Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 12 april

Nyhetssvepet onsdag 12 april

Nyhetssvepet torsdag 29 februari

Nyhetssvepet onsdag 12 april

12 april, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Active Biotech har beviljats särläkemedelsklassning i USA för Tasquinimod för behandling av blodcancerformen multipelt myelom. Det framgår av en uppdatering på den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s hemsida. En särläkemedelsklassning i USA berättigar till en marknadsexklusivitet i sju år.

Pharmacolog tillsätter Jörgen Höjdmo som ny utvecklingschef. Höjdmo har lång erfarenhet av att leda avancerad teknikutveckling och är en av huvudarkitekterna bakom bolagets nuvarande DrugLog system. Läs mer.
Life science-bolaget P.U.L.S. AB har startat ett nytt projektbolag, Belina AB, som utvecklar en produkt för bättre behandling av patienter med bröstcancer. Mångårig forskning vid Lunds universitet visar att en parallell långtidsbehandling med en specifik läkemedelssubstans i kombination med dagens behandlingsregimer för bröstcancer kan leda till ett signifikant bättre behandlingsresultat. Man inleder även ett  samarbete med LIDDSLäs mer.
Saniona meddelar idag att den mexikanska tillsynsmyndigheten Cofepris har godkänt bolagets samarbetspartners Medix ansökan om en klinisk Fas III-studie med tesofensine på mexikanska patienter som lider av fetma. – Vi är mycket glada över samarbetet med Medix. Deras professionella team har visat ett starkt engagemang för att utveckla och kommersialisera nya behandlingar för/mot övervikt och fetma i Mexiko där de har varit marknadsledande i flera år. Detta är antagligen Sanionas viktigaste milstolpe sedan vi startade vår verksamhet 2012, säger Jørgen Drejer, vd för Saniona. Läs mer.
Peptonic Medical avser att genomföra en företrädesemission. Läs mer.
Xvivo Perfusion har slutit XPS kontrakt med aktörer i både Australien och Nederländerna för att utveckla utvärderingen av organ inför transplantationsprocesser i länderna. Läs mer.
Företrädesemissionen i Medfield Diagnostics AB  tecknades till cirka 16 miljoner kronor, inklusive teckningsförbindelser. Detta motsvarar en teckningsgrad om cirka 70 procent, varav 57 procent tecknades med företrädesrätt. Läs mer.
Kancera rapporterar att de nu uppdaterar sitt PFKFB3-projekt för att öka effekten av läkemedel mot svårbehandlad cancer. Genom att rekrytera Nina Gustavsson, expert inom biologin kring DNA-reparation ska Kancera öka sin kompetens och förstärka utvecklingen av läkemedel riktade mot PFKFB3 och DNA-reparation. Läs mer.
Double Bond Pharmaceutical presenterar sitt läkemedel Temodex på den internationella konferensen Neurooncology and Neurosurgery 24 april i Dubai. Läs mer.

Rapporter

CELLINK
Ortoma
Sobi
BioInvent
Niccocino Holding komplettering av årsrapport.

Årsstämmor

Sprint Bioscience
Addera Care
Alteco Medical
A1M Pharma
Scandinavian Real Heart

Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp

BioTech IgG har kallat till bolagsstämmma. Läs mer.
Professor Anders Franco-Cereceda vid Karolinska Institutet får av industrimannen Fredrik Lundberg ytterligare 11 miljoner kronor för forskning om missbildad aortaklaff och hur det är kopplat till aortaaneurysm, pulsåderbråck i bröstkorgen. Det är tredje gången som Fredrik Lundberg donerar pengar till detta hjärtforskningsprojekt. Första donationen kom 2006 och totalt har Lundberg bidragit med 42 miljoner kronor till forskningsprojektet, som är ett av världens största i sitt slag. Läs mer.
Niccocino Holdings årsrapport för 2016 har offentliggjorts. Läs mer.
Clines kvartalsrapport flyttas på grund av schemaändring av styrelsemöte. Läs mer.
Bluefish Pharmaceuticals har meddelat att Berit Lindholm blir företagets nya vd. Läs mer.

De senaste artiklarna från BioStock

En av de största aktörerna i Sydamerika inom övervikts- och fetmaläkemedel, mexikanska Productos Medix, har fått grönt ljus av den mexikanska tillsynsmyndigheten Cofepris att inleda en fetmastudie på Sanionas läkemedel tesofensine på överviktiga patienter. Läkemedlet har visat mycket starka viktminskningsresultat i tidigare studier, och nu är förhoppningen att Medix skall bli det första bolaget som lanserar en av Sanionas läkemedelskandidater på marknaden. Läs mer.

 
Nyligen lyckades forskare vid USA:s främsta barnsjukhus Boston Children’s Hospital för första gången någonsin särskilja aggressiva bencancerceller som främjar blodkärlsbildning, från dess ofarliga motsvarigheter som inte främjar blodkärlsbildning. Detta banbrytande teknologisprång möjliggjordes tack vara en svensk uppfinning, HoloMonitor, vilken utvecklas och säljs av Phase Holographic Imaging (PHI) till forskare världen över. VD Peter Egelberg kommenterar här vilken betydelse forskningsframstegen har eller kan få för PHI. Läs mer.
 
För två år sedan upptäckte forskare i Australien att behandling med ultraljud visade lovande potential mot Alzheimers sjukdom i möss. Nu har samma forskare konstaterat att om ultraljudet kombineras med immunterapi, kan antikroppsbehandlingen ännu mer effektivt hjälpa kroppen att rensa upp de giftiga avlagringar av proteiner som antas bidra till sjukdomsutvecklingen. Förhoppningen är att detta på sikt skulle kunna bana väg för bättre behandlingar. Läs mer.
 
Allt fler stora läkemedelsbolag ger sig in i kampen om att utveckla nya läkemedel mot NASH eller fettlever, en av de vanligaste orsakerna till
levertransplantation, som idag saknar behandlingsalternativ. En rad stora referensaffärer visar att de mäktigaste aktörerna är villiga att satsa enorma summor på att bli först ut och definiera ett helt nytt behandlingsparadigm. Detta sätter NeuroVive i en intressant position, eftersom bolagets nya optimerade cyklofilinhämmare NV556 har visat starka prekliniska data för NASH. Läs mer.
 
Nya framgångsrika cancermediciner kan spela en avgörande roll för patienters överlevnad. Men parallellt med att nya innovationer och produkter når marknaden höjs också kritiska röster mot branschens höga prissättning, vilket inte minst skapar problem för sjukvårdsbudgetar runt om i världen. Ökad konkurrens ses som ett vapen för att få ned priserna – samtidigt pekar läkemedelsbolagen på höga utvecklingskostnader som förklaring till att nya behandlingsalternativ betingar högre priser. Läs mer.
 
Genovis avslutade förra året starkt med en försäljningsökning med 58 procent i fjärde kvartalet, vilket innebar totalt nio raka kvartal av försäljningstillväxt. På de prioriterade marknaderna USA och Europa ökar intresset för Genovis smarta enzymer som kunderna – däribland världens tio största läkemedelsbolag – använder för utveckling och kvalitetskontroll av biologiska läkemedel. Nu stärker bolaget produktportföljen ytterligare genom att lansera GlyCLICK-teknologin för exakt märkning av antikroppar. Läs mer.
 
Om du missade Investerarbrevets och Erik Penser Banks event på temat framtidens läkemedel, där bland annat BioStocks analysansvarige Tobias Thornblad föreläste om rådande trender inom läkemedelsbranschen med fokus på särläkemedel, så kan du se det i efterhand här.
 
 
Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för mars v 14 här.
Vinnare i lunchhandeln: Active Biotech +15,14%, Nexstim +13,99%, Enzymatica +8,36%, AcouSort +7%, Aptahem +6,72%, ISR Holding +5,56%
Förlorare i lunchhandeln: Peptonic Medical -23,60%, Medfield -10,68%, Ortoma -10,37%, LifeAir -7,22%, Oasmia -5,30%, Hemcheck Sweden -3,36%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev