppföljningen efter operationen visar patienten fortfarande på förbättringar avseende smärta och kliniska uppföljningsresultat. Läs mer.
Episurf Medical meddelade även under gårdagen att, i anslutning till ledningsförändringar den 5 januari 2017, intog Dennis D. Stripe rollen som arbetande ordförande. Läs mer.
ProstaLund har undertecknat avtal med Mikkeli Centralsjukhus i Finland om att genomföra 30 CoreTherm-behandlingar det kommande året. CoreTherm är en värmebehandling som behandlar godartade prostataförstoringar utan att göra kirurgiska ingrepp. Läs mer.
Amgen: Den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté, CHMP, rekommenderar EU-kommissionen att godkänna Mimpara för behandling av sekundär hyperparatyroidism hos barn som har med långt gången njursjukdom och behandlas med dialys. Läs mer.
Capios valberedning har meddelat bolaget att Robert Furuhjelm, som representerar Nordic Capital VI Limited, har valt att lämna sitt uppdrag i valberedningen med anledning av att Nordic Capital VI Limited avyttrat sitt innehav av aktier i Capio. Läs mer.
Under gårdagen publicerade MedClair en kommuniké från bolagets årsstämma. Läs mer.
Vinnare i morgonhandeln: SensoDetect 13,14%, Enzymatica 8,65%, Ellen 7,14%, Pledpharma 4,39%, Annexin Pharmaceuticals 4,22%, Senzime 4,1%
Förlorare i morgonhandeln: Nanologica -13,42%, AlphaHelix Molecular Diagnostics -5,8%, ISR HOLDING -5,47%, Orasolv -5,26%, Redsense Medical -4,63%, Mertiva 4,19%
Index: OMXS 30 0,85%, Hälsovård 0,82%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev