Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 22 juni

Nyhetssvepet torsdag 22 juni

Nyhetssvepet onsdag 28 februari

Nyhetssvepet torsdag 22 juni

22 juni, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
De senaste artiklarna från BioStock
» Intervju: Saniona om den positiva utvecklingen efter listbytet
» Ny analysrapport värderar NeuroVives projektportfölj till 2,8 miljarder SEK
» Idag inleddes handeln i A1M Pharma på Nasdaq First North
» Xintelas glioblastomprojekt ger hopp när konkurrenter går bet
» Dubbelverkande nanopartiklar kan effektivisera cancerimmunterapier
» VD-intervju: Produktlanseringar skapar nya marknadsmöjligheter för Genovis
» EU:s nya tobaksregler goda nyheter för Enorama Pharma
» BrainCools business case stärks av nya amerikanska riktlinjer
» BioStock analys: Idogen
Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för juni v 24 här
Xintela meddelar att bolaget medverkar i ett projekt som finansieras av Vinnova och Vetenskapsrådet, för att etablera ett internationellt forskningscentrum för effektiv produktion och utveckling av avancerade biologiska läkemedel inom cell- och genterapi. Projektet har beviljats anslag om 48 MSEK och kommer att pågå under sex år. Läs mer.
Uppföljningsperioden efter Follicum kliniska fas I/IIa-studie har avslutats. Datainmatning och bearbetning pågår och beräknas vara avslutade i början av Q3 2017, ungefär en månad senare än initialt beräknat. Läs mer.
Cereno Scientific meddelar att bolaget har blivit beviljat ytterligare ett bidrag om 700 000 SEK – denna gång av Västra Götalandsregionen (VGR). Läs mer.
Enersize har tecknat ett avtal för installation av bolagets system för mätning och effektivitetsanalys av industriella tryckluftssystem i en av Shijiazhuang No.4 Pharmaceuticals fabriker. Läs mer.
Ortoma har avslutat en företrädesemission som tecknades till 145 procent och bolaget tillförs därmed totalt cirka 43 MSEK före emissionskostnader som beräknas uppgå till cirka 2,5 MSEK. Läs mer.
Camurus: klinisk data från en fas II-studie visar att långtidsverkande buprenorfin (CAM2038), en ny subkutan depåformulering, ger en omedelbar och långtidsverkande blockering av oönskade opiateffekter samt dämpning av abstinenssymptom hos opiatberoende personer. Läs mer.
Karolinska Institutet: förekomsten av proteinet KIF1Bβ kan spela en central roll för utgången av en neuroblastomdiagnos. En hög andel KIF1Bβ innebär större chans att tumören spontant tillbakabildas och försvinner. Läs mer.
Chordate Medical har fått en artikel publicerad i Annals of Noninvasive Electrocardiology kring KOS effekt på det autonoma nervsystemet. KOS, Kinetic Oscillation Stimulation, är Chordate Medicals system för att hjälpa människor med nästäppa att andas, sova och tala bättre genom en snabb nervstimulerande behandling med långtidsverkan, som varken är kirurgisk eller läkemedelsbaserad. Läs mer.
Zealand Pharma och Beta Bionics meddelar idag ett positivt resultat från en fas II klinisk säkerhetsstudie med användning av dasiglucagon, utvecklat vid Boston University och licensierat till Beta Bionics. Dasiglucagon är ett diabetesläkemedel för att behandla och motverka lågt blodsocker. Läs mer.
Styrelsen i Veloxis Pharmaceuticals har beslutat att utfärda och bevilja teckningsoptioner till sju nyckelpersoner och bolagets styrelseledamöter enligt det befintliga Warrant-programmet. Läs mer.
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
Athera Biotechnologies tillkännagav under onsdagen att amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har beviljat Orphan Drug Designation för bolagets antikropp PC-mAb för behandling av patienter med långt gången njursjukdom. Läs mer.

AlphaHelix Molecular Diagnostic skriver avtal med nya distributörer i Sydkorea, Taiwan och Kina och levererar fyra exemplar av bolagets vätskerobot RoB till ett sammanlagt ordervärde av 527 000 SEK. Läs mer.

Ortivus nyemission med företrädesrätt för aktieägarna övertecknades med 162 procent, vilket tillför bolaget en emissionslikvid om cirka 22,8 miljoner kronor före emissionskostnader. Läs mer.

ExpreS2ion Biotech helägda dotterbolag ExpreS2ion Biotechnologies  har etablerat Joint Venture-företaget AdaptVac tillsammans med NextGen Vaccines, ett bolag som nyligen grundades av forskare vid Köpenhamns Universitet. AdaptVac har en världsomspännande exklusiv licens till en ny ”Plug-and-Play Virus Like Particle” (VLP)-teknik, vilken möjliggör accelererad utveckling av effektiva terapeutiska och profylaktiska vacciner inom onkologi, infektionssjukdomar och immunologiska sjukdomar. Läs mer.
Kommuniké från årsstämma i Cereno Scientific publicerades under onsdagen. Läs mer.
BioGaia startar ett dotterbolag, BioGaia Pharma, för att ta vara på de möjligheter att utveckla läkemedel som identifieras i den forskning och utveckling som bedrivs i företagets normala verksamhet. Läs mer.
InDex Pharmaceuticals har inkluderat den första patienten i CONDUCT-studien – en fas IIb-dosoptimeringsstudie med läkemedelskandidaten cobitolimod. Cobitolimod är en ny typ av immunläkemedel under utveckling för behandling av måttlig till svår aktiv ulcerös kolit. Läs mer.
Scandinavian ChemoTech förstärker den medicintekniska ledarkompetensen i det indiska dotterbolaget, genom att utse Ashim Purohit till ny styrelseordförande i dotterbolaget. Läs mer.
CompuGroup Medical LAB har tecknat avtal med Region Uppsala om leverans av LIMS-system för klinisk mikrobiologi och vårdhygien. Läs mer.
Vinnare i lunchhandeln: Cline Scientific 7,36%, Ortivus 6,27%, ISR HOLDING 6,25%, Hansa Medical 5,97%, Scandinavian ChemoTech B 5,39%, Prebona 4,72%
Förlorare i lunchhandeln: Iniator Pharma -9,09%, Redwood Pharma -8,98%, Eurocine Vaccines -6,89%, ExpreS2ion Biotech -6,41%, Combigene -6,14%, Senzime -5,34%
Index: OMXS 30 -0,13%, Hälsovård 0,1%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science
Vi på Biostock önskar er alla en glad midsommar!

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev