Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 25 april

Nyhetssvepet tisdag 25 april

Nyhetssvepet torsdag 25 april

Nyhetssvepet tisdag 25 april

25 april, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
En svensk multicenterstudie visar positiva resultat med IDL Biotechs test för cystoskopi – UBC Rapid. Testet är avsett för upptäckt av blåscancer i framförallt högriskpatienter och för att följa sjukdomsutvecklingen efter fastställd diagnos. Läs mer.

Karessa Pharma Holding meddelar att ett avtal kring tillverkning av kliniskt prövningsmaterial inom projektet K-03 har tecknats mellan Karessa och Recipharm. Läs mer.

Vd-kommentar: “Life is a mess”. Genom att använda Phase Holographic Imagings HoloMonitor kunde forskare på medicinska fakulteten vid Lunds Universitet visa att cancerceller beter sig mindre aggressivt när cystatin C-nivåerna återställs till normalt. Även forskare vid University of Tokyo har publicerat forskningsresultat relaterat till bolaget. Läs mer.

VibroSense Dynamics meddelar idag att bolaget sålt ytterligare ett system till Avdelningen för klinisk neurofysiologi och nukleärmedicin vid Herlevs sjukhus i Danmark. Systemet ska bland annat användas inom en studie som rör Raynauds syndrom, som brukar benämnas vita fingrar. Läs mer.
Danska dagstidningen Berlingske Tidene har publicerat en intervju med Oncology Venture Swedens vd Peter Buhl Jensen. Läs mer.

Fler produkter ur Ellens sortiment lanseras nu i Schweiz. Läs mer.

Sprint Bioscience rekryterar dr. Angelo de Milito som närmast kommer från Karolinska Institutet, där hans forskning har varit inriktad på tumörmetabolism och autofagi. Dr. de Milito har 79 vetenskapliga publikationer och är bland annat styrelsemedlem och sekreterare i International Society of Cancer Metabolism.Läs mer.
Professor Robert JM Brummer, medicine doktor och professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet, är ny partner i PULS. Läs mer.
SynAct Pharma planerar för att starta en klinisk fas I-studie med läkemedelskandidaten AP1189 i Belgien istället för som tidigare planerat i Frankrike. I samband med detta reviderar bolaget sin tidsplan för presentation av fas I-resultaten och initiering av fas II-studien från ”före årsskiftet 2017/18” till första kvartalet 2018. Läs mer.
Idag rapporterar Wilson Therapeutics att bolaget presenterat lovande neurologiska fas 2-data för WTX101 på en vetenskaplig konferens i Boston anordnad av AAN. WTX101 är en ny typ av kopparmodulerande substans som utvärderas som en ny behandling av Wilsons sjukdom, en ovanlig genetisk sjukdom som påverkar kroppens kopparmetabolism och som leder till allvarlig kopparförgiftning. Läs mer.
Brighter lanserar actiste.com och demonstrerar för första gången sin diabetestjänst Actiste på Demo@Vitalis. Läs mer.
I samband med ett växande orderflöde har C-RAD beslutat att fastställa tröskelvärdet för när en order är att betrakta som en större order, och således ska publiceras externt. Samtliga ordrar med ett värde överstigande 7,5 MEK kommer att betraktas som en större order och även förmedlas till marknaden i en pressrelease. Läs mer.
Kontigo Care har publicerat ett förtydligande angående gårdagens besked om att bolaget slutit avtal med investerare för finansiering. Långivare är Modelio Equity, Gerhard Dal och Adexsi Holdings Limited. Läs mer.
Recipharm bjuder in till presentation av delårsrapport 27 april. Läs mer.
Rapporter
SyntheticMR  Vitrolife  Xvivo Perfusion  BrainCool  Initiator Pharma  PledPharma  Alteco Medical
Årsstämmor
Hansa Medical  RaySearch Laboratories
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
DexTech rapporterade om fortsatt positiva delresultat i bolagets fas IIb-studie för läkemedelskandidaten OsteoDex. Läs mer.
Recipharm lanserar ny GMP-anläggning för tillverkning av material för kliniska prövningar. Läs mer.
Scandinavian Real Heart rekryterar en ny medarbetare och etablerar kontakt med Texas Heart Institute i Houston och med Cleveland Clinic. Läs mer.
De senaste artiklarna från BioStock
Forskare vid University of Maryland, USA ser ut att ha tagit viktiga steg framåt kampen mot multipel skleros (MS), efter framgångsrika tester på MS-sjuka och förlamade möss som efter behandling med en ny immunterapi återfått förmågan att röra sig. Läs mer.
 
 
 
Israeliska Pharma Two B reste i sin senaste finansieringsrunda motsvarande 269 miljoner kronor (28 miljoner euro) för att genomföra en fas III-studie med bolagets läkemedelskandidat P2B001 för behandling av Parkinsonpatienter på ett tidigt stadium. Finansieringsrundan genomfördes med hjälp av nyinrättade Israel Biotech Fund. Ungefär samtidigt tog svenska IRLAB Therapeutics steget in på Nasdaq First North och reste ca 100 miljoner kronor för att utveckla en utmanare med sikte på den enorma Parkinsonmarknaden. Läs mer.
 

Med två av fyra viktiga milstolpar avklarade på kort tid ser danska analytiker potential till en omedelbar uppvärdering på upp till 32 procent i Saniona. I en ny analysuppdatering pekar analyshuset Kapital Partner dels på den nyligen godkända fas III-studien med Sanionas fetmaläkemedel tesofensine i Mexiko, dels på starten av bolagets egna fas IIa-studie med Tesomet inom Prader-Willis syndrom (PWS), kurstriggers som man menar motiverar en uppvärdering av Saniona till mellan 1 miljard och 1,3 miljarder SEK, motsvarande en aktiekurs om 50-60 SEK – en ökning med mellan 10-32 procent från nuvarande nivå. Läs mer.
Förra veckan kunde NeuroVive presentera prekliniska resultat som bekräftar NV556s anti-fibrotiska effekter i NASH eller fettlever, en av de få kvarvarande blockbustermarknader där det fortfarande saknas fungerande godkända och fungerande behandlingar. Under hösten 2016 kunde bolaget konstatera positiva prekliniska resultat med effekter på fibrosutvecklingen i en experimentell modell av NASH. Med dagens besked bekräftas återigen att satsningen på NASH med läkemedelskandidaten NV556 var en klok strategi. Just nu presenterar bolaget sina senaste rön på The International Liver Congress som hålls i Amsterdam för världens samlade expertis på området. Läs mer.
Den 18 april offentliggjorde läkemedelsjättarna Allergan och Novartis planer på att tillsammans utvärdera en kombinationsterapi för att behandla NASH, eller fettlever. Bolagen ska genomföra en fas IIb-studie med Allergans immunmodulator cenicriviroc, tillsammans med Novartis lovande FXR agonist. Sjukdomen NASH saknar helt behandlingsalternativ och antas allmänt bli nästa riktigt stora globala blockbustermarknad. Idag inleddes också världens största vetenskapliga konferens inom forskning kring leversjukdomar i Amsterdam. Läs mer.
 
retina displayEtt stort antal ärftliga ögonsjukdomar saknar idag botemedel. Men företaget Bionic Vision Technologies utvecklar en teknik för att ge tillbaka synen till personer som förlorat den. Nyligen investerade China Huarong International Holdings och State Path Capital Limited 162 miljoner i bolaget med förhoppning om att kommersialisera företagets produkter. Bionic Vision Technologies arbetar med att utveckla en teknologi för att hjälpa personer med diagnosen retinitis pigmentosa, en genetisk variant av blindhet som det hittills inte finns någon behandling för. Läs mer.

Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för april v 16 här. 
Vinnare i morgonhandeln: Oncology Venture +8%, Brighter +7,86%, Prebona +6,40%, Alzinova +5,80%, Scandinavian ChemoTech +5,44%, Phase Holographic +5,43%
Förlorare i morgonhandeln: Idogen -8,22%, Doxa -7,46%, DexTech Medical -6,72%, Initiator Pharma -6,27%, Cereno Scientific -5,51%, Isofol Medical -5,76%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev