Home Nyheter FDA slår ner på falska cancerbehandlingar

FDA slår ner på falska cancerbehandlingar

BioInvent

FDA slår ner på falska cancerbehandlingar

2 maj, 2017

Fjorton USA-baserade företag som säljer oprövade cancerbehandlingar på nätet och via sociala medier varnas nu av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA. Bolagens ansvariga hotas av fängelse och böter på upp mot 100 000 dollar, eller motsvarande dubbla det belopp som de tjänat på sin vilseledande försäljning.
Produkterna som sålts till kunder på nätet är alltifrån piller, örter och teer till salvor och har ofta marknadsförts på sajter som utger sig från att kunna behandla cancer på ”naturlig väg”. I slutet av april skickade FDA ut varningar till bolagen som har femton dagar på sig att inkomma med en förklaring. Lyckas de inte övertyga FDA risker de dryga böter och upp till ett år i fängelse, skriver RAPS.org.
– En cancerdiagnos föder ofta en sorts desperation. Dessvärre finns det dem som utnyttjar denna rädsla genom att sälja oprövade och potentiellt farliga produkter, särskilt på internet, skriver Donald Ashley, vid Centret för medicinsk utvärdering och forskning och Douglas Stearn, vid byrån för regulatoriska angelägenheter.
Det finns också en risk att desinformation kring produkter kan göra det svårare att få patienter att gå med på beprövad behandling.
– I min praktik så möter jag ibland patienter som har hört talas om och blivit intresserade av oprövade mediciner för cancer och det kan ta rätt så lång tid att få dem att tänka om. I värsta fall kan de här produkterna påverka patienternas vilja att inleda beprövade behandlingar negativt, säger Vinay Prasd, onkolog och assisterande professor i medicin vid Oregon Health and Sciences University till RAPS.org.
Enligt FDA har myndigheten utfärdat fler än 90 varningar under det senaste årtiondet till bolag som säljer bedrägliga cancerbehandlingar.
 


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev