Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 2 maj

Nyhetssvepet tisdag 2 maj

Nyhetssvepet onsdag 19 juni

Nyhetssvepet tisdag 2 maj

2 maj, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Genovis utökar sin produktportfölj och lanserar ytterligare ett unikt enzym för antikroppsanalys – FabALACTICA. Detta enzym är framförallt intressant för läkemedelsbolag som utvecklar biologiska läkemedel inom det växande segmentet immunoterapi. Med denna lansering har bolaget nu har nio unika enzym i produktportföljen för analys av antikroppar samt en produkt för märkning av antikroppar. Läs mer.
NeuroVive Pharmaceutical inlicensierar ett kliniskt utvecklingsprojekt för genetiska mitokondriella sjukdomar från sydkoreanska Yungjin Pharm. Det inlicensierade projektet inleder klinisk fas I-utveckling inom kort. Läs mer. I samband med det nya avtalet bjuder bolaget in till telefonkonferens och webbsändning imorgon den 3 maj. Läs mer.

Phase Holographic: Kostnaden för att utveckla ett nytt läkemedel har ökat med över 1300% till svindlande 2,5 miljarder USD under de senaste 40 åren, samtidigt som 9 av 10 läkemedel misslyckas att nå marknadsgodkännande. PHI publicerar idag ett vd-brev där vd Peter Egelberg kommenterar en vetenskaplig artikel som nyligen publicerats i Cytometry Part A, där det framgår att bolagets HoloMonitor kan mäta läkemedelstoxicitet mer effektivt och mer detaljerat än konventionella metoder. Läs mer.

Saniona rapporterar en vinst på helåret tack vare flera nya samarbetsavtal. I dagens publicerade årsredovisning skriver vd Jørgen Drejer: “Med tanke på djupet i vårt Tesomet-program kombinerat med bredden i vår pipeline tycker jag att det är rimligt att beskriva Saniona som ett moget bioteknikbolag. Vi har för tillfället nio aktiva program som har utvecklats för tio olika indikationer, antingen av oss själva eller i samarbete med partners. Tesomet och tesofensine är våra mest framskridna program och just nu genomförs kliniska Fas 2- och Fas 3-studier för tre olika indikationer inom det metaboliska området”. Läs mer här.

Lundabaserade Camurus och amerikanska Braeburn Pharmaceuticals tillkännager idag positiva resultat från den nyligen avslutade fas 3-långtidsstudien av CAM2038 (vecko- och månadsdepåer av buprenorfin). Studieresultaten styrker produkternas säkerhet och behandlingseffekt i patienter med moderat till svårt opiatberoende. Läs mer.

Björn Hedlund föreslås till ny styrelseledamot i Prebona. Läs mer.

Medicover meddelar i dag att koncernen avser att genomföra en notering  på Nasdaq Stockholm. Läs mer.
Scibase rapporterar idag om att en klinisk studie som visar på ytterligare fördelar med bolagets Nevisense publicerats i British Journal of Dermatology. Produkten Nevisense är ett hjälpmedel för detektion av malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer. Läs mer.
Otsuka och Lundbeck tillkännager idag topplinjeresultat från två kliniska fas III-studier som visar förbättring av agitationsymptom relaterade till Alzheimers-typ demens efter behandling med brexpiprazole jämfört med placebo. Studierna har utvärderat effekt, säkerhet och tolererbarhet av brexpiprazole. Läs mer.
Robotikföretaget Camanio Care, som utvecklar och säljer robotik och Augmented Reality-lösningar inom äldrevård och omsorg, har tecknat ett avtal med det Hongkong-baserade bolaget Take Point Healthcare Limited för distribution av Camanio Cares produkter i Hongkong och Macau. Läs mer.
Pledpharma uppdaterar råden från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i den fortsatta utvecklingen av läkemedelskandidaten Pledox. FDA har tillsammans med bolaget kommit överens om att nästa studie för Pledox ska syfta till att verifiera effektvariablerna, patientrapporterade mätskalor för oxaliplatin inducerad perifer neuropati, samt även längre uppföljningstider. Studien kommer omfatta patienter med spridd obotlig tjock- och ändtarmscancer. Läs mer.
Double Bond Pharmaceutical har skapat en översättning av hela företagets hemsida på kinesiska för att möjliggöra bättre förutsättningar för samarbete med företag från Kina och närliggande länder. Läs mer.
Oasmia Pharmaceutical rapporterar om ökat antal aktier och röster i bolaget, till följd av konvertering till aktier av det konvertibellån om 42 000 193,20 kronor som bolaget emitterade i mars 2017. Läs mer.
Akademiska sjukhuset: Vaccination allt vanligare vid svår allergi mot geting och pollen. Läs mer.
Familjen Eklunds stiftelse för odontologisk forskning och utbildning, Eklund Foundation, kommer i år att dela ut 1,5 miljoner SEK (ca 160 000 EUR) till utvalda forskningsprojekt inom odontologi. Ansökningsportalen på eklundfoundation.org hålls öppen 1-31 maj 2017. Läs mer.
AlphaHelix: Styrelsen har beslutat ansöka om att uppta bolagets aktier till handel på Nasdaq First North och därigenom genomföra ett listbyte. Bytet är planerat till att ske direkt efter sommaren. Läs mer.

Rapporter

Saniona  Ortivus  Bringwell   SensoDetect   Toleranzia   Micropos Medical  C-RAD  SpectraCure

Årsstämmor

Expres2ion Biotech Holding    Kancera   Ortivus   Zenicor Medical Systems

Nyheter inkomna efter fredagens manusstopp

Enorama Pharma mötte stort intresse för sin produktplattform på Bio Europe. Läs mer.
Nytt protoncenter i Kina väljer RaySearch Laboratories RayStation som dosplaneringssystem. Läs mer.
Alligator Bioscience meddelade i fredags att nya prekliniska data kommer att presenteras på PEGS Third Annual Agonist Immunotherapy Targets konferensen i Boston, både för den CD40-agonistiska immunonkologiska antikroppen ADC-1013, och för den bispecifika dubbelt immunaktiverande OX40- och CTLA-4-antikroppen ATOR-1015. Läs mer.
Diamyd Medicals vd Ulf Hannelius har köpt 10 000 B-aktier i bolaget. Hannelius innehav uppgår därmed till 50 000 B-aktier. Läs mer.
Elekta meddelar om ökning av antalet utestående aktier. Läs mer.
Sista dag för handel med VibroSence Dynamics BTU B (Betald Tecknad Unit) är den 4 maj 2017 och stoppdag är den 8 maj 2017. Första dag för handel med teckningsoptioner av serie TO 1 är den 11 maj 2017. Läs mer.
ADDvise Groups amerikanska dotterbolag Surgical Tables Inc har tecknat ett utvecklingsavtal med ett av enligt bolaget världens största medtech-företag. Läs mer.
Antalet aktier och röster i Oncopeptides har under april ökat med 977 906 aktier och röster med anledning av nyemission i samband med utnyttjande av övertilldelningsoptionen efter noteringen av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm. Läs mer.

Medtechbolaget Meloq tar in 4 MSEK för mätinstrument av kroppsvinklar. Läs mer.

De senaste artiklarna från BioStock

Regenerativ medicin: Onoterad doldis värderas till mångmiljardbelopp
Drömmen om att kunna utveckla fungerande nya behandlingar som kan bromsa åldersrelaterade besvär och sjukdomar som rynkor, håravfall och artros låter nästan för bra för att vara sann. Men det är den inte, enligt det onoterade och fortfarande relativt okända biotechbolaget Samumed i San Diego. Bolaget är just nu ett av de högst värderade i branschen. Läs mer.

 

Neurologiska sjukdomar ett växande hot mot samhällsekonomin
Kostnaderna för att behandla neurologiska sjukdomar skenar iväg och utgör ett reellt hot mot den amerikanska samhällsekonomin. Det menar forskarna som står bakom en artikel som nyligen publicerats i Annals of Neurology. Enligt artikelförfattarna krävs minst lika stora investeringar i neurologisk forskning, som de som redan gjorts och görs kring cancer och hjärtsjukdomar, för att kunna bekämpa sjukdomarna mer effektivt och säkra en fungerande hälso- och sjukvård. Läs mer.

 

Fortsatt goda utsikter för DexTechs prostatacancerstudie
Under måndagen meddelade DexTech Medical fortsatt positiva delresultat i sin fas IIb-studie med läkemedelskandidaten OsteoDex inom kastrationsresistent prostatacancer med benmetastaser. De resultat man observerat styrker enligt bolaget den tidigare positiva trend man har sett i studien, t.ex. att läkemedelskandidaten inte uppvisar några allvarliga biverkningar eller andra säkerhetsmässiga begränsningar. Man har tidigare kunnat konstatera indikationer om att läkemedelskandidaten kan ha en potentiellt bromsande effekt på den mycket allvarliga formen av prostatacancer. Läs mer.

 

Vd-intervju: Saniona om forskningsanslaget från Michael J. Fox Foundation
BioStock kontaktade Saniona för en uppföljning av förra veckans besked om att bolaget tagit emot ytterligare en milstolpesbetalning från Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research för sitt arbete med att identifiera nya läkemedelskandidater för behandling av Parkinsons sjukdom. Totalt har Saniona erhållit cirka 4,1 miljoner kronor i bidrag från MJFF. Data från forskningsprogrammet kommer att presenteras på nAChR 2017-konferensen i Chania, Kreta den 7-11 maj 2017. Läs mer.

 

Ny immunterapi mot MS botade förlamning hos möss
Forskare vid University of Maryland, USA ser ut att ha tagit viktiga steg framåt kampen mot multipel skleros (MS), efter framgångsrika tester på MS-sjuka och förlamade möss som efter behandling med en ny immunterapi återfått förmågan att röra sig. Läs mer.

 
 
 

Behandlingar mot Parkinsons sjukdom genererade mångmiljoninvesteringar
Israeliska Pharma Two B reste i sin senaste finansieringsrunda motsvarande 269 miljoner kronor (28 miljoner euro) för att genomföra en fas III-studie med bolagets läkemedelskandidat P2B001 för behandling av Parkinsonpatienter på ett tidigt stadium. Finansieringsrundan genomfördes med hjälp av nyinrättade Israel Biotech Fund. Ungefär samtidigt tog svenska IRLAB Therapeutics steget in på Nasdaq First North och reste ca 100 miljoner kronor för att utveckla en utmanare med sikte på den enorma Parkinsonmarknaden. Läs mer.

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för april v 17 här
Vinnare i morgonhandeln: Ellen +7,61%, CombiGene +7,57%, Genovis +6,38%, ISR Holding +4,81%, AcouSort +4,79%, Phase Holographic +4,62%
Förlorare i morgonhandeln: PledPharma -21,60%, Cline Scientific -7,39%, Spago Nanomedical -7,34%, Ortivus -7,42%, RhoVac -6,77%, ExpreS2ion Biotech -5,98%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev