Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet fredag 12 maj

Nyhetssvepet fredag 12 maj

Nyhetssvepet måndag 26 februari

Nyhetssvepet fredag 12 maj

12 maj, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

AstraZeneca presenterar positiva studieresultat från Pacific-studien för immunterapibehandlingen Imfinzi (durvalumab) för behandling av icke småcellig lungcancer i stadium III som inte kan opereras. Det primära målet om progressionsfri överlevnad uppnåddes med statistisk signifikans i en interimsanalys av studien. Läs mer.
Pharmacologs distributör har beställt ett första system för placering vid Hôspital du Confluent i Nantes. Systemet skall användas för slutkontroll av cellgifter vid sjukhusapoteket. Läs mer.
Capital Conquest AB har den 11 maj 2017 genom aktieköp passerat gränsen för flaggning i Biotech-igG då bolagets innehav överstiger 10% av samtliga aktier i Biotech-igG AB. Läs mer.
Redsense Medical har tecknat ett avtal med distributören Arena Darman Hegmataneh i Iran för försäljning av bolagets larmsystem för att upptäcka blodläckage, och förväntar sig beställningar under 2017. Avtalet är enligt bolaget ett viktigt steg mot en etablering i Mellanöstern då Iran satsar stort på hälsovård och har en dialysmarknad som är cirka tre gånger så stor som den svenska. Läs mer.
Lunds universitet: Stamceller hos växter och djur uppför sig förvånansvärt likartat. Det visar en ny forskningsstudie från Lunds universitet. Forskarna har lyckats ta fram matematiska ekvationer som avslöjar mycket små skillnader i proteinernas beteende. Resultaten kan förhoppningsvis vara till nytta i stamcellsforskning för människor. Läs mer.
Glactone Pharma, ett biomedicinskt företag inom PULS och baserat på forskning vid Lunds universitet, har beviljats ett svenskt patent som avser nya syntetiska analoger av STAT3-hämmaren GPA500 som har förbättrade läkemedelsliknande egenskaper. Glactone Pharma arbetar aktivt med att profilera småmolekylära STAT3-hämmare som potentiella nya cancer-immunterapier och läkemedel mot behandlingsresistenta tumörer, områden där substanser som blockerar STAT3 har goda möjligheter att tillgodose stora medicinska behov och hjälpa patienter. Läs mer.
Micropos Medical: Rapport från Europas största strålbehandlingskongress, ESTRO. Läs mer.
Idag, den 12 maj, startar Double Bond Pharma en undersökning av effektiviteten av läkemedelskandidaten SA-033 för behandling av levercancer, i en modell baserad på dietylnitrosamin (DEN)-inducerad levercancer. Läs mer.
BioStock Live
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rapporter
Hamlet Pharma  Cline Scientific  Toleranzia  Aino Health  HemCheck Sweden  SensoDetect
Årsstämmor/kommunikéer
Karo Pharma  Genovis  Boule Diagnostics  LIDDS
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
Programmet klart för Cancerdagen i Almedalen 2017. Läs mer.
Otsuka Pharmaceutical: Klart för samtliga landsting att använda Jinarc (tolvaptan) – det första specifika läkemedlet mot ADPKD, som också kallas cystnjurar. Läs mer.
De senaste artiklarna från BioStock
BioStock genomfört en analys av BrainCool för att uppskatta marknadspotentialen specifikt för kombinationen BrainCool System och RhinoChill inom indikationerna hjärtstillestånd och stroke. Övriga produkter och målindikationer i bolagets portfölj berörs endast översiktligt då marknadspotentialen för dessa kommer att behandlas i separata analyser längre fram. Läs mer och ladda ned den fullständiga analysrapporten här.
 
 
Cline Scientific meddelade i måndags att man har erhållit patentgodkännande i Japan avseende bolagets teknologi för framställning av så kallade Nanogradientytor, som används till forskning och tillverkning av stamceller samt cancerdiagnostik. Patentet gäller till och med år 2031. I och med detta patent har bolaget nu erhållit patent för sin teknologi och produkter i Sverige, Kina, USA och Japan. Cline har tidigare kommunicerat ett distributörsavtal med Funakoshi, en av de mest erkända distributörerna inom Life Science i Japan. Läs mer.
 
BioStock Live 18 maj med Aptahem, BrainCool & ISR
BioStock
 bjuder in till BioStock Live hos Nyhetsbyrån Direkt i Stockholm torsdag 18 maj. Tre aktuella life science-bolag presenterar under en förmiddag sin verksamhet, sina framtidsplaner och intressanta affärsmöjligheter för dig som investerare. Dessutom kommer BioStocks chefsanalytiker Tobias Thornblad att berätta om de senaste affärstrenderna inom bioteknik och läkemedelsutveckling. Självklart bjuder vi även på gott kaffe och en lättare lunch i anslutning till presentationerna. Läs mer.
 
Topp 10: Här är läkemedelsbolagen som satsar mest på FoU
Fem miljarder dollar eller motsvarande cirka 44 miljarder kronor. Med så mycket ökade de fem stora läkemedelsbolagen Roche, Merck, Novartis, Pfizer och Johnson&Johnson gemensamt sina kostnader för forskning och utveckling under 2016. Det visar Endpoint News kartläggning av de globala läkemedelsbolagens utvecklingsbudgetar under förra året jämfört med året innan.
 
Söndagsintervjun: Mikael Lindstam, vd Aptahem
I vår senaste Söndagsintervju mötte vi Mikael Lindstam, vd i Aptahem som utvecklar nya blodproppshämmande och antiinflammatoriska läkemedel för behandling av kardiovaskulära och inflammatoriska sjukdomar. Världshälsoorganisationen (WHO) bedömer att kardiovaskulära sjukdomar är den enskilt största globala dödsorsaken, som varje år kostar över 17 miljoner människor livet. Med sin primära läkemedelskandidat Apta-1 siktar Aptahem på att utveckla en helt ny typ av behandling med både koaguleringshämmande och antiinflammatoriska effekter mot allvarliga och akuta sjukdomar. Läs mer.

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för april v 18 här
Vinnare i morgonhandeln: Double Bond Pharma +9,22%, MedicPen +6,84%, LifeAir +6,67%, Enorama Pharma +6,21%, Idogen +5,52%, Spago Nanomedical +5,51%
Förlorare i morgonhandeln: SensoDetect -5,79%, Peptonic Medical -4,94%, ISR Holding -4,66%, Ellen -3,77%, BrainCool -3,57%, ExpreS2ion Biotech -3,51%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev